3 stappen, die je als musicus moet nemen om te voorkomen dat je muziekpraktijk te weinig oplevert.

Muziek en het brein

Steeds meer dringt het belang door van muziek en de invloed die muziek heeft op ons brein. Wat jij als musicus natuurlijk al lang wist, onbewust of niet, wordt nu meer en meer bevestigd door wetenschappers. Muziek heeft een stimulerende werking op het brein! Lang leve jouw muziekpraktijk!

Hopelijk gaat dit mooie inzicht bijdragen aan een beter werkklimaat voor musici. Iedereen wil een beter brein toch? En het zal wellicht ook bijdragen aan de zekerheid over jouw waarde, als musicus, zodat je er nog meer voor zult zorgen, dat jouw muzikaal potentieel wordt vervuld! Maar daarnaast hoop je natuurlijk ook en vooral, dat je muzikale onderneming financieel voldoende oplevert, want het is immers je beroep!!

3 stappen naar een succesvolle en goedlopende muziekpraktijk.

 

Stap 1. Weet het waarom van je muzikale drive, ken jezelf en je mindset.

Je muzikale drive, is dat wat jou drijft. Het is het weten waarom je doet, wat je doet. Het waarom van je drive kan je altijd terugbrengen naar het beginpunt van je muzikale passie. Wat doet muziek maken voor jou en voor je publiek? Het wordt veel makkelijker als je dit weet, om door te blijven gaan, wanneer het tegenzit. En het helpt je mindset met een ‘geef nooit op’ mentaliteit, omdat het belang van muziek maken zo sterk en duidelijk voor je is!

Ken je zelf en durf ook eens te kijken naar eventuele belemmerende gedachtes, die maken dat je het soms moeilijk vindt om door te zetten. Geef alle positieve energie die je in hebt om jouw muzikaal potentieel te vervullen. Bedenk wat jouw talent nog nodig heeft om te groeien. lees het hier! Je zult een publiek gaan bereiken en makkelijker geld verdienen.

Stap 2. Weet hoe je doelen stelt.

Je wilt musiceren, dat is duidelijk! Je wilt concerten of leerlingen! Maar waar, hoe en wat? Je durft misschien nauwelijks te dromen van een bloeiende concertpraktijk. En wat is bloeiend eigenlijk. Durf het toch maar en besef, dat dromen en verlangens nog geen doelen zijn. Doelen hebben acties in zich. Ze brengen je ergens naar toe, geven je richting en maken je dromen waar. Leer daarom hoe je doelen stelt, waarmee je resultaten en succes bereikt.

Stap 3: Kies een marketingstrategie.

Brrr ‘marketing’, hoor ik je denken. Commercieel gedoe! Maar marketing is niks anders dan je dienst of product vermarkten. Er mee op de markt gaan staan en het gaan verkopen. Het in de markt zetten van je diensten en/of producten. Je concerten, je muzieklessen. En dat is toch wat je wilt? Geld verdienen met jouw muziek!

Lees hier hoe dit begint bij het bepalen van je doelgroep en hun behoefte.

Lees verder hoe je die doelgroep bereikt en hoe je zorgt dat die van je gaat kopen.

Meer is het niet, dus schiet er niet van in de stress, maar ga aan de gang en maak een plan. Denk erover na, praat met collega’s en/of spar met een coach. Er valt echt veel meer succes te behalen als je eens dieper op de materie ingaat. En je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Zoek hulp, lees, en ontwikkel ook dat stukje van jezelf, of besteed het uit. Maar besef dat het erbij hoort. Ook wanneer je muzikale onderneming lijkt te stagneren, kun je bezig zijn met zaken die er voor zorgen dat het weer gaat stromen en gaat bloeien!

Lees mijn geheel vernieuwde e-book  Kun jij leven van je muziek?’ met nog uitgebreidere tips en een heel speciaal aanbod op de bedankpagina!

Hoe vergaat het jou als muzikaal ondernemer? Ik lees graag je reactie onder dit blog.

Je maakt dan ook nog eens kans op gratis strategie gesprek t.b.v. jouw muzikale onderneming!

Ik zeg: DOEN! See you!

Muzikale groet, Marjolein