De tip voor een optreden zonder zenuwen, met expressie.

Zenuwen kunnen je aardig dwars zitten voor een optreden. Je doet de nacht ervoor geen oog dicht, en je maag raakt van streek. Wat trillen je handen, om over je adem nog maar niet te spreken. Je wilt dit niet. Ze moeten weg, die akelige zenuwen. Ze versjteren de hele boel! Zo kun je toch geen expressie laten horen? Je haat het! Wie kent het niet?

Pieken op het podium

Wat jij wilt is pieken op het podium, vrij en expressief muziek maken of je presentatie geven.
Onlangs gaf ik een workshop ‘Pieken op het podium’ aan een brassband, die veel mee doet aan concoursen en waar de zenuwen nogal eens toeslaan. Bij blaas instrumenten kan dit veel consequenties hebben. Stel je maar eens een kicks voor op een hoorn, vanwege te veel spanning in je lippen. Dat wil je echt niet als blazer!

Cirkels van aandacht

Nadat we in de workshop hadden gewerkt aan het accepteren van die akelige zenuwen en vervolgens gekeken hadden naar het ‘Waarom’ van hun gezamenlijke passie van de de brassband, gingen we eens kijken, hoe het tijdens en voor het optreden eigenlijk met de aandacht is. Die bleek heel vaak bij het al of niet spelen van de juiste noten. En dan eigenlijk bij de angst of een bepaalde noot wel of niet zou lukken. Dit is allesbehalve handig voor je expressie en het geeft op voorhand al veel stress.

Waar is jouw aandacht tijdens een optreden? Of het nou een concert is of een presentatie. Kijk eens naar het model hieronder:

Wat zie je? Een aantal cirkels van 1-6. Nou begint het in een optreden altijd bij cirkel 1. Jij en je taak. Taak klinkt misschien wat schools, maar er is bedoeld, dat het gaat over wat je moet doen. En wat moet je doen tijdens een optreden? Wat is het allerbelangrijkste dat je moet doen? Wat wil je laten horen? Muziek met expressie, toch? Een pakkend verhaal, toch?

Het belangrijkste dat je moet doen, dat je màg doen, is je verhaal vertellen. Weten wat je wil vertellen met je expressie in de muziek, of in je presentatie. Laat je niet afleiden door het publiek, een jury in cirkel 2. Maak je niet druk over wat je eigenlijk zou moeten kunnen in cirkel 3. Of je wint of verliest, cirkel 4 en wat de consequenties daarvan zijn, cirkel 5. En de laatste cirkel 6, daar wil je helemaal niet zijn. Dat je denkt, wat doe ik hier eigenlijk? We kennen het allemaal, deze cirkels en je komt van de ene in de ander. Dus is het zó belangrijk dat je weet, wat je wél moet doen, dat je weet waar je focus ligt.

Expressie helpt!

En wanneer je weet, wat je verhaal is en wanneer je daar naar terug keert, dan verdwijnen de zenuwen en is er uitdrukking, expressie dus! Er is geen ruimte meer voor nare stemmetjes, of stress makende factoren, want jij bent gefocust op je verhaal. Dit helpt niet alleen om met je zenuwen om te gaan, het geeft je ook direct meer expressie! Je wil toch immers dat je publiek geniet van je muziek, van je lied, van je speech? Richt daar je aandacht op, zodat zenuwen verdwijnen en je expressie kunt laten horen en zien. Zenuwen zijn geen issue meer, want je aandacht is bij je verhaal. En beter niet bij die ‘verkeerde’ noot.

 

Heb je erg veel last van zenuwen? Kijk dan eens of de online training Gezonde zenuwen wat voor je is!

 

Herken jij je in de cirkels? Laat het eens weten in een reactie.

Klankvolle groet, Marjolein.
Corrie Vos - 7 mei, 2019

Ik heb veel aan jouw tips en vooral 3 van de cirkel is mij bekend….wat ik eigenlijk zou moeten kunnen. Ik ga nu aan de slag met aandacht houden bij mijn lied en wat ik er mee wil zeggen…

    Marjolein Koetsier - 7 mei, 2019

    Dank je wel Corrie voor je reactie! Goed om te horen. Ga lekker met je lied aan de slag! Vertel je verhaal! Succes en plezier!!

Maaike van Kempen - 24 mei, 2019

wat leuk!

    Marjolein Koetsier - 24 mei, 2019

    Ja hè, dank je wel!

Comments are closed