Actie in tijden van Corona?

Actie in tijden van Corona?

De gedachten buitelen door elkaar in mijn hoofd. Wat te doen, hoe te helpen, hoe kunnen we dit oplossen, wat is een oplossing? Naast het gezondheid plaatje dat voorzichtig de betere kant op gaat, krijgen we straks ook nog te maken met een economische recessie zonder weerga. En…… wordt natuurlijk de culturele sector daarin weer heel ernstig bedreigd.

Hier beginnen mijn gedachten te buitelen.

Na al veel moeilijke jaren onder ministers die o.a. kunst wegzetten als een linkse hobby, kan er nog wel een corona crisis overheen, die zal uitdraaien op een economisch debacle, waarmee het failliet wordt afgeroepen over de cultuur in Nederland, wanneer de regering niet komt met meer dan een 300 miljoen extra!

Andere gedachte:

Hoe stelt de regering het zich überhaupt voor in het ‘nieuwe normaal van de 1,5 meter economie’, hoe de sector verder moet? Overigens kan die 1.5 meter volgens mij helemaal nooit het nieuwe normaal worden! Ja, wellicht zullen we iets bewuster blijven omgaan met elkaar, wanneer het gaat om hygiëne en over afstand houden op sommige plekken. Maar een derde bezetting in een theater of concertzaal kan natuurlijk nooit uit! Waar laat je dan ook nog een eventueel koor en orkest?  Daarnaast, ik ga toch ook echt geen 1,5 meter tussen mij en mijn kleinkinderen normaal vinden! Maar dit terzijde.

Weer een gedachte:

Musici delen momenteel het ene na het andere prachtige creatieve filmpje met o.a. fantastische muziek op sociale media. Natuurlijk doen ze dat, het is hun bestemming om creatief te zijn, om iets te scheppen en om iets uit te voeren. Dat is wat ze doen! En dat maakt me ook heel blij!

De eerste drive van kunstenaars is meestal niet, dat ze geld willen verdienen. Ze brengen iets tot uiting, omdat dat in ze zit en omdat ze daar heel goed in zijn geworden na vaak een lange en gedegen studie.

Naast dat het geen eerste drive is, rust er helaas ook nog best vaak een taboe op geld verdienen. Als coach voor musici heb ik er al eerder over geschreven. Onlangs nog over commercieel zijn en wat dat nou is. En over je waardevol voelen als musicus, omdat jouw bijdrage zoveel kan betekenen voor je publiek. Want dat blijkt wel! Juist nu in deze tijd is er enorme behoefte aan troost, aan verbinding, aan warmte aan vrolijkheid, maar ook aan diepgang, die muziek en kunst kan brengen.

Volgende gedachte:

Waarde wordt uitgedrukt in geld. En het lijkt vaak wel of musici dat zo snel vergeten. In deze wereld draait alles om geld en wordt ook helaas vaak de meeste waarde toegekend aan beroepen waarin veel geld wordt verdient. Dan ben je succesvol en word je gezien. Waarom is me nooit duidelijk geworden.

Terwijl werkelijke waardevolle sectoren als zorg, onderwijs en cultuur financieel totaal worden ondergewaardeerd!

Maar nu lijkt het ineens of er wel andere waarden opduiken. De zorg krijgt applaus en terecht. Ik ben altijd al verbaasd geweest en kon nooit snappen, waarom zulke belangrijke beroepen als die in de zorg en in het onderwijs zo onderbetaald worden.

En nu brengen creatieve uitingen troost en plezier. Hoe mooi is dat, hoe waardevol! Maar waarde wordt meestal wel uitgedrukt in geld. En al die uitingen nu, zijn gratis en voor niks beschikbaar via de sociale media!!

Nieuwe gedachte: Actie?

Misschien is het dan nu de tijd om te zeggen: ‘Kunstenaars, musici stop met gratis weggeven!’ Voel je waardevol en zie die waarde uitgedrukt in geld. Geld is niet vies! Geld verdienen is legitiem en je hebt er recht op. Wij voeren actie door niks meer gratis te doen.

Stoppen met gratis delen, om eens voelbaar te maken hoe dat is: Geen troost, geen verdieping, geen schoonheid om je aan te laven, geen verbinding, geen optimisme, geen inspiratie. Nee kale dorre nieuwsfeiten en saaie lange dagen zonder muziek, zonder films, zonder kunst. Zonder alles wat het leven zo waardevol en leefbaar maakt. Zonder alles wat mensen nu door een crisis helpt!

En dan, wanneer er net zo’n financiële bijdrage beschikbaar komt als de miljarden voor Schiphol (NB miljarden! Ja ik weet het, dit zal niet gebeuren) en wanneer het gezondheid plaatje verder de goede kant opgaat, dan moeten kunstenaars en musici zichzelf gaan opwaarderen en ten volste beseffen dat geld verdienen mag, ook al komt je beroep voort uit een hobby. Wat zeg ik: geld verdienen moet, als je wilt kunnen leven van je muziek! Bovendien is de culturele sector puur economisch gedacht, goed voor enorm veel banen en omzet.

En… er zullen altijd kunstenaars zijn en blijven. En… er zal altijd muziek blijven klinken!

De eerste creatieve verdienmodellen komen al langs! Blijf strijdbaar en in actie!

Meld je bijvoorbeeld nu aan voor de gratis workshop op 26 mei: ‘Maak echt werk van je muzikale passie, juist nu!’

Blijf gezond allemaal en hou je haaks!

Op jouw muziek!

Veel liefs, Marjolein