De kunst van niets doen.

Soms is het tijd voor niets doen.

De tijd rond kerstmis is altijd een mooi moment om eens los te laten en niets te doen. Om te reflecteren op wie en wat je bent. Om te dagdromen en er gewoon maar te zijn.

Wu Wei.

In het Taoïsme, een oosterse wijsheid, is Wu Wei een levenswijze. Wu Wei is de kunst van het niets doen, handelen door niet te handelen. Het is de weg vrij maken voor ons ‘Zijn’ in plaats van ons ‘Doen’, door het toestaan van zachtere intuïtieve krachten, het scheppen van de juiste voorwaarden en door in het hier en nu te zijn. Met aandacht en Liefde. Maar dan zonder dat dat een doel op zich is. Best ingewikkeld.

Klankmeditatie.

Ik doe de afgelopen maanden iedere ochtend een klankmeditatie. En ik betrap me dan ook wel op de gedachte: waarom doe ik dit eigenlijk. Een kwartiertje zitten, bewust ademen en klinken. Steeds neurie ik de zelfde tonen, zonder dat ik weet wat het nut is. Ik hoor en volg. Ik ben! Het lijkt een doelloos iets.

Maar ik weet wel dat ik, sinds ik dit doe, me veel beter voel, vrolijker ben en meer in balans. Er is meer Liefde en aandacht voor wat er is, zonder oordeel. Niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn omgeving.

In spreken, zingen en presenteren gaat het ook om contact maken met je lichaamsgevoel en je adem, en ruimte toe te staan in je keelgebied. Door luisterend een heldere articulatie te vinden. Spreken en zingen, meer door te laten, door te volgen, dan door in te grijpen. Je wordt gezongen, het spreekt zich. Met heel veel aandacht en liefde voor je klank, je verhaal, de muziek, voor jezelf. Je staat sterk zonder dat daar strijdkracht voor nodig is. Je presentatie ontrolt zich als vanzelf in het moment.

Als het gaat over een klank maken, over een presentatie geven, in hoeverre ben je in staat je in dienst te stellen van je stem, in dienst van je verhaal en van jezelf. Is er sprake van druk, van moeten presteren of kun je klinken van binnen uit? Ben je authentiek met een vrij klinkende resonerende stem en een stromende, vloeiende presentatie?
Met duwen en pushen, moeten en willen, met een dwingende kracht zul je nooit vrij zijn en zal je performance de toehoorder niet raken. Ontroering kan alleen ontstaan bij de gratie van liefde en aandacht. Voor jezelf, voor de muziek, je verhaal en je publiek.

Ga er gewoon maar eens voor zitten en

  1. Zorg dat je in het hier en nu bent. Maak bewust contact met de grond en je omgeving.
  2. Scan je lichaam. Van je voeten tot je kruin. Voel hoe er door alle lichaamsdelen energie stroomt.
  3. Je zit rechtop en maakt je nek lang en je hals kort.
  4. Adem laag in je lijf naar je buik.
  5. Je benoemt de adem als ‘rijzen’, bij inademen, en ‘dalen’ bij uitademen.
  6. Doe na een poos de uitademing enkele malen op een neurie klank.
  7. Observeer wat zich voordoet, zonder oordeel.
  8. Maak tot slot een paar keer een lange ronde diepe ‘Ohm’ klank op de uitademing en voel hoe de trilling en energie van die klank je helemaal omringt en de hele dag bij je blijft.

 

Wanneer je dit iedere dag tien minuten doet, zul je na een paar weken merken, dat je sterk staat zonder moeite. Niet alleen in je zang, je muziek of presentaties, maar in het hele leven treedt zomaar meer balans op. En dat is zo heerlijk.

Maar ook gewoon eens even helemaal niets doen tijdens deze stille donkere dagen kan al zoveel ruimte geven.

Ik wens je hele mooie dagen met niets doen, en een schitterend 2017!

Klankvolle groet, Marjolein

Peter - 23 december, 2016

Beste Marjolein,
zingen doe je niet, het overkomt je. Daar hoef je ‘niets’ voor te doen, gewoon toelaten.
Ik wens jou en al de jouwen, en ook alle lezers van je nieuwsbrief en blog, klinkende feestdagen en een galmend 2017 toe.
Zelf hoop ik eind februari mijn stem te laten klinken. Dan mag ik eigen gedichten voordragen tijdens het Festival van Mooie Woorden in Theater Castellum in Alpen aan den Rijn! Zie https://peterbouchier.wordpress.com/2016/12/17/festival-van-mooie-woorden-of-wonderful-words/
Muzikale groeten van Peter

Paula Schut - 25 december, 2016

Lieve Marjolein,

Dat zijn mooie woorden en ook een goede oefening, die ga ik eens uitproberen! Heel belangrijk om gewoon te zijn en niks te doen.

Hele fijne feestdagen!

Liefs Paula

Comments are closed