Er is geen doel, het doel is de weg.
Het doel is de weg
In mijn coachpraktijk werk ik, na een onderzoek over drive, sterke kanten en belemmeringen altijd aan het stellen van doelen. Goed geformuleerde doelen hebben meer kans van slagen. Ze zijn sterker wanneer je ze Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden maakt. Helder geformuleerde doelen brengen beweging en zetten een vaag verlangen om in een doel met gerichte acties. Maar in de tekst die ik gebruik voor de cursisten staat ook al een fikse relativering over het stellen van die SMART doelen.
Is Smart altijd smart?
‘De beroemde toespraak ‘I have a dream’ van Martin Luther King was niet SMART (want niet meetbaar en niet tijdgebonden). Maar wat een briljante inspirerende en activerende toespraak!!
Wie het onbekende wil verkennen kan niet Specifiek zijn. Meetbare resultaten leiden tot calculerend gedrag. Acceptabele doelen zijn niet confronterend. Realistische doelen zijn niet ambitieus. Tijdgebonden doelen hebben een beperkte houdbaarheid en kunnen veel druk opleveren.
SMART is een nuttige checklist voor alledaagse doelstellingen bij studie en werk. Maar het legt ook beperkingen op die zeer waardevolle doelstellingen uitsluiten. Laat SMART geen doel op zich zijn.’
Positief denken?
In een training ‘Career development’, die ik onlangs gaf aan de afgewezen zangers in de semifinale van het International Vocalisten Concours Den Bosch, kwam een jonge zangeres n.a.v. dit verhaal, met de intrigerende titel van het boek ‘Happiness for who can’t stand positive thinking’ van Oliver Burkman.
In een lezing op youtube rekent hij min of meer af met positief denken, af met het idee dat alles mogelijk is als je maar je doelen stelt en erin gelooft. Je kunt jezelf er namelijk ook behoorlijk mee onder druk zetten. Het moet lukken. Je bent positief dus,….. het is een SMART doel dus,……. dit kan veel stress opleveren en wat als het ondanks al je inspanningen toch niet lukt? Bovendien trekt het je helemaal uit het ‘nu’. Je bent alsmaar bezig met later, met dan, met het doel in de toekomst en je vergeet te genieten en te beleven wat er allemaal al is. Dit kan een lastige frictie geven. Kijk voor de interessante lezing, of je het er nu wel mee eens bent, op http://youtu.be/osJ-J2x7qFw
Beleef je verlangen.
Het aller laatste onderdeel van mijn coach traject bestaat uit een oefening, die gaat over het helemaal invoelen, visualiseren en misschien zelfs horen van de uitkomst van jouw bewuste doel. Slechts als je helemaal voor je kunt zien, kunt voelen en beleven dat je verlangen, je doel werkelijkheid is geworden zal het de meeste kans maken ook echt werkelijkheid te worden. Hier zet Oliver Burkman overigens ook zijn vraagtekens bij, maar mijn ervaring is dat het wel degelijk kan helpen om te komen waar je wilt, wanneer je een vaag verlangen omzet in een doel waar gerichte acties uitrollen.
Aan de hand van vragen over waar je bent, met wie je bent, wat je doet, welke capaciteiten je nodig hebt, hoe je je gedraagt, wat je overtuiging en missie is wanneer je jouw doel hebt bereikt, lopen we een denkbeeldig pad en onderzoeken we de antwoorden op die vragen.
Negatief denken?
Het kan gebeuren dat er nog geen antwoorden zijn, dat er negativiteit optreedt, dat het geloof en vertrouwen er niet is. Dat het stokt op het pad. Het is dan niet mijn taak dit weg te wimpelen of op te lossen, maar om samen met de cursist te onderzoeken waar dit gevoel vandaan komt. Om het te erkennen en om te voelen wat het met je doet. Wellicht laat het zich dan los en kun je wel de vervolg stap nemen. Zo wordt het behalen van doelen meer een proces, waar je van kunt genieten en waar veel minder druk op staat. Er is geen weg naar het doel, het doel is de weg. ( ‘There is no way to happines, happines is the way’) Je blijft meer in het nu en in een ‘flow’, waarbinnen van alles kan gebeuren. Het geeft je flexibiliteit en ruimte. Wellicht kom je heel ergens anders uit dan waar je oorspronkelijke doel naar toe ging. Hoe spannend kan het leven zijn?!
Er zal altijd zowel positiviteit als negativiteit op je weg zijn en de grote uitdaging volgens het Boeddhisme is aan geen van beiden teveel te hechten. Ja, dat is zeker moeilijk en ik blijf toch maar liever optimistisch dat ik dat kan leren.
Hoe ga jij om met doelen stellen en positief of negatief denken?
Graag tot ziens in een reactie hieronder.