Oefening baart kunst. Vijf redenen waarom je niet bereikt wat je wilt.

Oefening baart kunst.

Het lijkt een open deur, een cliché: Oefening baart kunst. Maar ja, het is wel een waarheid als een koe. Zonder oefenen ontstaat er geen kunst, geen vaardigheid, geen succes. En oké succes is misschien ‘overrated’, en wat is succes, maar…., wanneer jij iets wilt leren, iets wilt beheersen, iets wilt kunnen, of je er nou succes mee wilt of niet, je zult moeten oefenen!

Als je merkt dat je vaardigheid niet toeneemt, dat je niet vooruit gaat in wat je wilt leren of dat je docent of coach niet tevreden is over je vooruitgang, kun je eens gaan kijken waaraan dat nou ligt.

 

Vijf redenen waarom jij niet bereikt wat je wilt.

 

  1. Je wil iets leren, dat niet bij je past.
    Wanneer jij iets wil leren dat niet geschikt voor je is, zul je het moeilijk onder de knie krijgen. Als je er geen aanleg voor hebt kun je oefenen zo hard als je wilt, maar het wordt dan erg lastig de vaardigheid te gaan beheersen. Kies daarom altijd dat wat jou past. Dat geeft ook veel meer plezier. En gelukkig heeft iedereen zijn eigen aanleg en talenten. Maar laat je ook weer niet te snel ontmoedigen. Een aanleg kan ook zijn ondergesneeuwd of zijn belemmerd door verschillende oorzaken. Of je hebt misschien niet de juiste leermeester; je wordt niet genoeg gemotiveerd. Maar waarschijnlijk merk je al snel dat je geen plezier hebt in wat je doet, als het niet echt bij je past.
  2. Je beseft niet dat je moet oefenen, want je kunt het van nature al aardig.
    Ook als je al best wat aanleg hebt, kan het zijn dat je niet gaat bereiken wat je wilt, want je denkt dat je het zonder oefenen al kunt. Iedereen kan zingen toch, ik heb best een aardige stem. Je ziet het nut van oefenen niet in. Of iedereen kan spreken en presenteren, waarom zou ik daar voor moeten oefenen. Je hebt misschien ook nog weinig inzicht in je eigen kunnen. Maar wanneer je bijvoorbeeld besluit te gaan sporten, zul je toch ook eerst iets moeten opbouwen. Je rent niet zomaar een marathon. Je schaatst niet zomaar knoerthard. Je tilt niet zomaar 10 kg de lucht in. Ook al kan iedereen inderdaad zijn stem gebruiken, wanneer je er goed in wilt worden, zul je moeten oefenen. Je zingt niet zomaar de moeilijkste aria’s! En ook goed presenteren is een vaardigheid die te ontwikkelen is.
  3. Je stelt je doelen te hoog.
    Ik ben altijd erg van het doelen stellen, maar…. Ik merk ook dat een te groot doel verlammend kan werken. Het is te ver weg, te moeilijk, te hoog gegrepen. Je begint er niet eens aan. Of je mist het inzicht in je eigen kunnen en het doel is niet realistisch op het huidige moment of nooit. Neem kleine stapjes en realiseer je, dat het leren op zich ook een mooi proces is. Stel je doel realistisch. Of plaats het in de tijd met een reële limiet. Je zingt niet zomaar een moeilijke aria uit een opera bijvoorbeeld. Bouw het op en geniet van het proces. Overleg ook met je docent of trainer wat je doel zou kunnen zijn. Waar wil je naar toe?
  4. Je weet niet hoe je moet oefenen.
    Dit is een veel voorkomende reden dat je niet gaat bereiken wat je wilt. Je weet niet hoe, niet wat en niet wanneer je moet oefenen. Bespreek duidelijk met je docent of je coach wat je moet oefenen. Maak aantekeningen in de les of neem het op. Het moet helder zijn! Plan je oefentijden in je agenda. Maak er een gewoonte van. Over het algemeen is het zo, dat bij vaardigheden die spiertraining nodig hebben, zoals zingen, je niet te lang achter elkaar moet oefenen. Zo vaak mogelijk, dat wel, maar niet te lang achter elkaar. Zie het als een hardloop schema. Twee keer per dag 15 minuten is beter dan bijvoorbeeld 1 x per week 2, 5 uur achter elkaar. Vooral als je net begint. Afhankelijk natuurlijk van wat je wilt bereiken. Wanneer je echt een prof wilt worden zul je meer moeten oefenen. Het hangt ook van de vaardigheid af. Een professionele violist zal bijvoorbeeld veel langer en vaker moeten studeren. Maar wees hierin voor jezelf realistisch en neem kleine stapjes. Overweeg echt goed hoe het past in je dagelijks routine en wat het juiste moment is om te gaan oefenen. Vraag niet te veel van je zelf waardoor je het juist helemaal niet gaat doen. Want zo kan het ook werken. Gek hè?
  5. Je beseft niet dat het alleen maar leuker word van oefenen.
    Soms willen mensen iets doen voor de lol. Het kan zijn dat je inderdaad alleen maar lol wilt beleven met je vaardigheid en niks hoeft te bereiken. Besef dan wel dat, wanneer je een vaardigheid gaat beheersen het doorgaans wel veel leuker wordt om te doen. Dingen lukken, je kunt trots zijn op jezelf. Het klinkt veel beter. Het gaat veel makkelijker. Je krijgt complimenten en je geniet veel meer, want je hebt veel meer zelfvertrouwen.
    Besef ook, dat wanneer je iets gaat leren, je in het begin meestal heel onbewust onbekwaam bent. Je doet maar wat. Dan ga je iets leren en word je je bewust van je onbekwaamheid. Je merkt steeds meer dat je het niet kunt. Bah! Een minder leuke fase. Vervolgens ga je merken dat je veel bewuster bekwaam wordt en gaan dingen met veel opletten wel lukken. Uiteindelijk is er meesterschap, wanneer je onbewust bekwaam bent geworden. Het gaat als vanzelf en soms moet je hier en daar misschien nog even goed opletten.

 

Simpel

Een heel proces al met al. Maar ja je wilde iets leren toch en iets bereiken? En uiteindelijk is het kunst, wanneer het er uitziet alsof het geen enkele moeite kost. Dat je denkt, ah dat kan ik ook! En wie weet kan je dat ook, wanneer je gaat oefenen.

Meer redenen.

Er zijn natuurlijk meer redenen waarom iets wel of niet lukt en niet alles is maakbaar, daar ben ik me zeer wel van bewust. De volgende blog gaat over de invloed van je mindset op je prestaties.

Wil je meer weten over het ontwikkelen van je stem en oefeningen die je kunt doen, over muzikaal ondernemen of over gezonde zenuwen? Kijk dan eens of er op de pagina met gratis aanbod iets voor je bij is.

Of kom oefenen met je stem in presentatie op de masterclass Spraakmakend pitchen!

Of oefen aandacht en rust en kom naar de ZitZang klankmeditatie avond!

Wil je als gevorderde zanger/zangeres meer expressie in je zingen laten horen? Meld je dan aan voor de Masterclass ExpresSing!

En wanneer je wilt reageren op dit blog, ben je meer dan welkom.

Ik vind het  altijd leuk te lezen hoe jij bijvoorbeeld aankijkt tegen ‘Oefening baart kunst’?

See you!

Klankvolle groet, Marjolein.

Marti - 20 maart, 2018

Hai Marjolein, ik ben semi professioneel zangeres. Het zou fantastisch zijn om verder te komen dan waar ik nu ben. Mag ik eens met jou komen praten?

    Marjolein Koetsier - 20 maart, 2018

    Ha Marti,

    dank voor je reactie, ik ben benieuwd hoe ik je kan helpen en stuur je een privé bericht via de mail. Grt.

Comments are closed