Afwachten waar het schip strandt of koers bepalen?

‘We zien wel waar het schip strandt’

In het kader van coaching, is dit een gezegde, dat me ’triggerd’ om eens nader te bekijken.

Als ik iemand hoor zeggen; ‘Nou, ik zie wel waar het schip strandt’, denk ik meteen: ‘Hoezo? Waarom zou je schip stranden?
Wanneer je dat denkt, heb je dan helemaal geen koers bepaald? Hoe bepaal je jouw keuzes in het leven, wanneer je er vanuit gaat, dat je gaat stranden en dat het niet uitmaakt waar?

Je zet toch een plan uit, je wilt ergens naar toe, je gebruikt hopelijk een navigatie?’

Onbekende stranden

Oké, dat Columbus lang geleden zijn schip liet stranden op onbekende kusten, waarvan hij dacht dat het hele andere kusten waren, ah la! En wanneer je schipbreuk lijdt door zeer zwaar weer en je schip strandt, tja, dat kan natuurlijk altijd, maar…, het was niet je intentie toen je de zeilen hees, toch?

Afwachten waar je schip strandt, heeft geen intentie. Ja, dat het strandt. En dat benoemend, zou het zomaar kunnen gebeuren, dat je op een plek belandt, waar je dus helemaal niet wilt zijn. Of erger, je komt helemaal nergens, want je leed schipbreuk.

Voorbehoud

Het heeft iets  fatalistisch en een voorbehoud. Je wilt wel ergens heen, maar je laat het helemaal los en gebeuren. Zodat je jezelf ook geen verwijten hoef te maken, als je er niet komt en zomaar ergens strandt. Het maakt je niks uit, je had toch al geen plan. Want, stel dat dat plan mislukt. Stel dat je je droom niet kunt waarmaken, dat je je doel niet bereikt, want het lijkt zo groot, zo ver weg en zo moeilijk? Je ziet je schip maar liever stranden, dan dat je je gestelde doel niet haalt en het gevoel krijgt, dat je faalt. Bovendien heb je immers niet overal invloed op!

Heb je invloed?

Toch is dat wel interessant. Heb je echt geen invloed? Ja, er kan zwaar weer komen, je kunt schipbreuk lijden, je kunt je hebben vergist en op een andere kust terechtkomen.
Misschien wel een leukere kust, een beter strand. Als we er dan van uit gaan, dat je tenminste geen schipbreuk leed.

Het is een bekend thema dat ik veel  tegenkom in mijn coachpraktijk. Ben je proactief of reactief. Is het leven maakbaar of overkomt het je? Zie je wel waar je schip strandt of bepaal jij de koers en blijf je op koers?

Navigatie

Afhankelijk van wat je wilt met je leven, met een carrière bijvoorbeeld, lijkt het me toch handig een plan uit te zetten! Hoe kom je van A naar B? Hoe reis je van Amersfoort naar Renesse in Zeeland? Ik noem maar  wat. Vroeger keek ik op de kaart en nu zet ik de navigatie aan. Ik ga niet zomaar rijden op de dolle pof, want ik wil naar Renesse en niet naar Breskens. Op de dolle pof kan ook leuk zijn, maar dan is dat de intentie. Zomaar wat ronddobberen in een bootje is ook heerlijk. Dat je nergens naar toe hoeft en wel ziet waar je schip strandt! Niks mis mee, in je vakantie.

Kleine doelen

Het kan overweldigend zijn om een grote droom tot een echt doel te maken. Om uit te spreken wat je echt zou willen. Dan maar liever stranden! Je brein schiet in een angst reactie van grote uitdagende doelen. Maar wanneer je kleine doelen stelt en daar acties uit laat komen, omzeil je die angst. Je vaart er om heen. De stip aan de horizon is klein en ver weg, maar komt dichterbij door goed te weten, hoe je er kunt komen. En daar zijn tools voor, daar kun je hulp voor inroepen. Niet gezegd dat je altijd precies daar komt waar je wilde, maar de kans is wel groter! Er kunnen omstandigheden zijn, waar je geen invloed op hebt, zoals een corona crisis, ‘You name it!!’ Dan stel je je koers zo mogelijk bij. En ik begrijp, dat dit en enorme uitdaging kan zijn!

Balans

Het is een constante balans zoeken tussen mee gaan op een flow en dan weer kijken waar je naar toe wilt en de zeilen zo nodig bijstellen. De reis op zich is al een prachtig avontuur. Navigeren tussen ‘go with the flow’ en toch die stip aan de horizon blijven zien en koers houden of bewust bijstellen maakt, dat je met plezier blijft varen naar waar jij wilt.

Heel veel succes met jouw reis!

Lees ook eens mijn blog Er is geen doel, het doel is de weg.

Of download mijn gratis e-book ‘Kun je leven van je muziek?’ op deze pagina. Eén van de drie fouten die je kunt maken als musicus, is: geen plan hebben!

Om je te helpen je koers beter te bepalen en/of op koers te blijven, heb ik ook nog twee super zomeraanbiedingen voor je.

 

Nu 25% korting op een koers coach gesprek via skype in september.

bestel hier

 

50% korting op de online training Gezonde Zenuwen. Waarin je leert omgaan met je stress voor een optreden. Direct beschikbaar!

bestel hier

 

Ik hoor en help je graag! Klankvolle groet, Marjolein.