Is jouw leven maakbaar of overkomt het je?

Is het leven maakbaar of overkomt het je?

Vandaag heb ik bardienst op mijn tennisclub en er wordt verbouwd.

Ik zit in een kleine rommelige geïmproviseerde kantine en probeer tussen het koffie schenken en het lawaai van boren en andere verbouwingsgeluiden door, dit blogje te schrijven.

Wat betreft tennis….. en hier is het bruggetje…..is me iets overkomen.

Sinds  februari word ik geplaagd door een vervelend opspelende artrose knie, waardoor het tennissen op een veel lager pitje staat, helaas, helaas, want ik vind het zo’n leuk spelletje.

‘Shit happens’.

‘Shit happens’, en zo heel erg is het nou ook weer niet, want ik speel nog wel, al is het minder en voorzichtiger. Tsja, het overkwam me.

Net als ooit lang geleden mijn ontslag bij het Radio koor. Een heftige gebeurtenis, maar ook dat overkwam me. Kon ik er iets aan doen?

Een goede vriend gaat sterven aan longkanker. Ja hij rookt. Had hij de ziekte kunnen voorkomen? Is het dan zijn schuld?

Reactief of proactief.

Een van de eerste oefeningen in het werkboek, dat ik gebruikte tijdens mijn eigen studie tot loopbaancoach, en dat ik nog steeds gebruik voor mijn cursisten, gaat over reactief of proactief zijn. Overkomt het leven je of is het maakbaar. En welke kwaliteiten in iemand maken, dat je het één of het ander gelooft. Wacht je af, ben je geduldig, reactief, of zoek je oplossingen en trappel je van ongeduld er iets van te maken en actie te ondernemen?

Laatst hoorde ik een marketing goeroe op sociale media in een post uitnodigen tot actie en positiviteit. Fantastisch natuurlijk. Totdat ik las: ‘Yes, het leven is maakbaar!’

Toen begon ik toch even te steigeren. Hoe positief ik ook ben ingesteld en hoe ik ook geloof in het maken van eigen keuzes over hoe je omgaat met wat je overkomt. En dat is een ander verhaal.

Als gezegd: ‘Shit happens’, maar hoe ga je daar mee om? En hoe blijf je uit de valkuil van het één, reactiviteit, of het ander, proactiviteit.

Valkuilen

Bedenk maar eens welke valkuilen die bovengenoemde kwaliteiten hebben. Reactief, afwachtend, geduldig of proactief, ondernemend en enthousiast. Het zijn kwaliteiten die toch ook allemaal een valkuil hebben, wanneer je er ’te’ voorzet. Afwachtend en geduldig kan leiden tot passiviteit en enthousiast zijn, kan maken, dat je te snel of te wild besluiten neemt of nooit iets afmaakt. Soms is vertrouwen en wachten nodig en soms heb je juist enthousiasme en durf nodig.

Positieve verandering door andere mindset.

Wil je iets bereiken, dan zul je wel iets moeten ondernemen, dat is zeker. Het is maar wat je wilt en wat bij je past. Je valkuilen werken alleen jammer genoeg niet zo goed voor je, maar ze zijn wel leerzaam. Ze leren je eens te kijken naar een tegenovergestelde kwaliteit, die jij misschien nodig hebt om uit je eigen valkuil te blijven en zo je kwaliteit te versterken.

Sowieso kan het leven je overkomen: een zere knie, te veel stress, te weinig inkomen, ontslag, maar aan jou de keus wat je er mee doet. Erken ook de andere kant van jouw medaille en neem de regie, door te onderzoeken wat je nodig hebt van dat wat lijnrecht staat tegenover jouw valkuil. Wat kun je daar van gebruiken? Beetje meer afwachten en rustig zijn als enthousiasteling of als afwachtende juist eens wat eerder in actie komen en niet altijd maar hopen dat er wat komt.

Ken je zelf, wees je bewust van je mogelijkheden. Kies op die manier voor persoonlijk leiderschap en positieve verandering door een andere mindset.

Maak er wat van, ondanks dat het leven je soms lijkt te overkomen.

Kies als musicus bijvoorbeeld voor mijn online training, wanneer je meer en beter betaald werk wilt maken van je passie, de muziek.

Of neem nu eindelijk het besluit te gaan werken aan je stem en presentatie, wanneer je veel moet spreken in het openbaar.

En wat dacht je, dat zingen voor je kan doen.

 

Vier het leven!! Hoe dan ook. En voor als het erg tegen zit, wens ik je veel kracht, liefde en wijsheid.

Hoe ervaar jij je leven? Maakbaar of overkomt het je?

Ik lees je reactie graag!