10 tips voor een vanzelfsprekende presentatie

Vorm of inhoud tijdens presenteren?

Wanneer we onszelf presenteren, verliezen we soms uit het oog, dat de vorm minstens zo belangrijk is als de inhoud. Sterker nog; de vorm bepaalt voor een heel groot deel hoe je presentatie verloopt en hoe die aanslaat bij je publiek.

Hoe krijg je nou meer grip op de vorm? Hoe krijg je controle over stemgebruik, lichaamstaal en zenuwen? Het lijken zulke onwillekeurige uitingen. Hoe laat je nou horen en zien wat jij wilt, wie jij bent? Hoe word je een super spreker?

10 tips om een super spreker te worden.

  1. Wees heel zeker over en besteed veel aandacht aan de inhoud van je presentatie. Weet wat je doel is en bereid je tot in de puntjes voor op je inhoud op een manier die bij jou past en waar jij je zeker en goed bij voelt.

 

  1. Denk na over de energie die je wilt laten horen en zien tijdens het presenteren. Waar gaat je verhaal over, wat is de essentie van je presentatie? Er van uit gaande dat je enthousiast over je verhaal bent, zou de toehoorder in ieder geval dat enthousiasme moeten meekrijgen. Hoe voelt dat, hoe klinkt dat, hoe ziet dat er uit bij jou? Experimenteer daar eens mee in je voorbereiding.

 

  1. Maak contact met je lichaam. Voel hoe je er bij staat. Of je zenuwachtig bent, geconcentreerd of juist niet gefocust. Verbind je met jezelf, word je bewust van wat er is, zonder oordeel. Laat het gewoon even zijn en maak er contact mee. Voel je lichaam vervolgens als een krachtig instrument, als een voertuig voor jouw verhaal. Keer daar regelmatig naar terug tijdens het presenteren!

 

  1. Maak contact met je ademhaling. Geef aandacht en verbindt. Waar en hoe voel je jouw adem? Laat ook dat gewoon er zijn. Zucht en adem een paar keer heel diep uit, laat de lucht vanzelf terug stromen in je hele lichaam.

 

  1. Maak contact met de ruimte om je heen. Zie en voel waar je bent. Durf zo nodig en zo mogelijk verandering aan te brengen in je omgeving. Zet bijvoorbeeld je toehoorders dichter bij elkaar als ze verspreid zitten door de ruimte, als je dit prettiger vindt.

 

  1. Maak contact met je toehoorders, kijk ze aan, zoek de verbinding. Durf af te stemmen op je publiek en eventueel te improviseren, maar blijf altijd in verbinding met jezelf. Blijf bij jouw energie en laat je niet afleiden door in jouw ogen misschien ongeïnteresseerde blikken.

 

  1. Kleur en schilder met je stem. Gebruik de leestekens, zet punten, komma’s en vraagtekens met je intonatie. Speel met licht en donker, hard en zacht, hoog en laag, langzaam en snel.  Neem tijd voor je inademing na een zin of frase. Luister naar je eigen stem, verbind je ermee.

 

  1. Voel hoe je articulatie: je mond, tong en lippen meedoen, hoe ze bewegen en vorm geven aan je woorden. Houd het klein en rond.

 

  1. Geniet van je verhaal en zie het belang ervan! Geloof dat jij de enige persoon bent, die juist dit verhaal moet vertellen.

 

  1. Oefen, oefen, oefen en lach om je frustratie, als het even niet gaat als je wilt.

 

Doe het gewoon!

Durf het gewoon en oefen met aandacht en plezier en/of kom gerust bij me langs voor ondersteuning op dit gebied. Of kijk eens naar mijn online training!

 

Verschillende opties mogelijk!

De online training Vanzelfsprekend presenteren biedt verschillende opties!

Voor alleen de online training en toegang tot een besloten FB community investeer je slechts €297,-

Maar je kunt er ook een live pakket bij aanschaffen!

Kijk maar snel!!

Een investering in jezelf is een investering voor het leven!

Met een klankvolle groet, Marjolein

Peter Breur - 27 februari, 2016

Hallo Marjolein,
Toch maar even de stoute schoenen aangetrokken om je een berichtje te sturen. Zoals je ongetwijfeld nog zult weten ben ik een keer bij je geweest in verband met mijn stemklachten.De hele voorgeschiedenis heb ik je toen in het kort verteld. Ik weet zo snel even niet wat ik na mijn bezoek aan jou nog heb gedaan ter verbetering. ( In ieder geval heb ik nog lessen Alexander techniek gevolgd.) Als ik niet gespannen ben etc. gaat het prima met mijn stem, maar wat ik merk is dat als ik mij onder de mensen begeef, mijn stem zachter is en ik er zelfs moeite mee heb om mijn verstaanbaar te maken. Deze onzekerheid is ontstaan na de stemproblemen. Eigenlijk heel gek. Ik ben altijd adviseur geweest en heb honderden gesprekken gevoerd waarbij dit nooit aan de orde was. Zelf denk ik wel eens aan spreekangst die langzamerhand is ontstaan.Ik kan ook niet goed omschrijven wat ik dan voel,maar de onzekerheid is dan erg groot. Misschien kun jij mij op het goede spoor zetten en heb jij deze ervaring bij anderen gehoord. In het verlengde hiervan is mijn vraag de volgende. Denk jij dat ik iets ga hebben en aan deze gratis onlinetraining iet kan toevoegen aan deze onzekerheid ? groet, Peter.

    Marjolein Koetsier - 28 februari, 2016

    Ha Peter, dank voor je reactie en de de stoute schoenen. Altijd welkom hier! Ik zou je zeker inschrijven voor de gratis online training ‘Vanzelfsprekend zonder zenuwen’. Mochten er na de vier lessen nog vragen en/of problemen zijn, dan help ik je natuurlijk graag. Veel succes en hartelijke groet, Marjolein

Comments are closed