Vijf tips voor een positieve verandering.

Onlangs sprak ik met een coach, die veel moet presenteren en ik vroeg, hoe haar dat afgaat, waar ze tegen aan loopt?

Haar antwoord leverde dit blog op. Met dank!  Ze zei namelijk dat ze wel wist wat er misgaat: te snel spreken, te weinig rust nemen, ja, ze herkende het allemaal wel, maar op het moment zelf lukte het niet hier iets aan te veranderen. Ze schoot toch weer in de oude gewoonte. Ingesleten patronen kunnen zo hardnekkig zijn. En misschien zag ze ook nog niet wat het voor haar zou kunnen doen, als ze eens bewust zou oefenen met hoe ze het wel wil. Je kunt wel weten wat er misgaat, maar hoe het te veranderen is een tweede!

Oefening baart kunst.

Een mooi en waar gezegde. En toch is oefenen en implementeren van nieuwe vaardigheden, iets waar men vaak tegen aanloopt, wanneer het gaat om werkelijk verandering te bewerkstelligen.
Het inplannen en het echt doen wat nodig is om vooruit te komen, om vooruit te gaan met een vaardigheid, blijkt een lastig gegeven.

Als je gaat hardlopen, bouw je dit op met een oefenschema. Niemand rent zomaar tien kilometer achter elkaar. Er is ook niemand, die zonder oefening viool kan spelen of op een golf kan surfen. Een voetbalteam traint, leren omgaan met zenuwen vraagt oefening en tijd. Ook ondernemerschap valt te leren en te oefenen. Kortom, wil je iets goed of beter kunnen, wil je iets positief veranderen dan zul je vaardigheden moeten leren en oefenen.

En met die juiste vaardigheid en oefening zul je zeker vooruitgang boeken! Het gaat erom een gewoonte te maken van je training en oefening. En dat kan best lastig zijn, want vaak hebben we er juist een gewoonte van gemaakt, dat we er geen tijd voor hebben of de prioriteit niet zien.

Hoe kunnen we dit nou beter aan pakken?

Oefenschema STEM.

Omdat ik merk, dat het voor veel van mijn stemcliënten lastig blijkt te oefenen, heb ik speciaal voor mijn online basistraining ‘Vanzelfsprekend presenteren’ een oefenschema STEM ontwikkeld. Dit past juist helemaal in een online training en maakt het erg makkelijk te gaan oefenen en succes en rendement te hebben van de training.  Kijk hier voor meer info over deze training.

Vijf tips.

Maar ik deel hier ook graag vast vijf tips die jou kunnen helpen om echt te gaan oefenen voor een positieve verandering waarin dan ook.

  1. Bedenk goed welk doel je wilt bereiken met het leren, trainen en oefenen. Wat gaat het je brengen en wanneer? Heb dit helder voor jezelf. Wat  is je plan? Wat wil je?
  2. Oefen niet te lang achter elkaar. Vooral niet in het begin. Bouw het op. Je hoeft niet in één keer de hoge C te kunnen zingen, een super spreker of ondernemer te worden.
  3. Oefen wel zo vaak als je kunt! Hoe vaker je oefent, hoe sneller je leert. Dus liever drie keer vijf minuten op een dag dan één keer een half uur achter elkaar. Je traint, bij stemgebruik bijvoorbeeld, een bepaald spier geheugen. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller de spieren onthouden wat ze moeten doen. Hoe vaker ik een nieuwsbrief schrijf hoe makkelijker het wordt.
  4. Houd een schema aan. Oefen als het kan altijd op dezelfde tijd. Zo wordt het een gewoonte. Houd het schema zo lang mogelijk aan, zodat deze gewoonte in slijt.
  5. Boots een oefen situatie na. Vraag feedback in een real live situatie. Laat je coachen!

 

Feedback masterclass

Mijn online training ‘Vanzelfsprekend presenteren’ biedt die mogelijkheid om in een afsluitende masterclass te oefenen en feedback te krijgen. En wanneer je deze week nog de online training aanschaft, kun je gebruik maken van echt een ‘superdelux’ mooie nazomer aanbieding!

 

Voordeliger wordt het echt niet. Kijk snel!

 

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en zie je reactie graag onder dit blog. Als dank maak je kans op mijn boek Stembalans.

 

Ik zie je graag!

Klank volle groet, Marjolein