Wat is eigenlijk succesvol?

Fijne kerstdagen en een prachtig 2019

Succesvol?

In dit blog deel ik graag mijn gedachten over wat succesvol nu eigenlijk betekent. De online marketing training die ik voor musici ontwikkel, heet: ‘Van musicus naar succesvol muzikaal ondernemer’. En tijdens het opnemen van de video lessen daarvoor, vroeg ik me ineens af, maar wat is eigenlijk succesvol? En wanneer ben je dat dan?

Heb jij het gemaakt?

Toevallig kwam er op FB een interessante discussie langs, waarin iemand zich afvroeg wanneer je het nou gemaakt hebt als zanger.
Ja, wanneer heb je het gemaakt, ben je succesvol en wie bepaalt dat? Wanneer ben je geslaagd? Slagen doe je voor een examen. Is het leven dan één groot examen?

Wat wil je bereiken?

Of je succesvol bent, hangt volgens mij af van wat je wilt bereiken. Wat is je doel? En je kunt in je leven doelen hebben voor verschillende zaken, al of niet bewust! Als de acties die je daarvoor onderneemt lukken en een gewenst resultaat hebben, zou je kunnen zeggen dat je geslaagd bent, het gemaakt hebt op dat bepaalde gebied. Als je doel als zanger is: een betekenisvolle bijdrage leveren met je muziek en daar genoeg geld mee verdienen om van te kunnen leven, en dat lukt. Dan geeft dat resultaten en heb je het gemaakt en ben je geslaagd, toch?

Wie bepaalt of je succesvol bent?

Maar wie bepaalt dat? Jij bent in mijn ogen de enige die kan bepalen of je het gemaakt hebt of niet! Of je de resultaten, die je wenst terugziet in je leven.
Als het helemaal je wens niet is om veel te reizen, veel in het buitenland te vertoeven, en je wordt daar ongelukkig van, maar je zingt wel overal en nergens, heb je het als musicus misschien gemaakt. Maar het bijproduct is niet wat je had beoogd. Denk aan de vele artiesten die doodongelukkig zijn naast hun succes. Sommigen gingen er zelfs aan ten onder. Het gaat dus om wat jij wilt. Wat zijn jouw dromen? Welke doelen stel jij en welke acties en keuzes zorgen er voor, dat je die droom kunt waarmaken? En wellicht blijkt het een andere kant op te gaan, valt de droom tegen, of heeft de droom toch wel veel nadelen, die je je niet had gerealiseerd. Dan kun je je doelen bij stellen en als je die vervolgens haalt, ben je toch succesvol. En vergeet niet dat de weg naar het doel ook al een belangrijk proces is en het doel kan zijn.

Jij houdt de regie!

Succesvol en geslaagd als mens, ben je naar mijn idee, wanneer jij jouw potentieel hebt kunnen vervullen. Wanneer jij er ook de regie over kunt houden en keuzes kunt maken. Niet dat dan persé altijd alles lukt. Het leven is in die zin niet maakbaar en ‘shit happens’! Maar zelfs dan, wanneer jij ook daar de regie houdt, over hoe je met mislukking of tegenvallers omgaat, en dat slaagt, ben je dan niet super succesvol? Bepaal voor jezelf wat je wilt en doe er alles aan om je wens in vervulling te laten gaan. En of dat dan geslaagd is kun jij alleen bepalen, want jij weet wat je wilde. Een ander kan hele andere wensen hebben en er dus heel anders tegen aan kijken. So what? Vier jouw successen, want het is wel heel fijn als je gewenste resultaten bereikt. Ook al zijn die in andermans ogen misschien niet interessant.

Vergaap je niet aan anderen!

Ja, we willen allemaal succesvol zijn, denk ik. Maar vergaap je niet aan anderen. Je kunt niet zien wat er op de achtergrond bij iemand speelt. Uiteindelijk willen we natuurlijk allemaal vooral betekenisvol leven.
Geluk blijkt dan een bijproduct! En succes in het leven relatief.

Succesvol muzikaal ondernemer

Wat betreft de titel van mijn online training nog even dit: je bent succesvol muzikaal ondernemer, wanneer je zonder in loondienst te zijn, goed van je muziek kunt leven, als professionele musicus. Als dat je doel was tenminste. Het is wel het doel van de training je daarmee verder te helpen, omdat muziek zo belangrijk is voor de wereld. Dat is mijn diepe overtuiging!

Lees hier meer over de online training

Ik wens je prachtige kerstdagen en een nieuwjaar met veel muziek, betekenis, liefde en succes!

En laat me eens weten in een reactie, wanneer je volgens jou succesvol bent!