Authentiek, doen alsof of allebei?

Tien Tips voor een spetterende presentatie.          imagesCAZ5FTJN

Vaak wordt, als we onszelf moeten presenteren vergeten dat het ‘hoe’ minstens zo belangrijk is als het ‘wat’. Als wat je zegt niet overeenkomt met hoe je het zegt, zal wat je zegt niet aankomen. Als de vorm niet overeenkomt met de inhoud ben je niet congruent en zal je verhaal weinig weerklank vinden.

Hoe krijg je nou grip op het hoe, op de vorm? Hoe krijg je controle over zenuwen, over een bibberende stem en een onzekere lichaamstaal. Het lijken zulke onwillekeurige uitingen. Hoe laat je nou horen en zien wat jij wilt, wie jij bent? Durf je jouw energie te laten stralen? Hoe zorg je er voor dat jouw vorm congruent is met de inhoud?

Hier volgen 10 tips, die je gaan helpen je verhaal authentiek voor het voetlicht te brengen en wel zo dat de inhoud overkomt en je toehoorder erin gelooft.

1. Wees heel zeker over en besteed veel aandacht aan de inhoud van je presentatie. Weet wat je doel is. Bereid je tot in de puntjes voor op je inhoud op een manier die bij jou past en waar jij je zeker en goed bij voelt.

2. Denk na over de energie die je wilt laten horen en zien. Waar gaat je verhaal over, wat is de essentie van je presentatie? Er van uit gaande dat je enthousiast over je verhaal bent, zou de toehoorder in ieder geval dat enthousiasme moeten meekrijgen. Hoe voelt dat, doe klinkt dat, hoe ziet dat er uit bij jou? Experimenteer daar eens mee in je voorbereiding. Doe maar eens alsof je de krachtigste persoon op aarde bent. Hoe zie je er dan uit, wat doe je? Sta rechtop, schouders laag en naar achter, voeten stevig op de grond. Spreidt je handen de lucht in. Je bent kracht!

3. Maak contact met je lichaam. Voel hoe je er bij staat. Of je zenuwachtig bent, geconcentreerd of juist niet gefocust. Verbind je met jezelf, word je bewust van wat er is, zonder oordeel. Laat het gewoon even zijn en maak er contact mee. Voel je lichaam vervolgens als een krachtig instrument, als een voertuig voor jouw verhaal. Keer daar regelmatig naar terug tijdens je presentatie.

4. Maak contact met je ademhaling voordat je begint. Geef aandacht en verbindt. Waar en hoe voel je jouw adem? Laat ook dat gewoon er zijn. Zucht en adem een paar keer heel diep uit, laat de lucht vanzelf terug stromen in je hele lichaam. Je lichaam ademt kracht.

5. Maak contact met de ruimte om je heen. Zie en voel waar je bent. Durf zo nodig en zo mogelijk verandering aan te brengen in je omgeving. Zet bijvoorbeeld je toehoorders dichter bij elkaar als ze verspreid zitten door de ruimte, als je dit prettiger vindt.

6. Maak contact met je toehoorders, kijk ze aan, zoek de verbinding. Durf af te stemmen op je publiek en eventueel te improviseren, maar blijf altijd in verbinding met jezelf. Blijf bij jouw energie en laat je niet afleiden door in jouw ogen misschien ongeïnteresseerde blikken. Doe alsof het je niet intersseert. Jij bent kracht.

7. Kleur en schilder met je stem. Gebruik licht en donker, hard en zacht, hoog en laag, langzaam en snel. Neem tijd voor je inademing na een zin of frase. Luister naar je eigen stem, verbind je ermee. Laat je nog de enegrie horen die je wilde?  Doe maar weer alsof je krachtisgste persoon bent op aarde.

8. Voel hoe je mond en lippen meedoen en meewerken, hoe ze bewegen en vorm geven aan je woorden.

9. Geniet van je eigen verhaal en van je eigen energie!

10. Oefen, oefen, oefen en lach om je onmacht of frustratie in dit proces. Doe het gewoon, durf het gewoon of doe alsof, met aandacht en plezier!

Hoe ga jij om met zenuwen voor een presentatie? Heb jij ook de ervaring dat doen alsof je kan helpen? In de Ted talk van Amy Cuddy  kun je zien en horen dat, doen alsof werkt en hoe het werkt. De moeite van het kijken waard!!

9789020205176_fcovrIk hoop dat je wat hebt aan deze tips en ben benieuwd naar jouw verhaal. Misschien ben jij de gelukkige, die mijn boek ‘Stembalans’ kado krijgt, als je hier je reactie achterlaat. Ik geef er twee weg voor de mooiste reactie.

Graag hoor ik van je.

Marsja Mudde - 13 maart, 2014

Hoi Marjolein,

Dat heb je mooi samengevat! Graag zou ik er nog aan toe willen voegen : houdt het wel in balans: tevéél melodie, dynamiek, kleur, tempoverschil, etc. in je spreken leidt weer af van de inhoud, net als te weinig ervan. En betreft contact met je omgeving: werk ook mee met de akoestiek waarmee je ter plekke geconfronteerd wordt. Maak slim gebruik van galm, pas je tempo aan, weet wanneer, waarom en hoe een microfoon te gebruiken.

Nu ja, ik ben ook maar net zo enthousiast als jij over dit onderwerp! 🙂

Hartelijke groeten,
Marsja

    Marjolein Koetsier - 14 maart, 2014

    Dank, Marsja voor je reatcie en de mooie extra tips. De acoustiek is idd een belangrijk facet om mee te nemen. En te veel van wat dan ook is nooit goed, behalve tehuis en tevreden, toch? Marjolein.

Pia Brand - 13 maart, 2014

Hallo Marjolein,

Heel erg bedankt voor de tips… Mijn gevoel zegt … zing vooral zoals je gebekt bent. Jij bent het ‘instrument’ en als je goed (af)gestemd bent op jezelf en je publiek, geldt de wet van de resonantie. Het is zoals je zegt, de kracht uit jezelf halen, van binnen naar buiten… vanuit je hart.

‘Leef vanuit je hart en naar je waarheid, en je positieve, liefdevolle gedachten resoneren als een ‘zuiver geladen stemvork’. En alles om je heen resoneert mee in jouw ‘veld van liefde en licht’. Het is aan jou… want jij bent het instrument!’

Hartelijke groet,
Pia

    Marjolein Koetsier - 14 maart, 2014

    Dank, Pia voor je reactie en je mooie woorden. De wet van resonatie! Ja, die is heel krachtig en prachtig!
    Marjolein.

Anke de Jong - 14 maart, 2014

Hoi Marjolein,

Fijn deze tips. Ik merk als ik een presentatie moet houden dat ik heel erg bezig ben met hoe mensen mij zien en dat ik daar nerveus van wordt terwijl het toch om de inhoud zou moeten gaan. Ik realiseer me dat ik mezelf daarmee teveel naar beneden haal en klein maak waardoor ik de inhoud ontkracht.
Nu ben ik nog veel te veel bezig met de vraag of mensen kunnen zien dat ik zenuwachtig ben en wat ze daarvan zullen vinden. De laatste keer dat ik een presentatie hield heb ik geprobeerd meer te focussen op de inhoud van mijn verhaal en mijn enthousiasme en kennis daarover over te brengen. Dat ging al een heel stuk beter! Maar stemgebruik en lichaamshouding en daarmee spelen is ook belangrijk. Ik oefen daarmee in gewone sociale gesprekjes om te kijken wat het resultaat is. Van nature heb ik een vrij monotone stem en gebruik ik lang niet alle mogelijkheden ervan. Er valt dus nog heel wat te leren op dit gebied merk ik! Ik ga zeker met je tips aan de slag.

    Marjolein Koetsier - 15 maart, 2014

    Dank voor de reactie Anke. Succes met de tips, belangrijk voor je mooie werk, ik hoop dat ze voor je werken. Op http://www.de-afstemming.nl vind je nog meer hierover.

    Grt, Marjolein

Angela van Bebber - 17 maart, 2014

Hoi Marjolein,
Ik denk dat alles ook een beetje afhangt van het onderwerp. Maar als je authentiek bent kom je sowieso goed over. Dan raak je de mensen.
Omdat ik mag spreken over mijn eigen ervaringen heb ik het best gemakkelijk. En ik vind het ook heerlijk om voor een groep te staan.
Spreek vanuit je gevoel en het komt goed.
Hartelijke groet
Angela.

Marion Feenstra - 18 maart, 2014

Hallo Marjolein, ik heb een heel andere invalshoek. Ik heb een keer een belabberde presentatie gegeven, in die zin dat ik wegschoot in ratelen, en met een kwartier door mijn praatje van drie kwartier heen was. De keer erna was ik ZO zenuwachtig dat het weer zou gebeuren en dat ik er geen grip op zou hebben, dat ik EFT (Emotional Freedom Technic) heb geprobeerd. Dat is kloppen met twee vingers op de uiteinden van meridianen. Een stressvolle ervaring kan namelijk een blokkade vormen, en dat voelde bij mij zo. Na een flinke klopronde op overtuigingen als: ik moet nog beter mij best doen en mij goed voorbereiden;i k ben bang dat ik weer zo zal wegschieten als de vorige keer; ik moet hard werken, anders ben ik niet goed bezig, en: hoe harder ik mijzelf onder druk zet, hoe beter ik zal presteren etc, is de laatste presentatie een stuk beter gegaan. En als ik er ontspannener sta, kan ik ook aan al je tips denken, eerder niet, Dan lijkt het alsof ik in een kleiere, andere dimensie zit en in oude angsten geloof. Het heeft mij geholpen om een oud patroon te doorbreken, vandaar dat ik het wil delen op je blog. Ik hoop dat iemand er iets aan heeft! Hartelijke groet van Marion.

    Marjolein Koetsier - 20 maart, 2014

    Ja, das wel een mooi voorbeeld, Marion. Ik werk ook veel met vastzittende patronen. Bijvoorbeeld met Voice Diologue, waarin er verschillende stemmen aan het woord komen. Moeten geeft bepaald onvrijheid. Dank voor je reactie.

Peter Bouchier - 18 maart, 2014

Beste Marjolein,

Punt 7 ´spreekt´ mij bijzonder aan. Als kind was ik een stotteraar: over een zin als deze deed ik twee minuten. Een voorlees- of spreekbeurt was dan ook niet aan mij besteed. Later ben ik gaan zingen, eerst in een koor en later solo, als gevolg waarvan mijn gebrek niet zozeer werd verholpen maar ik leerde er wel mee omgaan door melodie en frasering in een zin te leggen. Tegenwoordig is voorlezen of spreken in het openbaar geen probleem meer.

Muzikale groeten van Peter

Remco - 20 maart, 2014

Marjolein,
Mooi duidelijk en leuk verhaal. Het genieten spreekt me wel aan zo had ik er nog nooit bij stilgestaan. Als je aanleg hebt voor spreken in het openbaar is dat een plus. Voorbereiding is denk het belangrijkste, als je weet wat en hoe je het gaat zeggen straal je dit uit en wordt je natuurlijk als deskundige ervaren. En als je mensen dan mee kunt nemen naar het doel dat je voor ogen hebt is dat een geweldig gevoel.

    Marjolein Koetsier - 9 april, 2014

    Klopt als een bus!!! Dank voor je reactie en genietse!

Dianne - 7 april, 2014

Hallo Marjolein,
Dank voor je mooie samenvatting. Ik herken veel en kan deze opfrisser wel gebruiken. Binnen ons bedrijf is gebruikelijk elkaar te trainen en ik mag af en toe een aantal collega’s helpen bij het leren presenteren.

In mijn bedrijf werken veel mannelijke techneuten die een advies als Denk na over de energie of Maak contact met je gevoel, gelijk in de weerstand schieten. Aangezien wat ik dan vaak doe,is alles vanuit het praktische benaderen. Het ademhalen is er om geluid te kunnen maken maar ook om de laatste mensen even de tijd te gunnen te gaan zitten, dus doe dat rustig. (= maak contact met je lichaam door opletten dat je rustig ademhaalt en tegelijk maak je contact met ruimte en mensen doordat je oplet of iedereen klaar is).
Misschien heb jij nog tips voor het vertalen van wat door sommige techneuten als soft ge… wordt gezien.

Tegen ratelen laat ik mensen wel eens heel bewust ‘punt’ zeggen achter hun zin. Dat kun je in oefensituatie hardop doen, in live situatie door de punt te denken. Zoals je met zingen de adem pas loslaat als de laatste noot is uitgeklonken.

    Marjolein Koetsier - 9 april, 2014

    Ja,Dianne, dat is zeker een uitdaging om de tips praktisch en wat zakelijker te vertalen.
    Ik ben net bezig met het ontwikkelen van een workshop personal branding m.b.t. dit onderwerp en zoek ook naar wat meer zakelijke woorden. Uitstraling. i.p.v. energie, effectieve communicatie, adem is toch heel concreet, lijkt me. Articulatie ook.
    Wel interessant om over te denken, want als je bijv, refereert aan kracht en sterk hoeft dat niet altijd het beste resultaat te geven. Mannen zouden misschien juist wat gevoeliger over mogen komen in een presentatie, vooral techneuten., ha ha. nou sterkte en bedankt voor de ‘punt tip’

Marjolein Koetsier - 9 april, 2014

Allen hartelijk dank voor de reacties.
Mijn boek Stemabalans gaat naar Marion en Pia.

Tot een volgend blog of tot op één van mijn sites waarop ook nog een paar leuke weggevers staan.
Kijk maar even verder op http://www.marjolein-koetsier.nl
Of tot een workshop. Er komen weer een paar mooie aan, Thuis in je stem en Effectief communiceren voor professionals.

Klankvolle groet van Marjolein

marjolein-koetsier.nl Stijladvies voor je spreekstem. - Stijladvies voor je spreekstem. - 16 juli, 2018

[…] Precies het zelfde geldt voor je spreekstem! Lees hier nog maar eens mijn blog over vorm en inhoud. […]

Comments are closed