C’est le ton qui fait la musique

C’est le ton qui fait la musique.
Het is de toon die de muziek maakt.

Deze mooie Franse spreuk wordt gebruikt als we het hebben over spreken, over een verbale boodschap overbrengen, over communicatie. En we willen natuurlijk allemaal dat onze boodschap goed overkomt. We willen ‘musique’ en geen valse gekraai laten horen. Dit heeft de meeste kans van slagen als je afstemt op de ander en op  jezelf. Hoe wil je klinken? Hoe ben je zelf gestemd en hoe kun je dit beïnvloeden?

Dolores_Umbridge

Kijk eens naar professor Dolores Umbridge in de film Harry Potter. Zij klinkt net zo zoet en lief als ze er uit ziet, maar ondertussen …. De verpakking, de vorm is hier niet congruent met de inhoud. De schok is des te groter als de inhoud in dit geval heel negatief afwijkt van de vorm. Een mooi effect en prachtig geacteerd door Imelda Staunton.

Hoe zorg je voor de juiste toon bij jouw inhoud?

Er zijn verschillende mogelijkheden om wat bewuster om te gaan met jouw toon, zowel in spreken als in zingen.
Allereerst zul je het instrument dat die tonen maakt enigszins moeten leren kennen. En een belangrijk onderdeel van dat instrument is je mond, waar je de woorden mee maakt. De manier waarop je die mond gebruikt doet heel veel met de klank van je stem.
Hoe breder je mond is in het spreken, hoe scherper je klank zal zijn. Als je daarbij ook nog je kaak vastzet, wat vaak gebeurt, kan de toon geen kant meer op en klink je scherp, kil en plat.
Hoe ronder je mond stand en hoe losser je kaak, hoe warmer en ronder je toon zal zijn. De klank zal ook meer gaan stromen en makkelijker zijn om te maken.

‘Breedbekkikker of muisje’

Oefen maar eens met de ‘breed bek kikker stand’ versus een ‘muizen stand’. Trek je mond heel breed en maak vervolgens heel langzaam een tuitje met je lippen. Ervaar maar eens wat er gebeurt met je klank wanneer je tegelijkertijd met die beweging je naam zegt. Zoek het juiste midden. Je bent op zoek naar jouw instrument met jouw eigen warme volle toon.
Voel of je kaak los is, gaap eens uitgebreid om ruimte te maken in je keel gebied. Voel ook hoe je adem stroomt vanuit je buik en hoe die adem je stemplooien in trilling zet en hoe die trilling in je rondere mond-stand ruimte krijgt om te kunnen resoneren, waardoor meer stemfocus optreedt.

Andere factoren die je toon bepalen.

Andere factoren die meespelen op het effect van je toon zijn: intonatie, toonhoogte, ritme: legato of staccato, dynamiek en tempo. Dit zijn allemaal verschillende elementen, die in het zingen automatisch voorbij komen, maar die je ook in het spreken enigszins kunt toepassen.

De komende periode zal ik deze verschillende factoren nader toelichten.

Voor nu ben ik heel benieuwd naar het effect van de mond stand oefening op de klank van je stem.

Laat me weten wat het voor je doet!

Of ga onmiddellijk aan de slag met jouw toon en zelfvertrouwen in je presentatie door je aan te melden voor de Masterclass Spraakmakend pitchen.

Ik zie en hoor je graag!

Klankvolle groet, Marjolein

Enomissimo - 26 maart, 2015

Ik merk wel dat mijn uitspraak volwassener klinkt, maar ik vind het wel moeilijk om de AAA uit te spreken in de ‘muisstand’. Qua toon merk ik niet veel verschil, die verandert niet tenzij ik er een zooitje lucht bij gooi om hem minder schel en meisjesachtig te laten klinken. Ben benieuwd: hoe verloopt het proces van bewust onbekwaam naar onbewust bekwaam als het gaat om stem- en spraaktechniek voor dagelijks stemgebruik (geen zang)? Dagelijks een uur oefeningen doen? OF is een enkele training al een effectieve investering?

    Marjolein Koetsier - 26 maart, 2015

    Dank voor je reactie Simone. Het juiste midden tussen breedbekkikker en muisstand. Een A is altijd wat breder dan een OE of een U, dus…Wat betreft het trainen van je stem is het van belang, zo vaak mogelijk korte momenten te nemen om te oefenen. Het gaat om de herhaling. Succes!!

marjolein-koetsier.nl 3 tips die er voor zorgen dat jij niet afgaat als een gieter tijdens presentatie - 18 januari, 2018

[…] Het is de toon die de  muziek maakt, is een mooi gezegde. En je wilt toch niet dat jouw stemklank, jouw toon klinkt als een schorre kraai? Wat jouw stem nodig heeft, naast een goede houding en ademhaling, is ruimte. Ruimte in je keelgebied. Let er eens op of je misschien niet veel te breed praat. Als een ‘breedbekkikker’, met je kaken op elkaar geklemd. Je stem kan helemaal niet gaan klinken, want er is geen ruimte in je keel, doordat je mond zo breed is. Maak het ronder. Niet helemaal als een klein ‘miezemuisje’ maar wel veel meer in een ronde vorm. […]

marjolein-koetsier.nl 7 houding tips tegen hoofdpijn na het zingen. - marjolein-koetsier.nl - 9 oktober, 2018

[…] in je schouders. Of je zet je kaken vast en zingt met een veel te brede mond stand als een ‘breedbekkikker’ dan kan overbodige spanning in je nek ontstaan. Net zoals, wanneer je bijvoorbeeld je hoofd te veel […]

Comments are closed