Vijf goede voornemens waarmee je afrekent met spreekangst voor je presentatie.

Iedereen kent het wel, spreekangst die op je stem slaat voor of tijdens die belangrijke presentatie, je eerste lezing of sollicitatie gesprek.

In plaats van een krachtig zelfverzekerd persoon veranderen zenuwen je in een hakkelende, kuchende, te hoog pratende, te snel ratelende, onzekere en angstige spreker.

De één heeft hier meer last van dan de ander, maar iets ervan kennen we allemaal wel. Een te hoge ademhaling die een bibber stem geeft en de gespannen kaken die zorgen voor een geknepen stem, bijvoorbeeld. Al met al geven we niet de indruk die we willen maken. Onze uitstraling is niet optimaal en laat niet horen en zien wat we kunnen.

Het goede nieuws is, dat er manieren zijn om hier mee om te gaan.

Graag geef ik je vijf oplossingen hoe om te gaan met spreekangst voor en tijdens je presentatie:

 1. Uit je hoofd in je lijf!
  Ga uit je hoofd met gedachten, die je vertellen wat er allemaal mis kan gaan, naar je lichaam. Werk aan een goed lichaamsgevoel. Leer je bewust te worden van je lichaam en, van waar je in je lichaam de zenuwen en spanning voelt.
 2. Omarm de zenuwen.
  Druk dat gevoel van spanning in je lijf niet weg, maar geef het juist ruimte. Kijk er naar zonder oordeel en laat het gewoon zijn. Omarm je zenuwen en jezelf. Laat je niet frustreren door de stress, maar voel, hoe het door het te laten zijn, al iets afzwakt.
 3. Ademhaling.
  Adem uit…..en adem uit…. en adem uit! Volg je uitademing en adem alle spanning er uit. Voor de inademing ontspan je alleen maar je buik en de lucht komt vanzelf weer naar binnen. Daar hoef je niks voor te doen, behalve je buik loslaten. Voel op iedere uitademing hoe je zenuwen oplossen. Adem uit en ontspan!
 4. Gronden.
  Voel je voeten stevig op de grond. Stel je voor dat je een boom bent en plant je voeten als wortels diep in de grond.
 5. Vertrouw!
  Vertrouw er op, dat je na een goede voorbereiding goed genoeg zult zijn! En wanneer er iets ‘mis’ gaat in je verhaal of je performance, kun je dat benoemen met humor en een knipoog. Niemand zal je dat kwalijk nemen

 

Neem jezelf voor te oefenen met deze oplossingen en je zult zien dat je presentaties beter zullen lukken.

Er is altijd wel een moment voor het gesprek of voor je lezing, dat je bijvoorbeeld even heel bewust kunt uitademen.
Aan de andere oplossingen kun je thuis eens aandacht geven, wanneer je je voorbereidt op je presentatie. Neem ze mee in die voorbereiding en oefen ze.

Binnenkort ga ik dieper in op hoe je om kunt gaan met zenuwen, die op je stem slaan voor of tijdens je presentaties en deel ik tips over dit onderwerp in een gratis online training.

“Vanzelfsprekend zonder zenuwen”. Hoe spreken zonder angst, je brengt naar een pakkende performance en een krachtige uitstraling.

Laat me weten wanneer je interesse hebt in deze gratis online training, dan zet ik je vast op een deelnemerslijst.

Succes met al je presentaties en veel plezier met deze tips

Ik hoor je graag in een reactie onder dit blog, waarvoor hartelijk dank.

Met een klankvolle groet, Marjolein Koetsier.