Er is geen doel, het doel is de weg.

ding-3-loesje-300x287

          Het doel is de weg

In mijn coachpraktijk werk ik, na een onderzoek over drive, sterke kanten en belemmeringen altijd aan het stellen van doelen. Goed geformuleerde doelen hebben meer kans van slagen. Ze zijn sterker wanneer je ze Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden maakt. Helder geformuleerde doelen brengen beweging en zetten een vaag verlangen om in een doel met gerichte acties. Maar in de tekst die ik gebruik voor de cursisten staat ook al een fikse relativering over het stellen van die SMART doelen.

Is Smart  altijd smart?

‘De beroemde toespraak ‘I have a dream’ van Martin Luther King was niet SMART (want niet meetbaar en niet tijdgebonden). Maar wat een briljante inspirerende en activerende toespraak!!
Wie het onbekende wil verkennen kan niet Specifiek zijn. Meetbare resultaten leiden tot calculerend gedrag. Acceptabele doelen zijn niet confronterend. Realistische doelen zijn niet ambitieus. Tijdgebonden doelen hebben een beperkte houdbaarheid en kunnen veel druk opleveren.
SMART is een nuttige checklist voor alledaagse doelstellingen bij studie en werk. Maar het legt ook beperkingen op die zeer waardevolle doelstellingen uitsluiten. Laat SMART geen doel op zich zijn.’

Positief denken?

In een training ‘Career development’, die ik onlangs gaf aan de afgewezen zangers in de semifinale van het International Vocalisten Concours Den Bosch, kwam een jonge zangeres n.a.v. dit verhaal, met de intrigerende titel van het boek ‘Happiness for who can’t stand positive thinking’ van Oliver Burkman.
In een lezing op youtube rekent hij min of meer af met positief denken, af met het idee dat alles mogelijk is als je maar je doelen stelt en erin gelooft. Je kunt jezelf er namelijk ook behoorlijk mee onder druk zetten. Het moet lukken. Je bent positief dus,….. het is een SMART doel dus,……. dit kan veel stress opleveren en wat als het ondanks al je inspanningen toch niet lukt? Bovendien trekt het je helemaal uit het ‘nu’. Je bent alsmaar bezig met later, met dan, met het doel in de toekomst en je vergeet te genieten en te beleven wat er allemaal al is. Dit kan een lastige frictie geven. Kijk voor de interessante lezing, of je het er nu wel mee eens bent, op http://youtu.be/osJ-J2x7qFw

Beleef je verlangen.

Het aller laatste onderdeel van mijn coach traject bestaat uit een oefening, die gaat over het helemaal invoelen, visualiseren en misschien zelfs horen van de uitkomst van  jouw bewuste doel. Slechts als je helemaal voor je kunt zien, kunt voelen en beleven dat je verlangen, je doel werkelijkheid is geworden zal het de meeste kans maken ook echt werkelijkheid te worden. Hier zet Oliver Burkman overigens ook zijn vraagtekens bij, maar mijn ervaring is dat het wel degelijk kan helpen om te komen waar je wilt, wanneer je een vaag verlangen omzet in een doel waar gerichte acties uitrollen.
Aan de hand van vragen over waar je bent, met wie je bent, wat je doet, welke capaciteiten je nodig hebt, hoe je je gedraagt, wat je overtuiging en missie is wanneer je jouw doel hebt bereikt, lopen we een denkbeeldig pad en onderzoeken we de antwoorden op die vragen.

Negatief denken?

Het kan gebeuren dat er nog geen antwoorden zijn, dat er negativiteit optreedt, dat het geloof en vertrouwen er niet is. Dat het stokt op het pad. Het is dan niet mijn taak dit weg te wimpelen of op te lossen, maar om samen met de cursist te onderzoeken waar dit gevoel vandaan komt. Om het te erkennen en om te voelen wat het met je doet. Wellicht laat het zich dan los en kun je wel de vervolg stap nemen. Zo wordt het behalen van doelen meer een proces, waar je van kunt genieten en waar veel minder druk op staat. Er is geen weg naar het doel, het doel is de weg. ( ‘There is no way to happines, happines is the way’) Je blijft meer in het nu en in een ‘flow’, waarbinnen van alles kan gebeuren. Het geeft je flexibiliteit en ruimte. Wellicht kom je heel ergens anders uit dan waar je oorspronkelijke doel naar toe ging. Hoe spannend kan het leven zijn?!

Er zal altijd zowel positiviteit als negativiteit op je weg zijn en de grote uitdaging volgens het Boeddhisme is aan geen van beiden teveel te hechten. Ja, dat is zeker moeilijk en ik blijf toch maar liever optimistisch dat ik dat kan leren.

Hoe ga jij om met doelen stellen en positief of negatief denken?

Graag tot ziens in een reactie hieronder.

Maurice Klabbers - 26 september, 2014

Hallo Marjolein,
Ik coach nogal hobbymatig. Gewoon omdat ik mijn gevoel van balans wil delen en anderen ook zo erg gun. Er zijn een aantal aspecten van jouw blog waar ik graag op reageer.
SMART afspraken zijn mooi, maar in mijn ervaring zijn het merendeel van de persoonlijke doelen niet binnen ovezichtelijke stappen te bereiken. Bovendien zijn ze wispelturig en is de weg nogal hobbelig. Kleine doelen, kleine stappen daarentegen zijn te overzien en kunnen wel specifiek en fysiek gemaakt worden.

Vandaag sprak ik en dame die op zoek was naar haar assertieve kant. Zij is die dame, die – als vanzelfsprekend – voor de huisdieren van haar buren zorgt, als die op vakantie zijn. Het is een gewoonte geworden en ze voelt geen waardering meer voor haar inzet. Hoewel ze het graag doet (vooral ook voor de dieren) wordt ze er niet meer blij van. Ze gaat nu proberen om te vragen of de buren eens een kleinood meenemen voor haar als ze op vakantie zijn geweest. Dubbel doel: zij krijgt een teken van waardering en haar buren denken bewuster na over hun bereidwillige buurvrouw.

‘De reis is belangrijker dan de eindbestemming’. Ja, die slogan kennen we allemaal. Dat maakt ‘m niet minder valide. De leermomenten die we ‘op reis’ meemaken zorgen voor de noodzakelijk groei om het uiteindelijke doel te bereiken. Ze zijn nodig. Daarbij houden kleine, behapbare en behaalbare doelen en vooral het behalen ervan de snelheid (flow) erin. Het winnaarsgevoel bij het halen van een klein doel, leidt ertoe dat het volgende (iets grotere) doel ook haalbaar lijkt en tenslotte het grootse hoofddoel ook. Tenminste zo ervaar ik het. Ik knip mijn uiteindelijke doel – waarmee ik nog een beetje worstel – ook op in hapklare brokken. Ik weet ongeveer waar ik heen wil en stuur daarop door tussenstappen in te bouwen die me klaarstomen.

Heb je hier iets aan?
Gegroet, Maurice

Amalia Deekman - 27 september, 2014

Dag Marjolein,

Interessant verhaal over doelen stellen, ik hou ervan wanneer theorieën en modellen gerelativeerd worden. Het uitgekauwde SMART is nuttig, maar behoorlijk saai. Ik doe dat ook in mijn blogs over ‘leiderschap’. Daarin besteed ik regelmatig aandacht aan de thema’s doelen stellen, en aan realisme versus of optimisme/pessimisme.
Leuk om je stuk te lezen!
(p.s. ik aas niet op een van je trainingsaanbiedingen hoor;-) ik geef die kans door aan een ander.

Amalia

Marion - 29 september, 2014

Hallo Marjolein,

Leuk en interessant blog. Helemaal interessant omdat ik zojuist in dezelfde groep een blog geplaatst heb over een soortgelijk onderwerp; Verbinding is rendement. Dit gaat ook over het behalen van je doelen en rendement. Naar mijn idee kan dit alleen als je in verbinding bent met jezelf (als het persoonlijke doelen betreft) en met de ander als het gaat om doelen die je samen of als organisatie hebt.
Ik maak in mijn trainingen ook al gebruik van SMART, maar dan staat de M voor Motivating. Dat maakt meteen dat het een stuk ambitieuzer wordt en meer in het hier en nu blijft. Want motiveert het behalen van je doel je nog wel steeds. En dat sluit weer aan bij hetgeen jij schrijft bij negatief denken. Soms verandert je doel omdat je een andere motivatie gekregen hebt of nodig hebt.

Door in het hier en nu te blijven, dicht bij jezelf, bereik je je doel op een veel dieper niveau. En leer je op de weg er naar toe veel meer dan wanneer je alleen maar middels de SMART manier te werk gaat waarbij de M staat voor meetbaar.

Volgens mij geeft deze interpretatie van de M veel meer ruimte in het werken met SMART doelen. De S staat dan voor specifiek (en specifiek staat dan voor concreet en meetbaar).
Wat vind jij?

Marjolein Koetsier - 23 oktober, 2014

Hartelijk dank voor jullie reacties, ik kom er op terug via een persoonlijke mail. En het aanbod gaat natuurlijk verzilverd worden. Een korting op één van mijn diensten naar keuze.

marjolein-koetsier.nl 5 tips voor een bruisend 2016 met je muzikale onderneming. - marjolein-koetsier.nl - 14 december, 2015

[…] Stel je doelen. Zo concreet mogelijk, positief gesteld, in het nu, met commitment en zie het voor je alsof je het doel al bereikt hebt. Lees ook mijn blog over doelen stellen ‘Het doel is de weg’ […]

marjolein-koetsier.nl 'Leven van je muziek' Vijf tips voor meer winst in je muzikale onderneming - marjolein-koetsier.nl - 21 maart, 2016

[…] alsof je ze al hebt bereikt in de tegenwoordige tijd en altijd positief. Lees hier nog eens mijn blog over […]

marjolein-koetsier.nl 4 stappen die je als musicus moet nemen voor succesvolle muziekpraktijk - 18 januari, 2018

[…] Dromen en verlangens zijn nog geen doelen. Doelen hebben acties in zich. Ze brengen je ergens naar toe, geven je richting en maken je dromen waar. Leer daarom hoe je doelen stelt, waarmee je resultaten en succes berijkt. […]

Comments are closed