Music and business
Tekst

Van musicus naar succesvol muzikaal ondernemer.

5 Modules 24 Lessen Intermediate

Over deze training

​Van planning naar implementatie, van doel naar actie!

In deze les gaan we aan de slag met hoe je kunt plannen en het geleerde gaat invoeren. ​Je krijgt een actieplan, waarmee je de komende tijd vooruit kunt met al je plannen en doelen. 

"Actie drukt prioriteiten uit".  Mahatma Gandhi ​

Doel: Leren, hoe je al het geleerde invoert en acties kunt plannen. Maken van een actieplan a.d.h.v. alle opgedane kennis en tools.

Resultaat: Voortgang behouden en bewaken, door te weten hoe je een planning maakt en het geleerde invoert. Je kunt concreet aan de slag met je ​acties voor werkelijk resultaat.

  • Plannen en invoeren.

Zo en daar ben je dan bijna klaar met alle lessen en opdrachten. Wat nu? Hoe ga je alles wat je wilt en hebt bedacht nou plannen en invoeren. 

Hoe zorg je ervoor, dat je alles, wat je hier leerde ook echt gaat toepassen, zodat je veel meer waar voor je geld krijgt en resultaat! Uit ervaring weet ik, dat dat niet altijd meevalt in de waan van de dag. En tijd is kostbaar en schaars soms. En voordat je er erg in hebt, lijkt deze training al weer ver weg en het geleerde ook. En dat is zo jammer! Want je hebt er een financiële investering voor gedaan, waar je  wat aan wilt hebben, toch? Dit ligt dus ook voor een groot deel bij jezelf!

  • Tijd management gaat veel meer over zelf management.

Hoe plan jij je dagen, je weken, je maanden, je jaren? Best een opgave en​​​​ niet alles is zo vooruit te plannen en het leven overkomt je ook nog wel eens en is niet 100% maakbaar. Allemaal waar.

​Maar toch, wil je resultaat zien na deze training​, dan zul je het geleerde zo snel mogelijk moeten implementeren, verwer​ken en invoeren. ​Waar te beginnen?

  • Belangrijke zaken eerst!

Stap 1: Maak een lijst van alle taken.

​De eerste stap is het onder elkaar zetten van alle taken die je moet doen.

Neem in deze lijst ook alle taken op, die niets met werk te maken hebben, zoals je sport en ontspanning. Vergeet ook niet de sociale activiteiten die gepland staan, zoals verjaardagen en andere afspraken die je hebt gemaakt.

​Stap 2: Bepaal hoeveel tijd je nodig hebt voor iedere taak. Het is belangrijk te weten hoeveel tijd je nodig hebt om een taak af te maken. Sommige taken heb je in een uur af, zoals het lezen van ​een les of bekijken van een filmpje uit de training. Het ontwikkelen van een nieuwsbrief neemt veel meer tijd in beslag. Het is het beste om zo mogelijk kleine stapjes te plannen. 

Stap 3: Geef de verschillende taken een prioriteit

Een dag heeft maar 24 uur. Meer tijd is er niet. Als je er een nieuwe taak bij krijgt, moet er aan de andere kant ook een taak verdwijnen van je to-do lijst. Je kunt simpelweg niet alles doen. Door iedere taak een prioriteit te geven, kun je zelf bepalen welke taken je nu kunt doen en welke je op een later moment kunt doen. Je kunt taken verdelen in 4 niveaus.

Een planning, wat je moet doen, hoe en wanneer, begint dus met prioriteiten stellen. ​Verdeel onder in:

  1. Urgent en belangrijk, zoals b.v. een project waarvoor een deadline geldt.
  2. Urgent en niet belangrijk, zoals sommige mailtjes, telefoontjes.
  3. Belangrijk en niet urgent, zoals netwerken, nieuwe ideeën ontwikkelen.
  4. Niet belangrijk en niet urgent, zoals sommige mailtjes of telefoontjes, plezierige activiteiten.

​Maak actielijstjes volgens bovenstaand principe en plan de acties in een planner of agenda.   Neem kleine stapjes, voer routine in en vier wat er is gelukt! 

  • Nog meer tips voor een goede planning

  1. In het begin is het soms lastig om te bepalen hoeveel tijd je nodig hebt om bepaalde taken af te krijgen. Wanneer je eenmaal begint, kom je er echter snel genoeg achter hoelang je precies bezig bent met iedere taak. Blijkt uit ervaring dat je geen haalbare planning hebt neergezet? Verander dan je planning en  plan voortaan wat ruimer . Hierdoor leer je steeds een betere planning te maken.
  2. Het gaat uiteindelijk om het uitvoeren van de taken en niet om je planning. Je planning zorgt er enkel voor dat je je tijd effectief indeelt. Voorkom dat je te lang naar je planning kijkt. Focus op het uitvoeren en afmaken van de opdrachten of andere acties.
  3. Klaar met een actie of opdracht? Streep deze dan af van je planning.
  4. Het is belangrijk om jezelf te belonen wanneer je moeilijke acties hebt gedaan en je doel dichterbij is gekomen. Door je successen te vieren , zorg je ervoor dat je genoeg motivatie krijgt om door te gaan.
  5. Wees niet te streng voor jezelf als je op een dag niet al je taken afkrijgt. We leggen vaak al genoeg druk op ons leven. Bedenk dat een planning je moet helpen met je doelen en acties. Het is niet goed als je je rot gaat voelen bij de gedachte dat je je planning nooit gaat halen.
  6. Je hoeft de tijden die je hebt gepland niet exact nauw te nemen . Het gaat erom dat je afkrijgt wat je af wil krijgen. Stel: je hebt tussen 19.00 en 21.00 tijd ingepland om 3 lessen uit de training te doen of te werken aan je ''weggever''. Als tijdens het werken blijkt dat het langzamer gaat dan gepland, dan is dat helemaal niet erg. Het is belangrijker om de acties goed te doen, dan het is om te stoppen op de exacte tijd van jouw planning.
  7. Zorg dat je voldoende tijd plant voor ontspanning . Je kunt niet de hele dag productief bezig zijn. Een avondje plannen om niks te doen is helemaal niet erg. ​
  8. Raak niet in paniek als je door onverwachtse zaken je planning niet kunt halen. Bedenk dat je speling en marge hebt ingebouwd voor de belangrijkste taken.
  9. Evalueer je planning na een paar weken. Zie je verbeterpunten? Heb je voldoende ruimte voor jezelf ingepland? Wat ging je makkelijk af en wat niet? En kun je patronen ontdekken wanneer je je planning niet hebt gevolgd?
  10. Deel grote taken op in kleinere taken . Een grote taak kan soms zó overweldigend zijn, dat je niet weet waar je moet beginnen. Hierdoor is je motivatie om aan de taak te beginnen vaak meteen weg. Een kleinere taak is dan fijner om aan te werken. Verdeel een grote taak dus in meerdere kleinere taken. Voorbeeld: schrijf als taak niet lezen module 2, maar schrijf 'lezen van module 2, les 1 en 2.
  11. Wees trots op jezelf wanneer het je lukt om je doelen te halen binnen de gestelde tijd! Dit betekent dat je een realistische planning hebt gemaakt, en dat het je is gelukt om de planning goed uit te voeren.

  • ​Actieplan!

Aan het eind gekomen van deze training, geef ik je heel graag een actieplan mee, waarin je kunt blijven werken aan je doelen. Ook helpt het bij het verbonden blijven met je 'Waarom'​ en het bewust blijven van obstakels.

Je kunt het actieplan steeds bijstellen en blijven gebruiken in de loop der tijd. Veel succes!

Maak het actieplan op werkblad 23.

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en durf hulp te vragen! Lees dit blog, wanneer het tegenzit!  

Ik wens je heel erg veel succes en plezier in je verdere carrière als musicus met een bloeiende en succesvolle muzikale onderneming! 

"Wees niet bang om te falen. Je hoeft het maar één keer bij het juiste eind te hebben." -Drew Houston (oprichter Dropbox)
Learn more
Pen