Hoe waardevol ben jij als musicus?

Hoe waardevol ben jij?

Deze algemene vraag kan iedereen zich zelf eens stellen. Hoe waardevol ben je, hoe waardevol ervaar je jezelf en hoe waardevol word je ervaren?
We kennen natuurlijk allemaal van die momenten dat je je eigen waarde helemaal niet kunt ervaren, dat je je waardeloos voelt en denkt dat iedereen het beter doet dan jij. Op FB komt de één na de andere opgeblazen post met interessante gebeurtenissen voorbij, waarbij jij maar bleek afsteekt.
De grote uitdaging is, om jezelf waarde toe te kennen ongeacht wat! Mijn ervaring is, dat jij de enige bent, die kan gaan voelen dat je waardevol bent, hoe dan ook!

Je waarde als kunstenaar.

Als het gaat om waarde uitgedrukt in geld, wanneer je bijvoorbeeld, als muzikaal ondernemer je eigen product bent, is het vaak nog belangrijker jezelf als zeer waardevol te zien, te ervaren en vervolgens neer te zetten!
Kunst wordt helaas al te vaak afgeserveerd als een ‘linkse hobby’ en we prijzen, helaas ook al te vaak, onszelf uit de markt met absolute belachelijk lage prijzen. Laten we daar toch mee ophouden!
Omdat ik zelf, èn in de muziek wereld èn in de meer zakelijke wereld werk, raak ik soms nog steeds in de war door het buiten proporties grote verschil in tarieven in beide werelden.

Verhoog je prijzen.

Overigens is het überhaupt, voor alle ondernemers heel interessant de column van Ionica Smeets eens te lezen over fatsoenlijke tarieven. Want het begrip daarvoor is sowieso vaak ver te zoeken.
Maar vooral musici zou ik op het hart willen drukken hun tarieven te verhogen. En zich zelf, ongeacht welke politiek tendens ook, veel meer waarde toe te kennen!
Kijk eens, bij de herdenking van de MH17 bijvoorbeeld, wat een aandeel er werd geleverd met muziek en welke functie dit heeft!
Kijk eens naar onze nationale trots, het Rijksmuseum, waar massa’s mensen genieten van Kunst. En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan met het noemen van voorbeelden!

Het lijkt zo wrang dat zoveel kunstenaars bij leven, hun bestaan hebben moeten bevechten, waar er nu lange rijen staan om hun inmiddels waardevolle kunst te aanschouwen.
Wellicht is het een maatschappelijk vaststaand gegeven, maar toch zou ik kunstenaars, musici willen aanmoedigen te beginnen met zich zelf veel meer waarde toe te kennen en hun prijzen te verhogen!

Neem jezelf serieus!

Laten we dan onszelf in ieder geval serieus nemen en staan voor wat we waard zijn!

Leer er meer over in mijn webinar ‘Maak ècht werk van je muzikale passie’.

In deze online workshop op 5 maart om 11.00 uur, gaan we in op nog veel meer aspecten van marketing en bedrijfsvoering voor zelfsturende muzikale ondernemers.

Laat me horen wat je waard bent.

Klankvolle groet, Marjolein

Christa Schuil - 22 april, 2015

Hoi Marjolein,

Goed artikel! Tarieven… Ja dat is een lastige! Als ik voor mijzelf spreek kijk ik altijd eerst ‘om me heen’ naar wat collega’s in de regio vragen voor (in mijn geval) pianolessen. Ik heb o.a. op Marktplaats gestaan, en dan weet je dat je potentiële klanten ook die prijsvergelijking zullen maken. Ik ben destijds begonnen met 15 euro voor een half uur les. Inmiddels ben ik gestegen naar 17 euro, maar dat is alsnog een vrij laag tarief gezien alle tijd en energie die je investeert en geïnvesteerd hebt (alleen al het conservatorium).
Voor optredens durf ik ook niet te hoog te zitten, want je wilt toch zoveel mogelijk spelen. Ik merk dat klanten vaak gaan afdingen als ik een keer wat hoger inzet met mijn tarief. En spelen is natuurlijk gewoon ook leuk, dus dan ga je toch in zee met zo iemand.
Ik ben wel aan het veranderen in mijn visie hierop, want ik geloof dat als ik meer ga staan als artiest, en mijn eigen werk zoveel waard vind dat mijn prijs daar ook naar is, dat ik ook de juiste klanten op mijn pad zal krijgen. Ik ben echter nog niet zover dat ik dit al helemaal aandurf…

Ik ben benieuwd naar andere reacties!
Hartelijke groet, Christa

    Marjolein Koetsier - 22 april, 2015

    Nou dat is een snelle reactie Christa! Ja natuurlijk is een prijsvergelijking heel logisch, maar wat jij hebt te bieden en wat jou speciaal maakt, is ook niet weg te vlakken! Het is ook iid een kwestie van durf. Het is allemaal heel herkenbaar! En toch….. als we onszelf al zo weinig waarde toekennen, dan doen anderen dat ook niet natuurlijk. Beetje kip of ei verhaal. Overigens zou je ook nog eens aan trajecten kunnen gaan denken, i.p.v. het ‘uurtje factuurtje’ Heel veel succes!!!

Veronika Simonett - 23 april, 2015

Hoi Marjolein,

Bedankt voor je artikel. Ik hoop dat veel muzikanten het lezen en vanuit hun hart gaan kijken wat hun diensten waard zijn. Zelf vind ik het ook niet makkelijk om tarieven te bepalen. Mijn aanbod is divers, begeleiden van uitvaarten, concerten spelen en les geven, trainingen. In de uitvaartbranche zie ik toch vaak dat een redelijke prijs wordt genomen, als ik dan voor bekende speel ga ik wel lager zitten, rond € 150.
Mijn achtergrond ligt in de adem-bewegingspedagogie en fysiotherapie. Muziek doet veel meer dan je denkt, dat geef je ook aan. Een goede tip is met trajecten te werken. Zelf werk ik met doosjes. Mensen komen met een bepaalde vraag en we werken vijf keer er aan. Tijdens het traject kunnen ze notities maken en die in het doosje opbergen. Zo hebben ze altijd bij de hand wat er speelt en ze kunnen oefeningen noteren of tekeningen maken.
De “zang-klank-avonden” die ik verzorg doe ik laagdrempelig. Ik wil voor iedereen iets toegankelijk maken. Dan zet ik een minimumprijs € 5,- vast, mensen mogen meer geven en dat gebeurt er ook, erg leuk.

Ben erg benieuwd naar de Business Bootcamp voor musici 😉

Hartelijke, muzikale groet

Veronika

    Marjolein Koetsier - 23 april, 2015

    Dank voor je reactie Veronika! Wat een leuke ideeen! Idd zijn trajecten een betere manier dan het ‘uurtje factuurtje’! O en zo waar dat muziek veel meer doet dan je denkt! Heel veel succes met al je mooie bezigheden en wie weet tot ziens op de Bootcamp voor musici, waar we veel info zullen aanreiken op business gebied. Grt, Marjolein

Hanny van Lankeren - 23 april, 2015

Beste Marjolein,
Wat een sympathieke uitstraling heeft je blog, echt fijn. Ik heb je horen spreken over je missie op de bijeenkomst van de NVZ in maart. Ook ik heb een missie die blijkt uit de naam van mijn nieuwe website (zie boven). Maar dat gaat nog lang niet van een leien dakje. Vooral verkeer naar de website en mijn blog werkt nog niet. Nu wil ik een nieuw blog starten, een soort van weekjournaal over belevenissen, kleine succesjes en vele mislukkingen…. Ik hoop dat jij mijn Nieuwsbrief met blog ook wilt ontvangen. want tot nu toe heeft nog nooit iemand een reactie op de website geplaatst direct op mijn blogs. Bouwen aan een community is best een hele uitdaging maar ik geef het nog lang niet op. Ook ik probeer vrouwentenoren over te halen om een keer mee te doen met een workshop tegen een sterk gereduceerd tarief maar ik geloof niet dat de prijs een issue is want op dit moment trek ik weinig deelneemsters. Ga volgend seizoen zeker omhoog met tarieven en moet daar dan ook echt een unieke waarde voor creeren. Hartelijke groeten, Hanny van Lankeren.

    Marjolein Koetsier - 23 april, 2015

    Ha Hanny, dank voor je complimenten, dat is altijd fijn om te horen! Wat een leuke doelgroep en missie! Er is vast het nodige te implementeren om het e.e.a. voor elkaar te krijgen. Waar vind je jouw doelgroep? En wat heb je te bieden op je website, waardoor ze zich aan je binden? heel veel succes! Grt, Marjolein

Reinder Idema - 23 april, 2015

Beste marjolein,

Even een compliment over je blogspot, wat ziet hij er verzorgt uit en erg duidelijk uitgelegd wat je bedoeld.
Zelf ben ik met mijn 45 jaren een beginnende artiest en heb nog weinig sjoege wat men vraagt voor optredens.
Dus zo’n workshop zou voor mijn een welkome aanvulling zijn om dat met inzicht in te krijgen.
Grtz. Reinder

    Marjolein Koetsier - 23 april, 2015

    Dank je wel Reinder, voor je complimenten. Het zal allemaal in de workshop voor bij komen. Leuk dat je op een wat latere leeftijd de stap hebt gezet naar het
    ‘artiestendom’. Succes en Grt, Marjolein

Hannelore Wagemakers - 24 april, 2015

Beste Marjolein,

Hartelijk dank voor deze blog over de waarde van ons musici. Je boodschap had niet op een beter moment kunnen komen, nu ik op het punt sta om me in te schrijven bij de KvK en voor mezelf te gaan beginnen.
De neiging is zo groot om niet te hoog te zitten met je prijzen, maar jouw heldere en terechte argumenten hebben me serieus aan het denken gezet. Mijn missie is om zanglessen en coaching te geven die voor leerlingen waardevol blijken te zijn in zoveel aspecten van het leven, niet alleen wanneer ze zingen. Waarom dan niet een prijs vragen die die kwaliteit ook uitdrukt!

Ik wens je het beste toe met al je goede werk en blijf je blog zeker volgen!

Groeten, Hannelore

    Marjolein Koetsier - 24 april, 2015

    Dat klinkt heel goed Hannelore! Spannend dat je voor jezelf bent begonnen! Denk vooral ook in trajecten! En idd niets is waardevoller dan ZANG in mijn ogen!!! Succes, grt, Marjolein

Werner Janssen - 2 mei, 2015

Een goede prijs vragen hangt erg af van de manier hoe je aan werk komt. Toch kun je er bijna altijd meer uitslepen dan het eerste bod.

Ik dirigeer bijvoorbeeld een Big Band die niet zo veel te makken heeft. Als er een optreden is wordt gekeken naar de opbrengst van dat optreden en dan mijn gage bepaald. Men weet mijn vraagprijs en het is moeilijk om er dan ver onder te gaan zitten.

Een ander voorbeeld is het spelen in een Musical. Ik maak als multi instrumentalist (saxen, klarinet, basklarinet, fluit, piccolo) meer kosten (onderhoud, parkeren, rieten) dan iemand die maar een instrument bespeelt en het lukt me bijna altijd om meer te krijgen dan het “hoogste’ bod. Zoek naar je eigen kwaliteiten en maak duidelijk dat als ze jou willen hebben dat je dan meer moeten betalen.

Ander voorbeeld uit mijn lespraktijk. Sinds vorig jaar zit een dependance van de muziekschool in mijn buurt. Zij stunten met een super goedkoop 5 lessen kennismakingspakket. Ik heb mijn prijzen juist verhoogd en schep hierdoor een duidelijker onderscheid (zij de beginners, ik de gevorderden of mensen die per se van mij les willen omdat ik veel flexibeler ben).

Als optredend artiest ben je vaak overgeleverd aan degene die jou boekt. Remplaceren bij orkesten (ik speel vaak in het Metropole Orkest) is gebonden aan standaard tarieven. Ik speel alleen voor niets in bijzondere gevallen, als het in vriendenkring is, er een groot potentieel aan boekers komt of als het heel veel publiciteit geeft. De laatste maanden zijn de, helaas spaarzamer geworden losse gigs, allemaal goed betaald. Ik trek kennelijk opdrachtgevers aan die het netjes vinden dat ik goed betaald krijg. En dat ben ik waard !!!

Toch zul je ook soms moeten investeren in een traject om er later profijt van te hebben. Zo ben ik sinds kort dirigent van een jeugdharmonie orkest. Ik heb nul komma nul dirigenten diploma, maar vind het belangrijk om de dirigeer figuren te automatiseren en mijn vaardigheden als arrangeur voor deze bezetting te vergroten. In het benoemingsgesprek werd mij het tarief meegedeeld. Schrikken, want uurtje factuurtje. Voor een repetitie van 50 minuten is dat heel weinig. Toch nam men mij aan terwijl ik 20 % meer vroeg (nog steeds erg weinig ….).

Zo vergaat het mij.

    Marjolein Koetsier - 3 mei, 2015

    Ha Werner, dat is een mooie aanvulling! Het is inderdaad de kunst enigszins flexibel om te gaan met tarieven, en soms te investeren, maar een mindset die je duidelijk vertelt wat je waard bent is zeer behulpzaam bij je prijsstelling. Dank voor je reactie! Grt, Marjolein

tjako fennema - 14 mei, 2015

mijn loodgieter factureerrt 52 euro/uur ex BTW (april 2015)

    Marjolein Koetsier - 15 mei, 2015

    Ja Tjako, vandaar uit kun je ook eens gaan rekenen idd. Dank voor je reactie!!

Daisy De Boevere - 17 juli, 2015

Heel goed geschreven artikel, Marjolein. Ik zit er behoorlijk mee in de knoei eigenlijk, net zoals een hoop van mijn Vlaamse collega’s die ook zangcoaching aanbieden. Ik ben al te rade gegaan bij verschillende business-coaches die zelfstandige coaches, lesgevers en trainers helpen om succesvol te zijn en meer te verdienen (want momenteel kom ik niet of nauwelijks rond), maar het grootste vraagstuk blijft: zijn zangers (of muzikanten in het algemeen, als ik het even doortrek naar het verhaal van Christa Schuil over pianolessen – zie eerste reactie) wel een lucratieve doelgroep?

Want het gaat volgens mij niet enkel over jezelf voldoende naar waarde te schatten, maar ook over realistisch zijn betreffende de doelgroep waarmee je werkt. In Vlaanderen is het erg gesteld met de muziekwereld. Als coach lijkt het er dan ook op dat we zitten te wachten tot muzikanten/zangers zichzélf eerst naar waarde kunnen schatten alvorens zij voldoende bereid zullen zijn om te willen investeren in een coach, waardoor wij uiteindelijk ook eens een stapje vooruit kunnen zetten. De groep van (semi-)professionele muzikanten die voldoende geld verdienen om dergelijke investeringen te doen lijkt heel erg klein (ze zitten ook vaak vast aan een kunstenaarsstatuut), of het zijn hobbyisten die grotendeels afhankelijk zijn van een extra inkomstenbron. Die hebben dan een goed betaalde fulltime job, maar weinig tijd om zich muzikaal bezig te houden en hun ambities liggen ook een pak lager, dus in hoeverre is deze groep groot genoeg om over een lucratieve doelgroep te spreken?

Dus ja, ik wil mezelf graag naar waarde schatten, maar als je weet dat de hoogste prijs die in Vlaanderen gevraagd wordt voor zangcoaching op maximum 50 à 55 euro inclusief BTW ligt, dan lijkt het wel logisch dat ik er moedeloos van word. En een 40-uren week met effectief betaalde coaching-uren haal je natuurlijk niet. Toch werk ik minimum 40 uur om zangers de beste coaching te kunnen bieden, maar slechts een fractie daarvan wordt betaald (en aan een veel te laag tarief).

Ik leun nu grotendeels op het inkomen van mijn echtgenoot, die IT-consultant is. Wil ik zelf financieel op eigen benen kunnen staan, dan moet er heel wat veranderen. Via Laura Babeliowsky volg ik nu een e-course om te werken aan alternatieve inkomsten-bronnen zodat ik niet uitsluitend afhankelijk ben van 1-op-1 coaching, maar ik weet niet of de Vlaamse muziekwereld, of het nu op amateurs- of professioneel niveau is, daar klaar voor is. Ik lees graag jouw gedachten hieromtrent. Alvast bedankt!

    Marjolein Koetsier - 12 augustus, 2015

    Beste Daisy,

    nog hartelijk dank voor je reactie op mijn blog. Vanwege de vakantie was ik nog niet aan beantwoorden toegekomen.

    Bij deze dan mijn reactie: Wat betreft de muziek sector is het idd een ander en nog lastiger gegeven. Daarin heb je helemaal gelijk.

    Wat heb je tot nu toe aan acties ondernomen om jezelf zichtbaar te maken en hoger in de markt te gaan zitten? Wat hebben de businessgoeroes je verteld?

    Er is wel degelijk iets te doen om meer te verdienen in de kunstwereld. Het vergt wel creativiteit en keuzes maken. Ik begrijp dat je al bezig bent met alternatieve manieren? Idd meer met groepen werken bijv. Trajecten i.p.v. ‘uurtje factuurtje’ Een website met een ‘weggever’, een E-zine voor je cursisten met nuttige info. De doelgroep specifieker maken naar een ‘hoger’ segment in de samenleving bijv.

    Het is een beetje lastig om in deze reactie erg diep op je vraag in te gaan.

    Wellicht kan de careerbootcamp ‘leven van je muziek’ je verder helpen. Of een opmaat traject, waarin we dieper op het e.e.a. in kunnen gaan.

    Kijk maar even op mijn site http://www.opmaat-coach.nl

    Wat je ook besluit te doen: Heel erg veel succes en plezier met het mooie zangvak!!

Comments are closed