Door de zangtechnische bomen het muzikale bos niet meer zien?

 

Techniek of muziek?

Onlangs kreeg ik het verzoek van een zangeres om haar te helpen met haar zang. Ze vertelde dat ze totaal was vastgelopen in haar techniek. Ze dacht alleen nog maar aan hoe ze technisch moest zingen tijdens haar optredens. En het werd steeds ingewikkelder, naarmate ze steeds meer zocht naar de ‘juiste’ methode, de ‘juiste’ manier en beste technische aanwijzing. EVT, CVT, curbing, sobbing, belting, tweng, keel open houden, ademsteun. Ze wist het allemaal en het vloog me om de oren. Mijn eerste tip via de mail, was om het allemaal te vergeten. Maar als snel dacht ik, nee, dat is het niet en al pratend tijdens een eerste les, kwamen we er achter dat de techniek vergeten niet de manier is. Techniek is wel degelijk een middel en je hebt het nodig!

Je verhaal vertellen.

Maar inderdaad een middel en geen doel op zichzelf! De belangrijkste tip is natuurlijk dat je je bezig houdt met je verhaal. Met het verhaal van de muziek. Dat is je taak, daar ligt je focus en de techniek is een middel om dat zo mooi en goed mogelijk te doen. Om te kleuren, te schilderen, emotie te laten horen en je publiek te raken.

Vertrouwen

Toen de betreffende zangeres ging zingen, bleek ze vooral, doordat we ingingen op de tekst en de betekenis van het lied, al snel los te komen van haar technische belemmering. Ook een paar aanwijzingen, die meer gingen over een klankvoorstelling dan over techniek, maakten dat het voor haar veel makkelijker ging. Ze voelde zich vrijer en expressiever en het klonk vrijer en aangenamer. Haar techniek bleek zo geïnternaliseerd, dat ze er veel meer op kon vertrouwen dan ze deed. Het volgde als vanzelf en had al die aandacht niet nodig.

Aandacht

Waar moet dan wel de aandacht zijn? Het was zo fijn om samen de aandacht te richten op het verhaal van de muziek. En als zanger heb je altijd letterlijk een verhaal, maar ook als instrumentalist, is het zo belangrijk om te weten wat je focus is. Weten wat je taak is. In eerste instantie, is dat dus het laten horen van het verhaal in de muziek! Soms moet je misschien technisch even opletten en richt je daar je aandacht op, om snel weer terug te keren naar je muziek. Altijd!!

Tip voor zenuwen

Ook als je afgeleid wordt door je publiek of een gemaakte fout, door zenuwen of wat dan ook, richt je aandacht direct weer op je taak. En dat is altijd: je muzikale verhaal vertellen. Verplaats je aandacht, je focus naar je taak! Zo snel mogelijk en de stress zal verdwijnen want jij bent bezig met jouw muziek. Of eigenlijk de muziek van de componist. En dat is waar jij in kan excelleren en waarmee jij kunt ontroeren en troosten en waarmee je mensen kunt raken. Ze willen het ‘muzikale bos’ en geen ‘zangtechnische bomen’!

Zoek hulp

Het was zo mooi en fijn om te horen en te zien hoe de zangeres helemaal opbloeide en blij de deur uitging. Ze had de moed gehad me te benaderen met een duidelijke hulpvraag. Hoe krachtig is dat!

Blijf niet rondlopen met zorgen of problemen als musicus. Vertrouw op je gevoel en vind iemand die jou kan helpen!

Reageren op dit blog kan en stel ik zeer op prijs!

Loop jij wel eens aan tegen: ‘Door de technische bomen het muzikale bos niet meer zien’?

Laat een reactie achter, ik hoor je graag!

Klankvolle groet! Marjolein.