Dè gouden tip voor een gelukkig kerst en nieuwjaar.

Van gelukkig naar betekenisvol.

Onlangs las ik een artikel, dat lang bleef hangen en na resoneren. Ik wil het graag met delen.

Lees het hier.

Het gaat over, hoe een betekenisvol leven kan leiden naar een gelukkig leven. Terwijl de meesten van ons toch vooral gefocust zijn op een gelukkig leven. Maar laat ik voor mezelf spreken.

Dolgraag gelukkig

Ik wilde als puber altijd al zo dolgraag gelukkig zijn en was dan boos op mezelf, omdat ik het soms niet was, ondanks het feit dat ik zoveel had. Hoe kon dat nou en wat erg! Ging ik me ook nog schuldig voelen. Dat droeg niet bij aan het geluk, nee!
Er ontbrak toen toch van alles aan mijn leven, in mijn opinie. En later ook nog wel.

Wist ik maar wat ik nu weet. Het zal te maken hebben met ouder worden en wat wijzer misschien.
Momenteel ben ik een fase, waarvan  ik intens geniet van alles wat ik doe en blij ben met wat ik heb en wie ik ben. Dat is denk nog wel het belangrijkste. Blij kunnen zijn met je zelf.
En inderdaad heeft dat alles te maken met dat ik me momenteel veel meer bewust ben van wat ik kan betekenen. En niet in de zin van, kijk mij eens veel betekenis hebben, maar vanuit het kunnen leveren van mijn bijdrage ten behoeve van een ander.

Betekenis

Voor mijn cliënten, mijn zangleerlingen, vrienden, voor mijn gezin en familie. Als coach, als echtgenote, als moeder en oma!
Mijn streven naar geluk lijkt veranderd in een streven naar zin en betekenis. Geluk blijkt een bijproduct. Dat is grappig! En het betekent dus niet dat er geen pijn of verdriet kan zijn.

Ik weet nog zo goed hoe mijn moeder in haar laatste jaren dat gevoel helemaal kwijt raakte. In haar optiek geloofde ze, dat ze niets meer betekende voor haar omgeving. Wat heeft ze dat toch onderschat! Ze bleef de verbindende schakel, de spin in het web van haar gezin. En een link naar het verleden. Zo jammer dat ze ervoer, dat er niks meer was om voor te leven. Hoewel begrijpelijk misschien.

Eyeopener

Voor mij was het artikel een eyeopener en bevestiging tegelijk.
Er is geen weg naar geluk, geluk is de weg, wanneer je zin en betekenis kunt geven aan je leven. Soms moet je er even over nadenken, wat het dan is en hoe je dat kunt doen, waar je voor leeft. Maar het is een prachtig begin voor een gelukkig leven.

Van het uiterlijk oppervlakkig ‘doen’ en geluk willen hebben naar betekenis geven aan het innerlijk licht van jouw ‘zijn’.

Voor musici die meer betekenis willen in en met hun muzikale onderneming, verwijs ik graag naar de dag training

Leven van je muziek.

En voor sprekers, die zelfverzekerder hun bijdrage willen leveren in presentaties? Kijk eens naar de masterclass

Je STEM in presentatie.

Ik wens je een zinvol en vrolijk Kerstfeest en Nieuwjaar!

Marjolein Koetsier.