Plankenkoorts, wat moet je er mee?

Ooit, lang geleden zong ik mijn eerste Mattheus Passion van Bach als sopraan solist. (Ja dit ben ik echt!) In de grote Maria kerk in mijn geboorte plaats Meppel. Mijn echtgenoot zong de basaria’s, ook dat nog eens!
Wat een feestje was dat. Ouders, kennissen, mijn zang juf, iedereen kwam luisteren natuurlijk. Corona bestond nog niet. Maar mijn plankenkoorts wel.

Er zitten drie prachtige aria’s voor de sopraan in dit werk. Eén is uitzonderlijk  teer en fragiel met een even zo ijle fluit begeleiding. Een klus om dit mooi te zingen. Zelfs voor een  lichte hoge sopraan, laat staan voor de wat lagere zwaardere sopraan als ik. En dan heb ik het niet over mijn gewicht. Maar goed voorbereid en vast van plan er van te genieten, was ik toch behoorlijk zenuwachtig voor het geheel.
Net als mijn lieve vader, denk ik. Hij vond het volgens mij allemaal ook best spannend en probeerde mij er continu van te overtuigen dat ik niet zenuwachtig hoefde te zijn. Want…. En daar kwamen de argumenten die ik ook al uitgebreid was langs gegaan. Ik hoefde toch echt niet zenuwachtig te zijn. Maar het hielp helemaal niet!!!

De adrenaline zat zo hoog. Bibbers, koude handen, raar gevoel in mijn buik. Waarom wilde ik dit eigenlijk?

Bekend voor je? Of je nou muzikaal wilt optreden of je moet een speech houden, zenuwen en plankenkoorts kunnen je behoorlijk in de weg zitten.

Gelukkig voor mij ging het uiteindelijk heel goed en die lastige aria kreeg nog een zeer positieve vermelding in de recensie. Wat was ik blij!
Ondanks alles had juist mijn stem en de mooie aria geholpen de zenuwen te hanteren.
Want wanneer je met je stem werkt, werk je met je lichaam, ben je bewust van wat er gebeurt en gaat je adem omlaag en dus de stress.  Ook de muziek helpt mee om bij je verhaal te blijven, je te verbinden met jezelf en met juist die muziek. Jouw vrije klanken helpen je om de zenuwen om te zetten in iets goeds. Ze helpen je!

Klinkt het tegenstrijdig? En ken jij het fenomeen om die zenuwen weg te willen hebben?
Heb je wel eens een balletje hard onder water weggeduwd? Dan weet wat er gebeurt, het schiet nog veel harder weer omhoog.
En heb jij ook wel eens zonder enig spoortje van stress opgetreden en gemerkt dat het helemaal niet je beste performance was?

Nu met Corona moet je misschien vooral veel meer online  presteren. Muziek opnemen of zelf een online training maken?  Dat kan ook stress opleveren. Pak het nu aan. Leer om te gaan met die zenuwen.

Neem van mij aan. Zenuwen zijn nodig, het gaat erom hoe ze te hanteren. Hoe dat werkt? Ik verklap vast:

  • Zenuwen accepteren
  • Weten waar ze vandaan komen en kunnen anticiperen op je standaard reactie.
  • Aandacht richten door lichaamsbewustzijn.
  • Spanning reguleren door juiste uitademing.

En hierover heb ik precies de online training Gezonde Zenuwen gemaakt.

 In vier lessen help ik je op weg naar meer plezier in, en resultaat met je optredens. Musicerend, zingend, of sprekend. .

Tot 1 februari krijg je een korting van € 50,- op deze waardevolle training.

Wacht dus niet te lang. Kijk snel of neem nu contact met me op.

Hoe ga jij om met plankenkoorts of erger podiumangst? Laat het me eens weten