Hoe houd je de moed er in?

Het is toch haast niet te geloven dat we al weer zo lang in de corona ellende zitten.
En wat treft het musici verschrikkelijk! Mijn hart bloedt wanneer ik de zang studenten van het Koninklijk Conservatorium moet leren hoe ze hun muzikale beroepspraktijk in de wereld zouden kunnen gaan zetten. Kunnen ze dat? Doelen stellen op de langere termijn? Nu in deze tijd? En niemand weet hoelang dit nog duurt en of het überhaupt weer zo wordt als het was voor de cultuur. En dat was al niet zo best.

Maak echt werk van je passie?

Nooit kunnen denken dat ik mijn cursisten toch vooral zou aanraden hun bijbaan te behouden nu. Maak ècht werk van je passie, preekte ik nog begin dit jaar! Nu zou ik als loopbaan coach goed aan de slag kunnen met het helpen naar ander werk! Maar dat vond ik nou net nooit het leukste om te doen. Ik wilde musici juist helpen met hun passie. Met het definiëren van hun Waarom, en het belang van hun bijdrage. Het stellen van doelen.

Belemmerende gedachtes

Eén les in dit curriculum Preparing Professional Practise gaat over non supporting believes. Negatieve overtuigingen. Ze kwamen vlot op tafel. Wat kun je er nu mee? Het is echt een uitdaging ze eens heel secuur onder de loep te nemen en te voelen wat ze met je doen. Verlies van werk en inkomen geeft verdriet, boosheid of apathie. Geen fijne emoties, maar je mag ze voelen. Ze zijn er!
Ga dan eens kijken of je overtuiging ècht waar is, of je heel zeker kunt weten dat de culturele wereld ten onder gaat bijvoorbeeld. Is dat echt waar? Weet je het heel zeker? Als dat niet het geval is, wil je dan toch in de negatieve emotie blijven hangen? Zou een omkering ook waar kunnen zijn. De culturele wereld verandert en biedt andere kansen. Hoe voelt dat? Geeft dat een betere energie? Van waaruit je zelf op zoek kunt gaan naar wat dan wel kan. Deze pandemie kun je niet veranderen, klagen helpt ook niet! Kijk wat je aan korte termijn doelen wel kunt bedenken, kunt plannen en zou kunnen uitvoeren.

Waarom?

Ja, waarom zou je dat doen? Waarom plannen maken? Heel simpel!
Omdat je geboren bent voor het vak van musicus, je hoort op een podium, daar floreer je, daar krijg je vleugels. Door de fantastische muziek die je maakt en vertelt. Waardoor je er voor zorgt dat je publiek ook even vleugels krijgt. En nu is dat lastig en daardoor frustrerend, want waar is het publiek, nu er niks kan? Maar vind een weg en bereid je voor op tijden waarin het wel weer mogelijk wordt. Dat vuurtje zal altijd blijven branden, ook al heb je er een tijdelijke bijbaan naast vanwege de corona ellende. Blijf ondanks alles genieten van jouw passie! En kijk eens bij het aanbod op deze site!

Heel veel succes, houd moed!

Muzikale groet, Marjolein