Denk niet aan de roze olifant.

Tennissen is mijn sport en tijdens de tenniscompetitie keken een aantal dames van de club toe vanaf de zijlijn. Altijd leuk, beetje aanmoediging, daar houd ik wel van. Maar het neeg hier een beetje naar ‘de beste stuurlui….’ En dat vond ik minder prettig.

Het zat de hele wedstrijd al tegen, ik probeerde van alles, maar niks lukte. Dus toen ik hoorde roepen, dat ik natuurlijk niet op de backhand van de tegenspeelster moest richten, want die was inderdaad heel goed, die backhand, dat had ik zelf ook al ontdekt, maar soms lijkt er niks te richten en bovendien, wat gebeurt er wanneer je niet aan de roze olifant moet denken? Juist! Dus toen iemand dat riep, toen ontplofte ik van frustratie, maar wist zo rustig mogelijk, waarschijnlijk toch ietwat snibbig uit te brengen, dat ik graag wat positieve feedback wilde. Sorry dames! Een applausje na een mooie service of spannende rally bijvoorbeeld, want die waren er ook. Of ‘ Richt je op de forehand!’ was beter geweest. Maar ja, publiek is geen coach. Ik wel, maar voor mezelf op dat moment ook niet, want tennis is niet mijn grootste expertise.

Maar stel dat ik daar een coach voor in de arm neem en ik leer wat ik wel moet doen?
Of om bijvoorbeeld maar even bij mijn eigen expertise als stemcoach te blijven, wat gebeurt er dan? Dan geef ik mijn cliënten heel veel input, tools en handvatten om een verandering te bewerkstelligen in hun spreekstem en presentatie. We kijken naar de achterliggende patronen in je stem en je leert hoe dit mooie instrument werkt in theorie, maar je krijgt ook veel praktische oefeningen voor een juiste houding, ademhaling, articulatie en nog veel meer. We zijn er in een sessie druk mee doende, we oefenen samen en je krijgt tips hoe je het wel moet doen!

Optimaal rendement.
Maar hoe krijg je nou voor elkaar dat je echt het optimale rendement haalt uit zo’n traject? Je hebt een bedrag geïnvesteerd en je wilt wel waar voor je geld. Je hebt daar zelf echter een hele grote hand in!!
Als ik opdrachten of oefeningen meegeef, die maken dat een cliënt veel sneller een ontwikkeling zal doormaken, hoor ik soms zeggen:‘Ja, ik zal proberen iedere dag even te oefenen’.
Ook in de sessie zelf wordt soms druk geprobeerd. Ik leg iets uit en voordat je precies weet wat je moet doen, ga je al proberen. Een beetje in het wilde weg. Zonder goed te bedenken hoe en wat je nou precies moest doen. Geen schande, want we doen dat bijna allemaal in ons enthousiasme of vanuit onze wil en een bepaald ongeduld. Het moet snel en dadelijk zijn vruchten afwerpen.

Doen
Het woord proberen heeft soms een voorbehoud, lijkt het wel. Je weet niet of het lukt, waarschijnlijk niet, denk je, maar… we zullen het proberen. Er zit een soort van escape in het woordje proberen. Het zal wel weer niet lukken, maar… proberen kan geen kwaad. Er zit een negatieve lading in verstopt. We gaan er onbewust vanuit dat het niet zal slagen of dat het heel snel moet lukken. In het ergste geval ga je proberen te doen wat je niet moet doen. En daar popt de roze olifant weer op!
Maar als je nou weet wat je wel precies moet doen en je neemt de tijd, tijdens een oefening èn voor het oefenen zelf, zul je merken dat je veel meer en sneller resultaat boekt.
Plan de oefeningen in je agenda, maak er meer of minder tijd voor, afhankelijk van hoe snel je het voor elkaar wilt krijgen. Train het! Train de stem, of train je muzikaal ondernemerschap. Doe het gewoon!

Oefening baart kunst.
Niemand loopt zomaar een marathon, zingt de sterren van de hemel of speelt de tennismatch van haar leven! Maar na de juiste manier van oefenen, van weten wat je doet en het gewoon te doen i.p.v. te proberen heb je veel meer kans op succes!
Je zult zien hoe snel jij de gewenste verandering te weeg brengt, wanneer je oefent wat je wel moet doen, zonder het te proberen, maar door het gewoon te doen. Op welk gebied dan ook. Je bereik je doelen veel sneller. En je voelt je voldaan en vol energie, want het lukt!

Zo! Ik kan op naar de laatste tennis competitiedag. En geen roze olifanten, ik ga me richten op wat ik wel moet doen.

Hoe vergaat het jullie met het niet denken aan de roze olifant en proberen of doen? Herken je jezelf in het plaatje?

Laat het me weten in een reactie onder dit blog en je maakt kans op een gratis stemanalyse sessie t.w.v. €90,00

Rian - 26 mei, 2015

Hoi Marjolein,

Proberen of doen. Discipline…..voor mij een van de moeilijkste dingen als het gaat over zelfzorg of veranderen van gedrag of patronen……..waarvan ik weet dat he goed voor me is, maar nog niet onmiddellijk resultaat zie of ervaar……….. Er is zoveel dat goed voor me is en ik alleen maar hoef te doen……pfff wordt er soms al moe van als ik er aan denk….al die motiverende coachende goed bedoelde veranderingen die zorgen dat ik helemaal geweldig wordt………….en soms popt er in eens iets op waardoor ik het zomaar doe en het dus in mijn systeem is gekomen. Dat was blijkbaar een verandering die ik echt wilde……….

  Marjolein Koetsier - 1 juni, 2015

  Beste Rian, dank voor je reactie. Ja het is herkenbaar wat je schrijft over steeds maar de beste versie van jezelf te moeten worden. Jij bent overigens de enige die bepaalt of dat moet en wat de beste versie is. En vanuit die mindset lijkt het dan vanzelf te gaan. Die intrinsieke motivatie is absoluut nodig!

Willy Mooy - 26 mei, 2015

Mooi om te weten dat voor onze hersenen het woord “niet” onbekend is.
Wanneer ergens in de zin het woord niet staat, zullen je hersenen zich richten op het actieve werkwoord.
Gevolg, je gaat onbewust toewerken aan datgene wat je wilt vermijden.
Dus let op met het formuleren van voornemens!
Dank Marjolein voor deze reminder.

Zlata - 26 mei, 2015

Hi Marjolein,

Ik herken het heel erg bij mijn leerlingen (en natuurlijk ook bij mezelf als leerling) dat je een gezonde dosis scepsis hebt ten opzichte van een bepaalde methode. Van te voren besluit je eigenlijk al of je denk dat het gaat werken en dat komt natuurlijk uit. Van een programma of gewoon een les denk je… ik heb ervoor betaald, ik ben op tijd komen opdagen… dus kom maar op met je resultaten, haha! Zo werkt het helaas niet. Het belangrijkste zit em in het doen. Ik betrap mezelf er ook nog weleens op… een boek lezen met veel actiepunten en dan denken… och, laat ik maar nog een boek lezen… en nog één… terwijl je eigenlijk nog genoeg dingen hebt om toe te passen.

Groetjes,

Zlata

  Marjolein Koetsier - 2 juni, 2015

  Beste Willy, dit zijn van die dingen waar je wel steeds op geattendeerd kunt blijven, want hardnekkig. Ja zo zit het met het woordje niet, jij bedankt!!

  Marjolein Koetsier - 2 juni, 2015

  Ha ha Zlata, ja zo gaat het vaak met zelfhulpboeken idd! Kasten vol! Maar doen, ho maar! Patronen zijn zo lastig te doorbreken. Dank voor je reactie.

Aartje - 27 mei, 2015

En zo is het! Gewoon DOEN!! Oefening baart nog altijd KUNST!!!

En die roze Olifanten aan de wal zie/hoor je niet meer staan….zitten…! HAAAHAAAA….

  Marjolein Koetsier - 2 juni, 2015

  Juist Aartje, je begrijpt het!!

Willem - 30 mei, 2015

Ik zing ook en heb les gehad, veel geoefend, workshops gedaan enfin hard gewerkt. Uiteindelijk ontdekte ik dat je alles moet loslaten dat scheelt al een hoop. Daarnaast is het zo dat bij zingen je lichaam en geest eigenlijk het instrument is. Toen ik op een gegeven moment eerst maar eens stevig aan mezelf ging werken en één en ander zich maar op zijn plek viel, pas toen veranderde mijn zingen. Je kunt zeggen dat ik toen pa echt ging zingen in plaats van zingend werken.

  Marjolein Koetsier - 2 juni, 2015

  Dat is een mooi inzicht Willem! Precies wat ik ook schrijf in mijn boek Stambalans, over de stem als spiegel van de ziel. Soms moet je eerst van binnen naar buiten werken i.p.v. andersom.Dank voor je reactie!

Maja van der Zijden - 30 mei, 2015

Die roze olifant (plaatje) vind ik gewoon enig, die maakt me aan het lachen. Kritiek van anderen is voor mij extra ogen en extra oren geworden. In zowel bij mijn hobby schilderen en beeldhouwen) als in mijn werk verander management heb ik wel moeten oefenen, maar het is een rijkdom aan net effen anders dan ik het zelf zou doen. Het meest fascinerende vind ik dat als ik dat doe, dat mijn omgeving heet vanzelf ook gaat doen

  Marjolein Koetsier - 2 juni, 2015

  Dank voor je reactie Maja, positieve feedback is idd erg leerzaam. En zelfs negatieve ook. Die kan alleen zo demotiverend werken. Bij mij althans, maar misschien krijg je er ook juist nog wel meer strijdlust van!!

Annemieke Belgraver - 31 mei, 2015

Heel herkenbaar Marjolein! Toevallig gaf ik deze tip gisteren ook aan een vriendin van me, die aan het ‘proberen’ is om vol te houden om meer te bewegen. Ik werk als Professional Organizer, en het boek ‘Opgeruimd’ van Marie Kondo heeft me in dit thema weer enorm geïnspireerd. Ook zij zegt dat uiteindelijk de enige manier om te bereiken wat je wilt, is, om het gewoon te gaan doen :-).

  Marjolein Koetsier - 2 juni, 2015

  Ha Annemiek, als er veel tussen zit, is het misschien soms nodig wat dieper te graven naar de weerstand om het gewoon maar te doen. Of in gedachten houden hoe fijn het is, na afloop wanneer je het gewoon hebt gedaan! Dank voor je boeken tip en reactie.

Loes - 1 juni, 2015

Goede motivatie hoor, niet proberen maar gewoon doen! Mijn roze olifant is die noot die ik niet ga halen, en dan dus inderdaad niet. Het lastige aan ‘gewoon doen’ is, dat ik niet weet hoe ik het moet doen, dus dan blijft het bij proberen…

  Marjolein Koetsier - 2 juni, 2015

  Dank voor je reactie Loes. Een reeel obstakel om te doen, is niet weten wat je moet doen. En zulke hoge noten kunnen je helemaal opeisen, dat klopt. Heb je zangles?

Petra - 1 juni, 2015

Wat een grappige olifant! De bedoeling ontgaat mij echter. Ik zie het als levenskunst om eigen positieve feedback te geven. Dan ga ik ervoor! Niets proberen 😉 Gaan ♡

  Marjolein Koetsier - 2 juni, 2015

  Dank voor je reactie Petra! Ja zeker is dat heel belangrijk jezelf positief en liefdevol te benaderen!! Mooi! Wat betreft de olifant: er is zo’n gezegde dat wanneer je ergens niet aan wil denken en je benoemt het, dat je er juist aan denkt. En dat noemen ze “Denk niet aan de roze olifant”!

Jan Nitert - 1 juni, 2015

Hoi Marjolein, Ik herken ook e.e.a. en weet als dirigent (pas 40jr jubileum bij vocal group Jokoenda) dat de MEER moet doen om je zangers en zangeressen en combo bij “de les”te houden.
Veel mensen moeten overdag erg presteren op werk en thuis etc. en dan op de repetitie. Oh ja, wat moest ik al weer kennen” Weer een week voorbij gevlogen…ff kijken bij de buurman….
Als dirigent, die natuurlijk het programma rond moet krijgen voor een concert o.i.d. moet wel veel “opporren” en vaak lukt het met ons allen toch nog, al is het twee voor twaalf.
Je kan met de laatste ontwikkelingen op programmatuur er veel aan doen als dirigent.
Ik werk alle muziek zowel koor als combo in het programma Sibelius in.
Als dat klaar is kan ik dit aan de Apple bezitters sturen met AVID SCORCH.
Dit gemakkelijk te bedienen programma laat je toe om jouw stemsoort of muzieklijntje extra sterk naar voren te komen en zodoende lekker kan studeren. En dat helpt echt!!
Vroeger toen ik de eerste muzieklessen kreeg op de klarinet kreeg ik een leerboekje.
“a Tune a Day” Dus ik vertel dan “als het lukt, a tune a day”
Het gaat steeds beter. Begin vorig jaar maar twee AVID Scorsch bezitters, nu als 15 …

Opmaken is de boter verkopen….. misschien?

  Marjolein Koetsier - 2 juni, 2015

  Mooi zo’n hulpmiddel Jan!! Uiteindelijk gaat het toch om de positieve uitstraling en aanpak van de dirigent! Poeh als er een is die moet kunnen omgaan met roze olifanten is het de goede dirigent wel! Dank voor je reactie.

Reinder - 2 juni, 2015

Zelf is dit erg herkenbaar. Ik mensen wel eens het advies, als zij zeggen wat ze willen doen; “wat houdt je tegen?”Maar om voor mezelf dit advies te volgen is raar genoeg wat moeilijker. Dat komt denk uit onzekerheid voort. Doe ik de techniek wel goed en val ik niet terug in dezelfde fouten. Erg onzeker of ik het wel goed doet. Gelukkig ben ik wel na mijn scheiding maar gaan “doen” dan dat het bleef bij “proberen”. Maar dat mag wel meer worden zodat ik nog zekerder wordt en ik nog meer ga genieten van het zingen.

  Marjolein Koetsier - 2 juni, 2015

  Beste Reinder, dank voor je reactie! Genieten van zingen is het mooiste dat er is en eigenlijk ook het enige waar het om gaat. Onzekerheid is een logisch verschijnsel! Het zijn vaak van die afleidende gedachtes, die je weghouden van de muziek en de tekst, waar het uiteindelijk om gaat. Dus probeer altijd te voelen wat je wilt zingen. En soms moet je idd even je kop er bij houden. En oefening baart kunst, als gezegd. Succes!!

Comments are closed