Word een superspreker, neem de ‘Rolls Royce’

Word een superspreker, neem de ‘Rolls Royce’?

Leuke titel, maar wanneer ben je nou een superspreker? Wat is eigenlijk een superspreker? En hoezo, neem de ‘Rolls Royce’?

De stem is het voertuig voor je woorden.

Wanneer je veel moet presenteren is het fijn, wanneer je stem daaraan bijdraagt en geen afbreuk doet. Soms is dit laatste helaas wel het geval. We zijn druk geweest met de inhoud van ons verhaal, met wat voor kleding we dragen en misschien met hoe we erbij staan. We weten dat je contact moet maken met je publiek, dat je duidelijk moet spreken en dat is het dan?

Natuurlijk zijn dit wezenlijke belangrijke dingen, maar…..

Wat is nou het voertuig voor onze woorden, voor onze inhoud?
En in wat voor voertuig willen we die inhoud presenteren? In een krakende roestige ‘Simca’ of in een gestroomlijnde ‘Rolls’? Ik geef zelf niet zoveel om auto’s, maar ik kan me toch voorstellen dat ik me, wanneer ik indruk wil maken, liever in een ‘Rolls’ presenteer dan in een ‘Simca’.

Impact van je stem.

En als het voertuig voor je woorden de stem is, hoe zou je dan willen dat die klinkt? Krakerig, onzeker, haperend, hees, gespannen of vloeiend, vol, warm en gestroomlijnd als de ‘Rolls Royce’?

Sta er eens bij stil wat de impact van je voertuig op je toehoorder is. Welk effect bereik je met die ‘Rolls’? En wat bereik je met een krakende ‘Simca’?

Behalve dat je stem je woorden draagt, is natuurlijk je hele lichaam en jouw hele ‘Zelf’ drager en voertuig van je verhaal. Lichaamstaal maakt 55% deel uit van een presentatie, stemklank 38% en de woorden op zich slechts 7 %!

Present zijn.

Wat doen we eigenlijk als we onszelf presenteren? We laten onszelf zien en horen, we presenteren iets met ons verhaal, we bieden iets aan. En de verpakking dat zijn we zelf.

En met dat ‘Zelf’ zijn we aanwezig, zijn we present. Je kunt ook zeggen, in het hier en nu.

Het mooie is, dat wanneer we met het voertuig, de ‘Stem’ aan de slag gaan, wanneer we onze stem gaan ontwikkelen, dat we dan met ons ‘Zelf’ aan de slag gaan, want de stem is zoveel meer dan de stembanden. De kwaliteit van je stemklank wordt bepaald door je houding, door je adem, door je resonansholtes en door je articulatie. Daar is veel in te winnen!

(En dan heb ik het nog niet eens over hoe je de klank vervolgens inzet: hard- zacht, snel- langzaam, melodieus- monotoon, hoog-laag, vloeiend of stotend!)

Dus wanneer je jouw stem aanpakt, pak je direct een bewustzijn van lichaamshouding en ademhaling bij de kladden. En wanneer je daar bewust van bent, ben je direct in het ‘Nu’ aanwezig en present! Is dat niet wat je wilt in je presentatie?
Aandacht voor je stem brengt aanwezigheid in je performance en draagt enorm bij aan je uitstraling en dus aan het resultaat van je presentaties.

Online basistraining Vanzelfsprekend Presenteren.

En ook al ben je geboren met een bepaald voertuig, met een bepaalde stem, er is dus heel veel te ontwikkelen aan je klank. Ook een ‘Simca’ kan er glimmend en schoon uitzien. En een verroeste ‘Rolls’ is ook niet alles.

In de online basistraining ‘Vanzelfsprekend presenteren’, die ik heb ontwikkeld, ontdek je stap voor stap jouw voertuig, jouw steminstrument. Je wordt je bewust van je stemenergie en leert daar mee spelen, als bespeelde je een muziekinstrument. Het publiek hangt aan je lippen!

Kies voor een Rolls, word die superspreker en lees meer over de online training onder deze link.

Omdat ik super enthousiast en blij ben over mijn eerste online training, wil ik dit graag met je vieren! Daarom geef ik een extra feestkorting op de toch al scherp geprijsde aanbieding.

En wanneer jij me in een reactie laat weten wat jij nodig hebt voor je spreekstem in presentatie, dan maak je bij aankoop van de training ook nog eens kans op een live coaching. Reageer snel, want deze aanbieding loopt maar tot 9 mei!

Kijk snel en Lees hier meer!

Pak je kans! Ik hoor je graag onder dit blog.

Met een klankvolle groet, Marjolein Koetsier.