Hoe je stem je bij de kladden pakt en zelfvertrouwen geeft.

Je stem pakt je bij de kladden.

Ja, dat is wat ik vaak zeg. Maar wat bedoel ik daar nou mee? Hoezo pakt je stem je bij de kladden en geeft zelfvertrouwen! Waar zitten die kladden dan, wat zijn dat eigenlijk? En misschien ervaar jij juist onzekerheid, want je stem bibbert en voelt helemaal niet krachtig!

Op het internet vind ik het volgende:

‘Heb, grijp, pak, vat of krijg je iemand bij de kladden, dan heb je zijn smoezelige en gescheurde kleren in handen. Dit klad betekende oorspronkelijk ‘klodder vuil’ of ‘vlek, smet’ (zoals nog steeds in uitdrukkingen als een klad op iemands naam werpen). Hieruit moet zich de betekenis ‘stuk vuil’ en vervolgens ‘lap, vod’ hebben ontwikkeld.

De stem zou dus je smoezelige en gescheurde kleren pakken. En in mijn optiek en beeldspraak, zou die stem ze kunnen veranderen in een prachtige outfit!

Je stem is het voertuig van je woorden, de drager van je verhaal. Hoe wil je dat die klinkt? Hoe ziet die er uit? Als een oud vod, een stuk vuil of als een schitterend kledingstuk? Wat is het effect op je luisteraar?

De keuze lijkt makkelijk toch?

Maar hoezo geeft het zelfvertrouwen?

Wat pakt dit dan nog meer? Hoe kan je stem je nou zelfvertrouwen geven? Het antwoord hierop zit hem in wat jij verstaat onder je stem? Ja, het is de drager van je woorden, maar hoe werkt die stem dan? Waar zit die stem eigenlijk?

Zijn het je stembanden? Of komt er nog meer bij kijken? En wat zou er gebeuren als je dat eens aan gaat pakken?

Wat als je aan de slag gaat met je lichaamshouding, de klankkast van je steminstrument? Wat als je met je adem aan de gang gaat, de strijkstok van je steminstrument?

Hoe anders sta je er dan bij. En hoe anders voel je je dan! Je voelt je in contact met je lijf, je voelt de adem stromen. Je bent je bewust van de energie die je hiermee uitstraalt. Je hebt je zelf bij de kladden gepakt en ze veranderd in de outfit die jij wilt laten zien. Je straalt zelfvertrouwen uit.

En dat heeft weer allemaal effect op de klank van je stem. En op jou als mens. Je gaat sterk staan met je stem. Je stem geeft je zelfvertrouwen. En dat is zo’n  fantastische ervaring! Want het heeft ook effect op je omgeving, op je luisteraar.

Tips voor goede lichaamshouding.

Begin eens met een paar eenvoudige houdingsoefeningen.

  1. Zet je voeten stevig op de grond, iets uit elkaar op schouder breedte. Voel alsof het zuignappen zijn. Of denk vanuit de holte van je voet wortels de grond in, die steeds dikker worden.
  2. Strek je benen en voel een opwaartse kracht.
  3. Denk je staartbeentje lang en trek het tussen je benen. Alsof je een staart tussen de benen hebt. Je bekken kantelt dan iets naar voren.
  4. Hef je borstbeen.
  5. Laat je schouders laag naar beneden hangen, alsof je aan iedere arm een zware tas draagt.
  6. Maak je nek lang en je hals kort.
  7. En blijf altijd het gevoel hebben dat er beweging is in je lijf. Verstar niet, maar voel de energie stromen en stromen en stromen.
  8. Adem rustig in en uit.

 

Meer weten?

Meer weten over hoe je adem dan werkt bijvoorbeeld? In mijn e-book Present met je stem krijg je nog veel meer uitleg en tips. Net als in mijn boek Stembalans.

Of kom naar de Masterclass Spraakmakend pitchen. Hier leer je de pijlers van een goed stemgebruik voor meer zelfvertrouwen in al jouw presentaties. En je krijgt mijn boek Stembalans er ook nog gratis bij!

Hoe gaat het met jouw stem in presentaties? Waar loop jij tegen aan? Ik hoor het graag in een reactie onder dit blog.

Klankvolle groet, Marjolein