‘Verkoop jezelf niet’
Je bent je bedrijf.
Wat bedoel ik daar mee en wat is een bedrijf eigenlijk?
Wat maakt het voor kunstenaars en musici soms zo moeilijk om zich commercieel in de wereld te zetten? Om zichzelf te ‘vermarkten’. Zich zelf te verkopen, met zich zelf te moeten leuren, want zo wordt het vaak gezien. En als je het zo ziet, ben je daarin heel kwetsbaar. Willen ze je concert of zangles niet, dan wordt je dus knoerthard afgewezen. Dan hoeven ze jou niet, denk je, of zo voelt het tenminste en dat is geen fijn gevoel.
Ik denk dat dit overigens voor veel ondernemers opgaat. want als je een mooie dienst hebt ontwikkeld, die niet wordt afgenomen, kun je je ook behoorlijk afgewezen voelen. Maar misschien was die dienst niet goed afgestemd op de klant en misschien wist het publiek niet wat ze konden verwachten van je concert. Wat ze er aan hadden kunnen hebben! Wat jammer voor ze!
Wat is een bedrijf? Hoe zit een onderneming in elkaar?
Wat je je als eerste zou kunnen realiseren, is dat je bedrijf meer is dan je ‘core business’, meer dan alleen je meesterschap als musicus. Dat waar je dus onbetwist heel erg goed in bent! Laat dat voorop staan!
Wanneer je zo musiceert, of muziekles geeft ben je aan het werk in je bedrijf! Heerlijk!
Belangrijk is echter dat je ook aan je bedrijf werkt. Of dat je dat laat doen. Zo kan een impresariaat of een agent helpen met je p.r.
Maar over het algemeen zal je toch ook zelf het e.a. moeten ondernemen om zichtbaar te zijn. En waar doe je dat dan, voor wie, op ‘welke markt’ ga je staan? En wie doet je financiën eigenlijk?
Zodra je inziet dat deze zaken horen bij het voeren van een onderneming kun je besluiten wat je wel of niet wilt doen of wat je wel of niet wilt leren. Ben je handig in boekhouden, doe het dan zelf, maar krijg je al de kriebels wanneer je er aan denkt, besteedt het dan gerust uit.
Zo is het ook met de andere activiteiten in je muzikale onderneming. Of je leert er over, tot op een bepaalde hoogte misschien, of je besteed ze uit. Weet dat zaken als financiën, p.r. en marketing horen bij het voeren van een bedrijf en dat je er mee zult moeten dealen, wil je geld gaan verdienen!
Verkoop jezelf niet!
Doe alleen één ding niet en dat is: Jezelf verkopen!
Dat klinkt nou wel weer erg tegenstrijdig. Lees je, dat je aan je bedrijf zou moeten werken om meer werk te krijgen, mag je jezelf niet verkopen, hoe zit dat?
Bedenk eens goed waarom je bent begonnen als musicus. Wat was en is je drive, wat is jouw noodzaak?
Dat kunnen verschillende redenen zijn en er is geen goed of fout antwoord op deze vraag. Wel is het belangrijk om over na te denken. Wat is jouw doel hiermee? Waar herken jij je in?
- Musiceren is heerlijk voor je, het geeft je vervulling.
- Je wilt veel geld verdienen. Als je super getalenteerd bent en je hebt er heel veel voor over, is dat mogelijk.
- Of je wilt je een vrij en onafhankelijk kunstenaar zijn. Voor klassiek uitvoerende musici haalbaar, tot op zekere hoogte, maar het kan.
- Je vindt muziek inspirerend voor anderen. Je wilt muziek delen, want het verbindt en kan zoveel betekenen voor de mens. Je wilt een bijdrage leveren.
Bijdrage.
Wat ook je reden is, bedenk dat juist de gedachte, dat je er een belangrijke bijdrage mee levert, je kan helpen in je marketing. Omdat jouw bijdrage een behoefte vervult, komen de mensen naar jou! Jij hebt iets te bieden, wat je publiek of je muziek leerling nodig heeft.
En wanneer jij die behoefte vervult, geeft het jou vervulling en een gevoel van vrijheid. En zo wordt geld verdienen niets anders, dan er voor zorgen, dat jij je publiek, je doelgroep, je muziekleerlingen biedt waar zij behoefte aan hebben. Ze komen naar jou! Je hoeft jezelf niet te verkopen, omdat je die waardevolle bijdrage levert, waar behoefte aan is!
Natuurlijk vraag je daarvoor zelf een bijdrage in de vorm van een vergoeding. Het is je werk! Het mag dan begonnen zijn als hobby, je hebt gestudeerd en er je vak van gemaakt. En je realiseert je nu, dat je met dit vak een prachtige bijdrage levert, waar je geld voor mag vragen. Zolang je dat niet met de volle overtuiging doet, beoefen je een hobby!
Maar hoe dan verder?
Hoe je er nou voor zorgt dat mensen ook daadwerkelijk naar jou toekomen, daar valt heel wat over te leren. Er zijn verschillende leuke strategieën om dat te bereiken. En wanneer je met die strategieën gaat werken aan je bedrijf wordt dat dus ook veel leuker, want je weet wat je kunt gaan inzetten en hoe je dat doet en dat het resultaat oplevert.
Het begint dus allemaal met de overtuiging, dat jouw bijdrage belangrijk is!
En uiteraard ben je nog veel meer dan je bedrijf en meer dan musicus. Ik geloof echter wel dat muziek in je DNA zit en dat het juist daarom zo belangrijk is, dat jij als musicus wegen vindt om jouw passie voor die muziek professioneel te kunnen uitleven!
Zodat je daarvan ook ruimschoots kunt leven!
Wil je meer weten en leren hoe? Kijk dan eens of de online business training Van musicus naar succesvol muzikaal ondernemer iets voor je is!
Ook ben ik benieuwd wat je vindt van dit artikel en of je er wat aan hebt. Vraag het me gerust, als iets niet duidelijk is.
Wil je me het laten weten onder dit blog?
Op jouw muziek!
Groet van Marjolein