Stem is energie

Herken je dit?

Het hart klopte me in de keel, de angst slaat me om de keel, de zenuwen gieren door mijn keel, ik had een zenuwachtig kuchje, de woorden bleven me in de keel steken?
En heb je ook wel eens dat je de telefoon opneemt en dat je na het eerste gesproken woord al weet hoe het is met de persoon aan de andere kant?
Of heb je al eens opgemerkt dat je denkt dat je doodmoe bent en je besluit lekker te gaan zingen of te dansen of te rennen, dat je dan weer vol energie zit?

Energie.

Het gaat hier allemaal om energie.
De energie van spanning, die zorgt dat je adem versnelt en hoger in je lijf gaat zitten, wat een effect heeft op je stem.
De energie van een stemming, die je hoort en oppikt zonder de persoon te zien.
De energie in je lijf, die je zelf oproept door te dansen, te zingen en waardoor je je beter voelt en minder moe.

Hoe kun je nou uitstralen met je stem wat jij wilt?

De stem is één en al energie, namelijk het trillen van de stembanden, resonerend in je lijf. Wat laat je horen met die trilling, met die energie en wat is het effect daarvan op de luisteraar? En nog belangrijker: kun je daar zelf iets aan doen en hoe dan?

In eerdere blogs hebben we al gekeken naar factoren die effect hebben op je de klank van je stem, de toon van je communicatie.  In C’est le ton qui fait la musique  ging het vooral over de klankkleur, die o.a. bepaald wordt door de stand van je mond.
In Doe het eens anders behandelde ik intonatie, toonhoogte en ritme/articulatie. Ja, er is dus een scala aan mogelijkheden om met je stem te spelen en te laten horen wat jij wilt.
De factoren, die ik nog niet toelichtte zijn dynamiek/volume, tempo en stilte.

Dynamiek is een duidelijk merkbare factor. Spreek je hard of zacht?

Een harde stem met veel volume doet iets anders met een publiek dan een zachte stem.
Zodra het ’te’ is naar welke kant ook, kun je eens gaan kijken wat en hoe je daar in kunt veranderen. Overigens is het niet zo dat je met een harde stem altijd automatisch de aandacht trekt en vasthoudt. Denk maar eens aan een klas schreeuwende kinderen. Die krijg je hoogst waarschijnlijk niet stil door te proberen er boven uit te schreeuwen. Het kan helpen om juist zachtjes maar zeer duidelijk gearticuleerd, met een spannende intonatie een verhaal te beginnen. Hiermee heb je kans wèl de aandacht te trekken.
Een te zachte stem daarentegen in presentaties kan naast dat het onverstaanbaar wordt, ook nog eens het effect hebben van onzekerheid.
Je adem is een belangrijke impuls voor dynamiek. Roep maar eens iemands naam als je hem wilt bereiken en voel wat er gebeurt met de ademimpuls in je buik en je flanken. Om dit te oefenen kun je ook eens net doen of je iets of iemand wegjaagt met een welgemeend ‘kssst’! De ademimpuls is de versnelling in de motor voor hard of zacht.

Tempo gaat over snel en langzaam en wordt vaak getriggerd door zenuwen.

Sommige mensen gaan onder spanning veel te snel spreken en anderen verstarren en gaan juist langzamer spreken. Ook hier is je ademgebruik weer een belangrijk instrument. Wat vaak gebeurt bij zenuwen, is dat de adem oppervlakkiger wordt en hoger gaat zitten. Soms blokkeert het helemaal en ontstaat haspelen of stotteren. De adem stroomt niet meer. Ga in dat geval met je aandacht naar je buik. Zak in je lijf en voel hoe er meer ontspanning ontstaat. Adem eens heel diep uit en laat de lucht vanzelf terugstromen in je buik.

Ook stilte kan een prachtige en krachtige factor en energie zijn.

Laat maar eens een stilte vallen in je presentatie of communicatie. Stiltes kunnen heel veel betekenend zijn. Ook in muziek. Niets is erger dan iemand in het publiek, die direct na een concert, dat eindigt met een verstild muziekstuk, de stilte aan gort klapt. Ook in stilte is muziek, ook in stilte is communicatie.

Ga  eens spelen met al de verschillende factoren in je stem en merk wat dat doet met jezelf en je toehoorder.

De stem is een geweldig instrument in communicatie en presentatie om je uitstraling te verbeteren.

Ben jij je bewust van de uitstraling van je stem? Laat het me weten in een reactie onder dit blog.

En wil je meer weten en oefenen hoe je het effect van je spreekstem èn je uitstraling kunt vergroten, schrijf je dan in voor de Stemscan op 31 oktober a.s.

Maar doe het snel voor 15 oktober! Er zijn nog een paar plaatsen! Je krijgt sowieso mijn boek Stembalans.

Of meld je alvast aan voor de eerstvolgende Stemscan op 13 februari 2016

Ik zie en hoor je graag!