Doe het eens anders

Zoals voor zoveel dingen geldt, wanneer iets niet werkt of beter kan, doe het eens anders! Verander je strategie!

Wanneer iets niet helemaal werkt of beter kan, verander dan je strategie, leerde ik o.a. afgelopen weekend op een razend interessante business training. Ik ben druk bezig alles te overdenken en te kijken wat er anders en beter kan in mijn business. Leuk en spannend allemaal!
Overigens werkte het ook weer in het tennissen. Lekker gesingeld, maar ik verloor een eerste set met 5-7, toen ik dacht: als iets niet werkt, verander dan je strategie!! Dus ging ik maar eens wat meer oplopen naar het net. Ik won de tweede set met 6-0. Echt waar! Bijna te simpel voor woorden!

En dit gaat voor zoveel dingen op. Neem nou je spreekstem bijvoorbeeld. Pakt je presentatie niet goed uit, hapert je stem, kom je niet over zoals je wilt? Werkt het niet? Verander je strategie, doe het eens anders!

Als beloofd een vervolg op het blog ‘C’est le ton qui fait la musique’, waarin ik het vooral had over de kleur van je stem, die kan veranderen door de vorm van je mond tijdens het spreken. Lees het nog maar eens na.

Er zijn nog meer strategieën die je kunt gebruiken om je spreken te beïnvloeden. Ze worden ook gebruikt in de muziek.

Intonatie: melodieus of monotoon
Naast de vorm van je mond, is de intonatie, die je in je stem legt een factor die de ’toon’ bepaalt. Intonatie is de melodie, die je in het spreken laat horen. Spreek je monotoon, op één toon of kun je spelen met verschillende tonen, met je intonatie? Je begrijpt dat het laatste een ander effect heeft dan het eerste.
Intonatie verlevendigt je toon en je uitstraling. Het trekt de aandacht en houdt die vast. Het maakt letterlijk meer ‘muziek van je toon’. Experimenteer en varieer eens met het gebruik van hoge en lage tonen. Overdrijf! Zet het eens op standje tien en schakel dan eens terug naar standje twee. Zoek vervolgens jouw melodie in je intonatie, die jouw verhaal levendig en aantrekkelijk maakt voor je toehoorder.

Toonhoogte: hoog of laag
Vervolgens hebben we de toonhoogte van je stem. Dit is een tamelijk vaststaand gegeven en o.a. afhankelijk van de lengte van je stembanden. Toch kun je wel trainen goed gegrond en met meer ‘onderklank’ te spreken, waardoor je stem aan zeggingskracht wint. Vooral vrouwen kunnen hier baat bij hebben. Te hoog sprekende vrouwen maken vaak een kinderlijke onzekere indruk.
Voel hoe je goed op twee voeten staat en zak helemaal in je lijf. Maak contact met je buik en probeer van daaruit te klinken.
Dit geeft al meer diepte aan je stem. Probeer het maar eens.

Ritme/articulatie: staccato of legato
Een andere uiting in de muziek, is het ritme dat wordt gebruikt. Klinkt iets heel ritmisch gearticuleerd, met korte noten, een beetje stotend, dan noemen we dat staccato. Zijn de noten meer verbonden met elkaar dan spreken we van legato. Je kunt je voorstellen, dat deze muzikale aspecten een verschillend effect hebben op de toehoorder. Zo is het ook in de spreekstem.
Spreek je stoterig of vloeiend? Staccato of legato? Het kan en mag allebei. Vaak is dit, zoals met veel in de stem ook afhankelijk van de streek waar je bent geboren. Van de taal die daar gesproken werd. Ieder land heeft zo zijn eigen stem eigenaardigheden. Wanneer je ervaart dat iets niet werkt in je presentatie of performance kun je het misschien eens anders doen!

Speel eens met bovenstaande aspecten en ontdek wat er gebeurt met je energie en uitstraling.

De volgende keer gaan we de laatste twee aspecten behandelen. Wordt vervolgd!

Ik ben benieuwd naar je bevindingen. Vertel ze hieronder en je maakt kans op een waardevolle Stemscan, die bijdraagt aan het verschil dat je kunt maken met je stem in presentatie.

 

 

Saimen - 25 juni, 2015

Wat leuk: deze drie thema’s houden me heel erg bezig sinds ik een radioprogramma presenteer. Ik let op aanraden van de technici op melodieus praten, waarbij ik het echter soms per ongeluk te bont maak en sprongetjes en accenten te horen zijn die niet zo kloppen:) Gelukkig baart oefening kunst:)
Die onderklank, dat ik precies wat ik mis in mijn stem, maar dat is op zich logisch, want ik mis vaak het zelfvertrouwen dat erbij hoort ook. Zou het kunnen dat verandering van gedrag in de vorm van stemgebruik (i.p.v. R.E.T) OOK een manier is om dat gevoel los te maken (vgl cognitieve dissonantietheorie)?

  Marjolein Koetsier - 25 juni, 2015

  Hi Simone, dank voor je reactie! Dat is precies wat zo mooi is aan een goed stemgebruik. Het pakt je helemaal bij de kladden omdat je stem veel meer is dan je stembanden alleen!Je lijf, je adem, je mentale patronen!
  In mijn boek Stembalans schrijf ik er uitgebreid over. En je krijgt dit boek gratis bij de ‘Stemscan’ op 31 oktober. Hier pakken we de basis aan voor een gegrond stemgebruik! Wie weet trek ik je uit de hoed en kun je er gratis bij zijn. Grt, Marjolein

Peter breur - 29 juni, 2015

Hoi Marjolein,

Ik ben- zoals je weet – behept met wat stemproblemen. Ik heb een lange weg gevolgd via KNO-arts- logopedist. Als je dergelijke klachten krijgt dan pas wordt duidelijk hoe belangrijk je stem is. het is tenslotte je communicatiemiddel, en als deze even niet doet wat jij wil voel je je daar zeer ongelukkig bij.
Nu ben ik niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten, dus hard aan de slag om alles weer te krijgen zoals het was……..alhoewel je dat beeld beter los kunt laten.
Ik ben er achtergekomen dat bij stemproblemen je schildklier een zeer belangrijk onderdeel is, omdat deze je zenuwstelsel, je hart etc aanstuurt.
Doordat mijn schildklier te langzaam werkt krijg ik hiervoor medicijnen. Na een paar weken ontdekte ik het verschil van spreken, zingen al.
Wat ik hiermee wil zeggen is dat natuurlijk intonatie,de vorm van je mond etc. heel erg belangrijk is, maar er kunnen daarnaast ook andere zaken meespelen dit van invloed kunnen zijn op je stem.

Overigens nadat ik deze klachten kreeg ben ik mij zeer gaan verdiepen in de stem en alles wat ermee samen hangt.
Je blogs vind ik dan ook erg interessant om te lezen, omdat je vaak de gevoelige snaar raakt.

Ik hoop ze nog heel lang te mogen lezen.

p.s. overigens reageer ik niet om een gratis stemscan, maar meer om mijn verhaaltje te delen met meer mensen 🙂

groetjes,
Peter.

  Marjolein Koetsier - 30 juni, 2015

  Ha Peter, dank voor je reactie. Goed te horen dat er vooruitgang zit in je stemkwaliteit. Zeker zijn er heel veel factoren die meespelen. Mijn volgende boek gaat daar allemaal nog dieper op in. Fijn dat je mijn blogs lezenswaardig vindt. Dank voor compliment. Succes met alles! Grt, Marjolein

Rick de Boer - 1 juli, 2015

Dag Marjolein,

Leuk, herkenbaar en vlot geschreven. Die technieken pas ik toe in mijn telefoongesprekken. Ja ik doe aan telemarketing in de positieve zin des woords. Je stemgebruik is daarbij uitermate belangrijk en zelfs degene die bv niet wil meewerken aan een korte enquete weet ik aan de telefoon te binden door meer bas in te zetten (mn bij vrouwen) of een zakelijke toon aan te slaan als het een man betreft.

Niet alleen de toon maar ook de keuze van woorden is van belang. In die ‘split second’ die je hebt voor een eerste indruk is woordkeuze uitermate belangrijk om de gunst van het gesprek te krijgen.

Hoeveel kennis je ook hebt over stemgebruik, woordkeuze en vlot praten, het blijft een spel en dat is dubbelmooi als het voor beiden een goed gevoel geeft.

Spelenderwijs communiceren, mooi!

Beste groet, Rick.

  Marjolein Koetsier - 2 juli, 2015

  Dank voor je reactie Rick! Leuk dat je het herkend in je telefoongesprekken. Heel belangrijk idd! En uiteraard is de keuze van je woorden ook heel belangrijk. Die zal wellicht ook makkelijker gaan vanuit een gegrond stemgebruik en een verbondenheid met je krachtige zelf. Hoewel ik denk dat daar ook wel tips voor zijn. Zodat je spelenderwijs kunt communiceren. Mooi gezegd! Hartelijke groet, Marjolein

Petra Janssen-Daemen - 6 juli, 2015

Mooi artikel over presenteren. Je stem is hierbij een heel belangrijk instrument is.
Wat ik graag wil delen is dat een advies gekregen dat ik ooit heb gekregen bij mij goed werkt. Dit was: “concentreer je op je boodschap”. De betrokkenheid bij dat wat je wilt vertellen maakt dat je niet met jezelf bezig kunt zijn.
Deze boodschap is bij mij blijven hangen en het werkt iedere keer weer.

Comments are closed