De zingende ondernemer of de ondernemende zanger?

De zingende ondernemer of de ondernemende zanger?

Als ik het heb over de zingende ondernemer, waar denk je dan aan? Misschien komt een beeld op van de loodgieter die luid zingend een afvoer ontstopt. Maar die bedoel ik hier niet.
Ik wil hier graag iets kwijt over de ondernemende zanger, de ondernemende musicus, over muzikaal ondernemerschap!

Ondernemerschap lijkt een hot item. In het huidige politieke klimaat staan vaste banen onder vuur. ‘Bedrijfjes’ schieten als paddenstoelen uit de grond. Menig werknemer is ZZPer geworden, omdat er geen vast werk te vinden was en niet omdat ondernemerschap nou zo aantrekkelijk leek.

Als musicus heb je soms nog minder keus. Orkesten zijn weg bezuinigd, beroepskoren worden projectkoren en als docent kun je als ZZPer misschien in een muziek school aan de slag. Maar vaste banen, ho maar! Of zeer mondjesmaat. En wat de toekomst uit zal wijzen??

Het lastige van dit verhaal is, dat er dus vaak geen keuze is. Je wordt bijna in de positie gedwongen. Daarbij komt dat kunstenaars vaak niet op hun best lijken te zijn in organisatie en het zelf verkopen van hun product, uitzonderingen daar gelaten.

Kunnen kunstenaars wel ondernemers zijn? 

Moeten kunstenaars, musici wel ondernemers worden en bezig zijn met zaken als p.r. marketing, financiën ? Moeten ze zich niet alleen maar kunnen focussen op hun kunstenaarschap op hun muziek op hun passie?

De laatste woorden zijn hier niet over gezegd. Ik denk dat er over ondernemerschap tot op zekere hoogte veel te leren is. In ieder geval is het goed te weten wat een bedrijf meer behelst dan je core business, dan bijvoorbeeld je meesterschap als musicus, zanger of zangpedagoog.

Sterke kanten, belemmeringen en doelen stellen

Begin eens te ontdekken waar je sterke kanten liggen en wat je drive is als zangdocent bijvoorbeeld. Werk je graag in groepen of meer individueel? Ben je goed met een bepaald soort mensen. Heb je genoeg geduld? Waar liggen je kwaliteiten? Probeer te werken vanuit je kracht!

Durf ook eens te kijken naar de belemmerende gedachtes die in je hoofd zitten en die je tegenhouden. ‘Mij lukt nooit wat!’ ‘Wat draag ik eigenlijk bij met mijn zanglessen?’ En vul maar in wat voor jou speelt. Zijn de gedachtes waar? Weet je dat zeker? Wil je ze geloven? Waar liggen je kansen? Onderzoek juist de mogelijkheden.

En weet je bijvoorbeeld hoe je doelen moet stellen op een manier die je meer kans geeft ze te bereiken?

P.R. en marketing.

Hoe ga je om met p.r. en marketing. Wat is je markt, je doelgroep. Hoe bereik je die?  Schrijf je makkelijk en deel je je expertise in een blog of in een nieuwsbrief? Kun je goed netwerken? Kies je voor sociale media? Doe je de boekhouding zelf, weet je hoe je facturen schrijft etc, etc.
Bovenstaande zaken zijn allemaal aan te pakken en te leren.

Maar je kunt je afvragen of je wel meesterschap wilt verkrijgen op al deze gebieden of dat je sommige dingen misschien beter kunt uitbesteden.

Het is in ieder geval belangrijk enigszins te weten hoe een bedrijf in elkaar zit, wanneer je jezelf als muzikaal ondernemer in de wereld wilt zetten.

Gelukkig wordt er op muziekopleidingen steeds meer aandacht besteed aan deze materie. Er zijn ook veel marketing goeroes waar het e.a. van te leren is en coaches die je kunnen faciliteren in jouw ondernemers leer proces.

Zie het belang van je bijdrage aan de wereld.!

Er is altijd de keus hoe om te gaan met het e.a. Zie vooral ook de bijdrage die je wilt leveren aan de wereld! Zie het geweldige belang van bijvoorbeeld zingen en muziek maken en hoe jij met jou kennis daar aan bij kunt dragen!

Wil je hier nou meer van weten dan biedt de training commerciële vaardigheden voor musici ‘Leven van je muziek’  op 25 september a.s. heel veel input! En als je je inschrijft voor 11 september krijg je een korting van meer dan de helft.

Doe het snel! Ik zie je graag!!!

Bernadette Dorhout - 23 oktober, 2014

Beste Marjolein,
Dit verhaal sluit heel goed aan bij wat we vanochtend besproken hebben. Het zet me in elk geval aan het denken. Het duidelijk krijgen van mijn sterke kanten en aan de andere kant mijn belemmeringen is al een hele goede oefening! Dank, hartelijke groet Bernadette

Comments are closed