Zorgen maken over of zorgen dragen voor?

Het verschil tussen je zorgen maken over of zorg dragen voor.

In het Engels is er een mooi onderscheid tussen je zorgen maken over iets en het zorg dragen voor iets. Wanneer je ‘worried’ bent, maak je je zorgen over iets. Maar je kunt ook zorg dragen voor iets, ’taking care.’
Bij ons is zorgen één zelfde woord, maar het kan dus totaal iets anders betekenen en een totaal andere lading hebben. Bij ’taking care’, kun je bezorgd zijn, maar doe je er iets mee. Er is zorg, die maakt dat je je inzet om iets tot stand te brengen. Om te helpen. Terwijl je zorgen maken over, meestal niet meer brengt dan blijven malen en wegzakken in niks doen, niks meer kunnen van ellende.

De mens lijdt dikwijls het meest….

‘De mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest, maar dat nooit op komt dagen. Zo heeft hij meer te dragen dan God te dragen geeft’ Een waar gezegde, dat mijn moeder vaak gebruikte. En wie lijdt er momenteel nu niet aan het zich zorgen maken over dat waar je bang voor bent. Is het niet over ziek worden van het akelige virus, dan is het wel over de economische gevolgen van deze corona crisis.

Onzekerheid!

En dan is alles ook nog zo onzeker en zo onduidelijk en tegenstrijdig. Je hoeft maar even op FB te bivakkeren of de tegenstrijdigheden over ‘wat wel en/of wat niet’ vliegen je om de oren. Hoe en wanneer kun je weer met een groep musici een concert geven? Is er nou sprake van aerosolen bij  het zingen of valt dat wel mee? Zal ik wel of niet weer live gaan lessen. En, erger nog, houdt de muziek sector überhaupt nog stand. Is er straks nog wel werk? En dat geldt ook voor andere sectoren. Hoe gaan we ons hier uit redden? Hoe moet dat nou? Hele basale zorgen, die je wakker houden. Zorgen waaraan je lijdt.

Zorg dragen.

Maar je weet niet echt hoe het allemaal zal uitpakken en hoe en of het leed zal komen opdagen. Ondertussen wordt er flink geklaagd en gemopperd over zaken die nog helemaal niet duidelijk zijn. Gemopper zonder het bieden van een alternatief, een idee, of een oplossing. En als die er al is, dan mankeert er wel weer wat aan. Of is het de schuld van de regering, die het niet goed doet. Of er duiken hele complot theorieën op. Beangstigend en zorgwekkend, absoluut!

Moet je dan maar kritiekloos gaan zitten afwachten?

Nee alsjeblieft niet! Gebruik je gezonde verstand, wordt creatief en draag in de eerste plaats heel goed zorg voor jezelf. Zak niet door de bodem van je zorgen in een put met ellende. Hou je ver van negativiteit, van destructief gemopper en geklaag. In de tweede plaats: draag heel goed zorg voor het grotere geheel. Draag bij, met een positieve instelling aan oplossingen. Wees inventief, wees innovatief, wees constructief en bereid je voor op wat wel kan. Kijk wat er wel mogelijk is. Zorg ervoor dat je niet meer te dragen krijgt, dan God te dragen geeft! Train je zelf in het zorg dragen voor in plaats van zorgen maken over.

Gun jezelf het gratis webinar ‘Maak werk van je muzikale passie, juist nu!’ op 26 mei.

meld je hier aan

Houd goede moed en take care!!

Muzikale en klankvolle groet, Marjolein.

Wil je reageren? Graag! Ik ben benieuwd hoe jij omgaat met deze bijzondere tijd.