Dè belangrijkste tip om je zenuwen in toom te houden.

De belangrijkste tip: Gezonde Zenuwen.

Wat bedoel ik met Gezonde Zenuwen? Wat zijn dat en hoezo gezond? Ze zijn vervelend en je wilt er van af en wel zo snel mogelijk. Niks geen gezonde zenuwen! Waardeloze zenuwen, zul je bedoelen. Ze verstieren je optredens, ze maken dat je je flut voelt en zeer gefrustreerd, omdat je niet bereikt wat je had gewild.
Maar dè aller belangrijkste tip om met je zenuwen om te gaan en ze in toom te houden, is….
Je raadt het al, ze te gaan zien als gezonde zenuwen. Ik zal het uitleggen!

Podiumangst of plankenkoorts?

In de praktijk hebben heel veel mensen last van plankenkoorts en een niet gering aantal daarvan heeft echt last van podiumangst.
Naar mijn mening is plankenkoorts nog niet zo’n gekke benaming voor het fenomeen, dat iedereen die optreedt meer of minder heeft. Het gespannen zijn voor een concert, presentatie of lezing.

De mate van gespannenheid kan ook verschillen door de tijd heen. Je kunt er nooit last van hebben gehad, tot het zich toch ineens aandient als een ‘blackout’ bijvoorbeeld. Of je had er last van, maar het is vanzelf minder geworden, door de routine die je hebt opgebouwd.

Een beetje plankenkoorts is niet zo erg.

Naar mijn mening is plankenkoorts minder erg dan podiumangst.

Voordat je de planken, het podium op moet voel je je een beetje koortsig. Je hebt een verhoogde hartslag en voelt je warm en opgewonden voor wat er komt. Het is belangrijk dat de koorts niet te hoog oploopt en overgaat in angst voor het podium. In vrees voor wat er allemaal kan gebeuren op die planken. Wat er mis kan gaan, hoe je af kunt gaan, een ‘blackout’ kunt krijgen, je tekst vergeet, je noten niet goed speelt of zingt, je presentatie verprutst en geen nieuwe ‘leads’ aantrekt. Of hoe je de auditie verprutst en het werk niet krijgt. Kijk dan hebben we het over podiumangst! Het kleine beetje koorts is gestegen naar minsten 41 graden en dat is niet fijn en niet gezond! Door deze angstgedachten weigert je lijf dat te doen wat nodig is.

Maar een beetje plankenkoorts neigt al meer naar ‘gezonde zenuwen’. Een beetje verhoging is niet zo heel erg. Je hebt het zelfs nodig.

Helemaal geen zenuwen?

Heb je wel eens meegemaakt dat je helemaal niet zenuwachtig was en zelfs niet een beetje gespannen, maar dat je optreden toch totaal mislukte? Mij overkwam het ooit bij een mondeling middelbare school examen. Fluitend fietste ik er naar toe, tralala, en ik zat daar en wist helemaal niks meer. Ik had me totaal niet gefocust, had geen spanning toegelaten en was dus ook niet alert genoeg geweest. Er was geen adrenaline vrijgekomen, zoals dat gebeurt in stressvolle situaties. Adrenaline die er voor zorgt dat je concentratie toeneemt en je alert en gefocust bent om met de stress te kunnen dealen en het beste resultaat te behalen. Voor een groep staan en kwetsbaar zijn, is nou eenmaal een stressvolle situatie, hoe je het ook wendt of keert.

Gezonde zenuwen.

De belangrijkste tip om de spanning, om je zenuwen in toom te houden, is dus te accepteren dat zenuwen er zijn. Want je hebt ze nodig om goed te kunnen presteren. Dat beetje spanning zorgt juist voor meer resultaat. Het zijn gezonde zenuwen en ze kunnen je helpen. Omarm ze dus maar.

Voel maar gewoon dat die zenuwen er zijn. Hoe naar en eng het ook voelt. Het helpt toch niet wanneer je jezelf probeert wijs te maken dat je ze niet zou hoeven hebben.

Voor mijn allereerste Mattheus Passion als sopraan solist, was ik bloed nerveus. Het was in mijn geboorte plaats. Mijn ouders waren er ook en mijn vader wilde mij alsmaar van mijn zenuwen afhelpen door te zeggen, dat ik het heus wel kon en dat ik niet zenuwachtig hoefde te zijn etc, etc. Goed bedoeld van mijn lieve vader, maar ik dacht alleen maar: hoor nou even dat ik zenuwachtig ben en bevestig nou maar dat ik dat mag zijn. Overigens ging het goed met mijn aria’s, gelukkig.

Accepteer dat zenuwen er zijn.

Gezonde zenuwen begint met accepteren dat ze er mogen zijn. Dit was ook ooit een eerste tip voor een echt al wel succesvolle zangeres, die mij vroeg hoe ze met haar zenuwen voor audities om kon gaan.

Deze ene tip werkte al zo goed voor haar, dat ze mijn training niet meer hoefde te volgen. Dat was dan weer jammer voor mij, maar ik gunde het haar van harte en was ook wel verbaasd dat dit dus zo’n goeie tip bleek.

Meer tips!

Uiteraard zijn er nog veel meer tips en tools om die gezonde zenuwen beheersbaar te houden.

Voel jij dat je meer nodig hebt?

Speciaal voor jou heb ik mijn online training ‘Gezonde Zenuwen’ nog eens onder de loep genomen en verbeterd. Ik help je graag verder en daarom is de investering voor deze training laag gehouden.

Wanneer jouw plankenkoorts boven de 38 graden komt en je wilt de koorts wat omlaag brengen, dan is deze training voor jou!

Lees hier meer over de training!

Je kunt ook in individuele live sessies aan de slag. Stuur me dan een mail!

Hoe vergaat het jou met je zenuwen? Laat het me weten in een reactie onder dit blog en je komt in aanmerking voor een gratis online training ‘Gezonde Zenuwen’.

Ik verloot er één onder de reacties.

 

Klankvolle groet, Marjolein

Belinda - 9 november, 2018

Leuk blog Marjolein en goede tip! Ga het proberen toe te passen als ik het podium op mag!

Over een half jaar zal ik mijn eerste musical spelen, waarin ik een kleine rol speel en een solo mag doen. Een enorme uitdaging voor mij en mezelf kennende wordt het ook een uitdaging om met mijn zenuwen om te gaan. Voor die tijd ga ik mezelf uitdagen om alvast meer “podiumervaring” op te doen! Dat helpt hopelijk ook tegen de zenuwen!

  Marjolein Koetsier - 9 november, 2018

  Ha Belinda dank voor je reactie en compliment. Wat leuk dat je een solo mag doen in je eerste musical! Routine opbouwen en podiumervaring opdoen helpt ook zeker om je zenuwen de baas te blijven! Succes!

Agaath Stolte - 12 november, 2018

Binnenkort weer een auditie. Goed om te lezen dat spanning er mag zijn. Dankjewel voor de uitleg..

  Marjolein Koetsier - 20 november, 2018

  Ha Agaath, kijk ook nog even bij de andere tips in de reacties. Veel succes met je auditie.

Marti - 20 november, 2018

Wat fijn dat je deze training kunt bieden!! Na een langere “pauze” , mag ik weer twee keer solistisch optreden, en in een kwartet zingen.
Heerlijk om te doen, maar ben nu al bezig met die zenuwen…ppfff, heb wel eens lopen ijsberen vóór een soloconcert, vreselijk… terwijl het zo fijn voelt om te doen!
Dank alvast voor deze goede tip, ik zal het uitproberen.
Groetjes

  Marjolein Koetsier - 20 november, 2018

  Super Marti, kijk ook nog even bij de tips in vorige reactie van mij op Loes.heel veel succes en wie weet… eind deze week lootje trekken.

Loes - 20 november, 2018

De zenuwen mogen er zijn, en zijn juist nodig, dat was mij bekend, ik treed met enig regelmaat op en ben altijd wel zenuwachtig. Helaas nemen ze de laatste tijd mijn lichaam teveel over waardoor ik duidelijk minder presteer, en dat lijkt wel steeds erger te worden. Dus wat extra tips zijn van harte welkom.

Comments are closed