Bericht stagiaire: Resultaat onderzoek musici.

Lees hieronder het verslag van het onderzoek onder artiesten van stagiaire Patricia Hermans.

“Stage

Het afgelopen half jaar heb ik met veel plezier stage gelopen bij de coach praktijk ‘Opmaat-Coach’ voor musici van Marjolein Koetsier. Ik heb enorm veel van haar geleerd en ben haar dan ook erg dankbaar voor de mooie tijd en alle kansen die ze mij heeft gegeven. Ook wil ik via deze weg de cliënten bedanken waarbij ik mocht meelopen. Dankjewel!

Onderzoek

Tijdens deze stage heb ik ook onderzoek gedaan naar de mentale aspecten van het artiestenbestaan. Waar lopen musici en andere artiesten tegenaan in hun vak? Hoe proberen ze dit op te lossen? En wat zouden ze graag van ons als coaches willen leren?

Resultaten

Graag geef ik hier de belangrijkste resultaten van dit onderzoek weer. Ook wil ik alle deelnemers hartelijk bedanken voor het invullen van de vragenlijst.

Onzekerheid

Het belangrijkste thema lijkt wel onzekerheid te zijn. Hierbij gaat het om onzekerheid die voortkomt over het niet zeker zijn van iets, simpelweg omdat je het niet zeker weet. Hierbij valt te denken aan onzekerheid over wat er van je verwacht wordt bij een auditie, financiële onzekerheid, etc.

In zulke gevallen zou je baat kunnen hebben bij loopbaan coaching voor musici. Zo kun je het heft in eigen handen nemen en meer zekerheid creëren. Ook kan een coach als Marjolein je leren wat er van je verwacht wordt bij verschillende situaties in dit vak.

Zelfvertrouwen

Daarnaast wordt met onzekerheid soms ook het onzeker zijn over het eigen kunnen bedoeld. Hierbij gaat het dus meer om zelfvertrouwen. Een coach of trainer op mentaal gebied kan hierbij helpen. Samen kan er gewerkt worden aan zelfvertrouwen, maar bijvoorbeeld ook aan mindset, hoe om te gaan met vervelende gedachten, hoe je je goed kunt voorbereiden, etc.

Problemen met zelfvertrouwen en onzekerheid komen tot uiting in verschillende situaties en domeinen: bij audities,  op carrièregericht en tijdens, voor en na optredens. Bij repetities lijkt dit anders te zijn. Problemen die dan ervaren worden, hebben te maken met planning, ongeduld en discipline. Ook worden er soms praktische problemen ervaren, zoals problemen met de repetitieruimte en samenwerkingen.

Ontspanning

Qua mentale vaardigheden zijn ontspanningsoefeningen het meest bekend en meest gebruikt. Ontspanningsoefeningen zijn erg nuttig. Echter zijn zulke oefeningen vaak niet voldoende om een structureel probleem aan te pakken.

Hulp

Een professional, zoals een coach of psycholoog, kan je helpen structurele problemen aan te pakken en kan jou de mentale vaardigheden leren waar jij persoonlijk het meest aan hebt. Een aantal voorbeelden van waar artiesten coaching voor zouden willen, zijn: meer zelfinzicht krijgen, zelfvertrouwen vergroten en goed kunnen presteren in elke situatie.

Is dit herkenbaar? Of hebben jullie nog vragen hierover?

Voor vragen of meer informatie over dit onderzoek, laat een reactie achter onder dit blog”

Tot zover Patricia.

Samen geven wij in oktober de training Je zenuwen de BAAS+

Heb jij last van te veel stress voor je optredens, kijk dan snel en meld je aan!