Tip voor 2019: Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk.

Benoem wat goed gaat en werk aan wat beter/anders kan.

Terugkijkend op het oude jaar en vooruitblikkend op wat nog komt heb ik ontdekt dat het op bovengenoemde manier veel makkelijker wordt in mijn leven. En ik denk in dat van jou ook.

Shit happens

We worden allemaal ooit wel eens getroffen door tegenslag, verdriet, ellende, ongeluk. Soms lijkt het lot zo oneerlijk toe te slaan. Waarom, waarom ik? Vragen waar geen antwoord op is. Ook omgedraaid. Waarom heb ik zoveel geluk? Ja geluk, want niet alles is af te dwingen. Het leven is niet altijd maakbaar! Shit happens.

Benoem wat goed gaat

En toch zijn er wellicht altijd dingen te ontdekken die wel goed gaan. Benoem die vooral voor jezelf. Houd vast aan wat wel goed gaat, hoe klein of onbeduidend het soms ook lijkt. We willen vaak zoveel, van nul naar tien, snel, nu, veel en groots. Verdriet mag er niet zijn, mislukking ook niet. En we kunnen er juist daardoor in blijven hangen. Het vechten tegen, het struggelen met, we worden slachtoffer van ons verhaal. En dan toch benoemen wat goed gaat! Blij en dankbaar zijn voor wat wel goed gaat! Kleine dingetjes, kleine stapjes, onbeduidende dingen misschien, maar ze gaan wel goed. En dat benoemen, je er bewust van zijn en dankbaar voor voelen, geeft een heel andere lading.

Zoek hulp

Maar als je toch helemaal niet verder kunt, of je wilt meer, beter of anders, zoek dan hulp. Blijf niet aanmodderen! Dat kan voor hele grote problemen of bij kleine praktische zaken. Praten met vrienden kan al helpen. Hulp vragen als je iets niet goed kunt als ondernemer bijvoorbeeld. Of meer professionele hulp, wanneer je niet meer weet hoe je het beste om kunt gaan met de ellende, die er op je pad is gekomen. Er zijn mensen die je kunnen leren hoe je omgaat met jouw moeilijkheden, met de dingen die jij anders wil. Sta jezelf toe om te erkennen dat je het soms alleen niet kunt en zoek hulp bij mensen die jouw kunnen leren hoe je beter omgaat met jouw ongeluk. Of misschien alleen maar met kleine praktische zaken.

Makkelijker

Zo wordt het leven sowieso makkelijker. Je wordt blij van wat beter gaat en als het niet lukt vraag je hulp! Je hoeft het niet alleen te doen! Soms kun je het zelfs niet alleen. Dat is geen zwakte! Het is juist heel sterk om in te zien dat je jouw leven zo makkelijk mogelijk mag maken. Zo volledig mogelijk, zo mooi mogelijk, zo succesvol als mogelijk, zo gelukkig mogelijk! Omdat je hulp hebt gevraagd.

Aan de slag

Maar daar moet je soms wel eerst wat voor doen. Erkennen dat het alleen niet gaat, dat jouw manier niet werkt. Je laten helpen en dan het geleerde in de praktijk te brengen is een volgende stap, die moeilijk kan lijken. Die ook oefening vergt soms en spannende veranderingen met zich mee kan brengen, maar die je leven uiteindelijk wel makkelijker maakt.

Ik wens je een heel gelukkig 2019!

En ik hoor het heel graag wanneer ik jou ergens mee kan helpen. Met je stem, met je presentatie vaardigheden, met je muzikale carrière.

Kijk nog eens rond op https://www.marjolein-koetsier.nl/

Hoe ga jij om met hulp vragen? Laat het me weten in een reactie!