Het gevoel dat iedereen het beter doet dan jij!

Cirkels van aandacht voor meer focus, plezier en succes!

Ken je soms ook dat gevoel, dat iedereen het beter lijkt te doen dan jij? Ik wel! Er is bijna geen vervelender gevoel denkbaar, toch? Weg is je focus en je motivatie zakt al snel naar een nulpunt, want ‘mij lukt toch nooit iets’, denk je dan.
Op Facebook zie je ook alleen maar succesverhalen langskomen. Op falen lijkt een taboe te rusten! Terwijl je van falen juist zoveel kunt leren, maar dat is een ander verhaal. Daar zal ik later nog eens over schrijven.
Het gaat me er nu om dat je, wanneer je zo met dat vergelijken bezig bent, in een cirkel van aandacht verkeert, die je niet helpt, maar die je juist nog verder van huis brengt.

Cirkels van aandacht.


Afbeeldingsresultaat voor cirkel van aandacht

De Heidelbergse professor Eberspächer introduceerde de ‘cirkels van aandacht’

Hij ontdekte, waar en hoe aandacht, energie, plezier en focus verdwijnt tijdens sport, een optreden of welke taak dan ook.

  • Ik en mijn taak.

In deze eerste cirkel zou je idealiter moeten zijn met je aandacht om resultaat te behalen, waarmee dan ook! Bij jezelf en bij de zaken die relevant zijn voor je taak. Klinkt logisch toch? Gewoon doen wat je doen moet! Optreden, wedstrijdje tennissen, ondernemen. Wat je taak ook is, je bent er met je volle aandacht bij om het beste resultaat te behalen. Je weet wat je moet doen, je bent er goed in en je gaat ervoor. Je zit in een ‘Flow’!

  • Directe afleidingen:  Publiek, jury, Facebook, het weer, omgeving.

Zo nu en dan merk je echter dat je afdwaalt en afstemt op simpele, buiten je zelf en je taak aanwezige zaken. Zoals bijvoorbeeld je publiek of andere omgevingsfactoren. ‘Wat een mooie zaal of wat een akelige akoestiek!’ Deze cirkel is nog tamelijk onschuldig om in te verkeren. Hij kan je wat brengen. Een aandachtig publiek kan vleugels geven aan je concert. Maar wat minder is, dat je na de zoveelste Halleluja Facebookpost van een ‘concullega’ in de cirkel van vergelijken kunt komen.

  •  Hoe het zou moeten zijn. Wat ik zou moeten doen.

Je gaat je vergelijken met wat en hoe anderen het doen. ‘Ach, ik zing toch lang niet zo mooi als Els. Ik krijg dat nooit allemaal voor elkaar. Ik had meer moeten oefenen. Als ik nou maar net zo handig was op de p.c. als Pietje…… ‘.
Vanaf hier wordt het moeilijk om terug te keren naar je taak en heel makkelijk om jezelf te verliezen in de volgende cirkel van aandacht.

  • Winnen of verliezen.

In deze cirkel ga je nadenken over winnen of verliezen. ‘Ik ga een blunder slaan, wanneer ik zo zenuwachtig blijf op het podium!’ Of je denkt, dat je nooit kunt bereiken met je muzikale onderneming wat je zou willen. Je voelt jezelf een loser!

  • Consequentie van winnen of verliezen.

Nog meer akelige gedachtes duiken op in deze cirkel. Je bent bezig met de gevolgen van het mislukken. ‘Als die hoge toon nu niet goed lukt, vragen ze me vast nooit meer terug. Ik heb het verprutst. Wanneer ik nu geen succes behaal als musicus, kan ik beter ophouden met mijn muzikale onderneming. En ik verdien toch al veel te weinig!’

  • Wat doe ik hier eigenlijk?

In deze cirkel is je motivatie naar het nulpunt gezakt. Je bent er aan toe om het maar op te geven. Je bent er klaar mee!

Maar in plaats van opgeven, is het juist nu heel erg belangrijk het vuurtje van je ‘Waarom’ weer op te porren en gewoon te gaan doen wat je moet en kunt doen.

Waarom doe je ook alweer wat je doet, wat is de noodzaak van wat je wilt. Houd dat altijd helder voor ogen en doe wat je kunt. Ga terug naar de eerste cirkel. Focus op ‘Ik en mijn taak’.

Herken de cirkel waar je in zit. Neem een diepe lage adem in, adem  heel lang uit en keer terug naar je taak.

En is die taak niet helder, als muzikaal ondernemer bijvoorbeeld. Dan vraag je om hulp!

Heb je bijvoorbeeld hulp nodig, om je taak als muzikaal ondernemer helder te krijgen?

Download om te beginnen mijn gratis E-book ‘Kun je leven van je muziek?‘  my-cover-design-v6-1-ebook

Ik help je graag!

Herken je sommige van de aandacht cirkels. Laat het me weten onder dit blog!

Je kunt je daar ook abonneren en alle antwoorden en reacties volgen!

Ik hoor je graag.

Muzikale groet, Marjolein

 

marjolein-koetsier.nl Durf jij te falen en om hulp te vragen? - marjolein-koetsier.nl - 27 november, 2016

[…] hier ook nog eens het blog Het gevoel dat iedereen het beter doet dan jij, om jezelf zo snel mogelijk weer in actie te krijgen na een […]

Ingrid de Haan -Jalving - 30 november, 2016

Hallo Marjolein ,
Even een berichtje uit Wijk bij Duurstede : wat is dit een goed artikel voor iedereen die alles graag goed doet.
Carmen geniet van het zingen en de lessen, maar heeft het gevoel dat haar theorie en solfège minder gaan dan bij anderen .
Het zinnetje Zangers zijn wat minder goed in theorie speelt in haar hoofd rond.
Complimentjes maken , want het gaat wel goed , komen niet helemaal over , perfectionisme speelt ook mee. Dit is precies wat fijn is om te lezen

    Marjolein Koetsier - 30 november, 2016

    Ha Ingrid, fijn om te horen dat het artikel aanslaat. Ik hoop dat Carmen er ook wat aan heeft. Tsja, vergelijken is zo’n dingetje he? Succes voor Carmen. Ze is altijd welkom voor een mental coaching! Overigens is volgende blog ook interessant. Grtjs, Marjolein.

Comments are closed