3 tips voor meer expressie in je zang en presentatie

3 tips voor meer expressie in je zang en presentatie.

Heerlijke bezigheid

Wat is zingen toch een heerlijke bezigheid.

Iedereen die wel eens zingt zal dit volmondig beamen.

De adem gaat stromen, je lijf wordt energiek en je klank trilt en resoneert van alles en nog wat los bij jezelf en de toehoorder.

Je zingt prachtige melodieën, waar jij je ziel en zaligheid in kunt leggen. En waarmee je, als je wel eens optreedt, mensen kunt ontroeren en raken.

Je kunt troost bieden, je kunt vrolijkheid brengen, je zingt jezelf en je publiek naar een andere wereld.

Voorbereiding

Natuurlijk gaat er wel het één en ander aan vooraf aan oefening, zowel vocaal technisch, als muzikaal.

En, om je toehoorder nog meer te kunnen raken is het van belang dat je expressief bent, dat je echt kunt laten horen waarover de muziek of je presentatie gaat.

Om je daarmee op weg te helpen, deel ik hier graag drie belangrijke tips voor meer expressie in je zang en presentatie.

Tips

  1. Begin met de tekst, wanneer je gaat studeren aan je lied, aria, song of presentatie.

    Zorg dat je de tekst ook sprekend echt kunt beleven en kunt doorvoelen. En maak het verstaanbaar. Doe bijvoorbeeld alsof je de tekst vertelt aan slechthorenden. Of stel je voor dat je een spannend verhaal vertelt aan kleuters. Merk wat er dan gebeurt met je articulatie. Wanneer je vervolgens gaat zingen is dit precies het zelfde. Vertel je verhaal alsof je leven ervan afhangt! Verstaanbaarheid draagt enorm bij aan je expressie. Maar zo ontdek je ook al sprekend waar belangrijke klemtonen zitten in de tekst.

 

  1. Luister eerst eens naar de muziek, zonder dat je zingt.

    Welke emotie roept de muziek op en hoe sluit de tekst daarbij aan. Bedenk ook wat jij daarmee wilt vertellen. Welk gevoel krijg jij erbij en wat wil je overbrengen aan je publiek. Duik helemaal in dat gevoel: wat raakt je zo of wat doet het met jezelf. Muziek maken kan dan veel bieden aan een publiek, maar het begint altijd bij jou. Kun jij je inleven in de klanken en de tekst? Zie er bijvoorbeeld plaatjes bij. Maak er een scene van als in een toneelstuk. Bedenk waar je bent en wat je ziet. Beleef het, dan ontstaat de expressie vanzelf.

 

  1. Overdrijf.

    Wanneer jij denkt dat je al heel veel doet, zal dit hoogstwaarschijnlijk nog niet genoeg zijn. Durf eens te overdrijven, ga eens helemaal uit je comfortzone, om maar eens een modewoord te gebruiken. Wanneer jij denkt dat je al heel veel laat zien en horen, zal dit hoogstwaarschijnlijk nog niet genoeg zijn. Wees niet bang om gek te doen. Oefen hiermee. Je kunt altijd weer minder doen. Alles wat je doet is afhankelijk van het betreffende muziekstuk. of je verhaal. Ontdek wat werkt. Oefen met je coach. En heb plezier, geniet van je verhaal en de muziek en laat je gevoel stromen.

 

Veel succes met deze tips en veel plezier met jouw zang.

Overigens werken deze tips ook voor een betere en inspirerende presentatie.

Door welk muziek zangstuk word jij geraakt.

Laat het me weten in een reactie en je maakt kans op gratis deelname aan de masterclass ExpresSing.

Ik hoor en/of lees je graag.