Drie tips voor meer expressie in je zang.

Heerlijk zingen met expressie!

Wat is zingen toch een heerlijke bezigheid. Iedereen die wel eens zingt zal dit volmondig beamen.

Adem gaat stromen, je lijf wordt energiek en je klank trilt en resoneert van alles en nog wat los bij jezelf en de toehoorder.

Je zingt prachtige melodieën, waar jij je ziel en zaligheid in kunt leggen. En waarmee je, als je wel eens optreedt, mensen kunt ontroeren en raken.

Je kunt troost bieden, je kunt vrolijkheid brengen, je zingt jezelf en je publiek naar een andere wereld.

Natuurlijk gaat er wel het één en ander aan vooraf aan oefening, zowel vocaal technisch, wat betreft je houding bijvoorbeeld, als muzikaal.

En om je toehoorder nog meer te kunnen raken is het van belang dat je expressief bent, dat je echt kunt laten horen waarover de muziek gaat.

Om je daarmee wat op weg te helpen, deel ik hier graag drie belangrijke tips voor meer expressie in je zang.

Drie tips voor meer expressie.

 

 1. Begin met de tekst, wanneer je gaat studeren aan je lied, aria of song.
  Zorg dat je de tekst ook sprekend echt kunt beleven en kunt doorvoelen. En maak het verstaanbaar. Doe bijvoorbeeld alsof je de tekst vertelt aan slechthorenden. Of stel je voor dat je een spannend verhaal vertelt aan kleuters. Merk wat er dan gebeurt met je articulatie. Wanneer je vervolgens gaat zingen is dit precies het zelfde. Vertel je verhaal alsof je leven ervan afhangt! Verstaanbaarheid draagt enorm bij aan je expressie. Maar ook ontdek je al sprekend waar belangrijke klemtonen zitten in de tekst.
 2. Luister eerst eens naar de muziek, zonder dat je zingt.
  Welke emotie roept de muziek op en hoe sluit de tekst daarbij aan. Bedenk ook wat jij daarmee wilt vertellen. Welk gevoel krijg jij erbij en wat wil je overbrengen aan je publiek. Duik helemaal in dat gevoel: wat raakt je zo of wat doet het met jezelf. Muziek maken kan dan veel bieden aan een publiek, maar het begint altijd bij jou. Kun jij je inleven in de klanken en de tekst? Zie er bijvoorbeeld plaatjes bij. Maak er een scene van als in een toneelstuk. Bedenk waar je bent en wat je ziet. Beleef het, dan ontstaat de expressie vanzelf.
 3. Overdrijf.
  Wanneer jij denkt dat je al heel veel doet, zal dit hoogstwaarschijnlijk nog niet genoeg zijn. Durf eens te overdrijven, ga eens helemaal uit je comfortzone, om maar eens een modewoord te gebruiken. Wanneer jij denkt dat je al heel veel doet, zal dit hoogstwaarschijnlijk nog niet genoeg zijn. Wees niet bang om gek te doen. Oefen hiermee. Je kunt altijd weer minder doen. Alles wat je doet is afhankelijk van het betreffende muziekstuk. Ontdek wat werkt. Oefen met je zangdocent. En heb plezier, geniet van de muziek en laat je gevoel stromen.

 

Om je meer in aanraking te brengen met jouw eigen expressie in je zang heb ik de masterclass ‘ExpresSing’ ontwikkeld. We gaan aan de slag met jouw gevoel en jouw stem in je lied of aria, zodat je je publiek raakt en ontroert.

Veel succes in ieder geval met deze tips en ik zou het fantastisch vinden je te zien en te helpen in de masterclass ExpresSingnaar meer expressie in jouw zang.

Laat me eens weten hoe jij je expressie uitleeft? Reageer op dit blog en je maakt kans op mijn boek Stembalans over je stem als instrument voor persoonlijke groei.

Tot hoors of ziens!

Klankvolle groet, Marjolein

Jan Adema - 24 juli, 2018

Beste Marjolein, ik vind het leuk om dit bericht te ontvangen, ik zing zelf nu ruim 20 jaar, eerst 13 jaar bij een Mannen Koor , en de laatste 7 jaren , bij een Shanty koor en nu de laatste 3 jaar bij een kleiner koor Theek 9 als Tenor. Sinds een aantal jaren ben ik Astma patiënt en heb hier veel problemen mee als in niet zing. Ik ben nu 72 jaar en heb veel plezier aan het zingen. Tijdens de repetities en het inzingen gaan mijn longen redelijk snel open en kan ik daarna goed mee komen. Ik zing met veel plezier en zing het liefste uit mijn hoofd (dus zonder bladmuziek) voor mij ,ik heb dan contact met het publiek (onze gasten) en beleef hier veel plezier aan,dan zangers die als maar in het muziekblad moet kijken en geen contact hebben met (onze gasten waar je voorzingt). Circa 1 jaar geleden zongen wij voor een oudere groep mensen,vlak voor mij zat een oudere mevrouw met haar dochter, op dat moment zongen wij liederen die vroeger veel werden gezongen, ik zag haar opleven en kort daarna begon zij mee te zingen.Naderhand vroeg ik haar dochter hoe jong Moeder was, haar dochter begon te lachen en vertelde mij dat Moeder 103 was geworden. MIjn week kon niet meer stuk en dat is het fijne aan het zingen voor gasten die met plezier komen luisteren.
Met vriendelijke groet ,
Jan Adema
Adema.jan@hotmail.com

  Marjolein Koetsier - 24 juli, 2018

  Wat een super mooi verhaal Jan! Dank voor je reactie en het delen van dit verhaal. Zingen is zoooooo gezond! Hartelijks van marjolein.

Comments are closed