Durf jij te falen en om hulp te vragen?

Nu word ik N.B. bijna oma, en nog steeds ben ik niet uitgeleerd!

En nog steeds maak ik fouten en zou ik om hulp kunnen vragen. Dat is dan ook wel weer geruststellend, dat dat mag en kan. Fouten maken en om hulp vragen. Waarom niet eigenlijk, zeg nou zelf!
Het is alleen, dat we dat niet zo graag doen. Het is vaak de laatste optie, die we zouden kiezen. Een zwaktebod! Je zou het toch zelf moeten weten en kunnen en het liefst perfect!  Dus ‘struggle’ je maar door in je eentje. Of je laat iets omdat je bang bent, dat het toch niet lukt.

Falen lijkt geen optie!

En je denkt ook, dat bij jou alles in één keer moet lukken. Falen is echt geen optie, dus dan doe je misschien maar liever helemaal niks. En hulp vragen lijkt ook een teken van zwakte, want je moet immers alles alleen kunnen. En wat er vervolgens gebeurt is, dat je niet groeit en je niet ontwikkelt! Falen en om hulp vragen zien we als een teken van zwakte en niemand wil zwak gevonden worden. Dus dan doen we maar liever helemaal niks.

Succes!

Maar je wilt wel succes. Met je muzikale onderneming bijvoorbeeld. Of je wilt een spetterende presentatie geven. Of je wilt wat dan ook! We willen allemaal toch succesvol zijn?

Helaas maak ik nog steeds fouten en leer ik ook nog steeds. En ik mag ook weten, dat ik vaker om hulp kan vragen en het niet allemaal alleen hoef op te lossen. Het hoeft ook niet altijd perfect te zijn, ook al streef ik daarnaar en denk ik, dat ik dat wel zou moeten, omdat ik bijna oma ben! Haha! Pfoeh…., waar slaat dat op!

Wat is er nou heerlijker dan van het leven te leren. Dat wordt ook nog eens veel leuker, wanneer je jezelf toestaat fouten te maken en hulp te vragen. Juist het idee, dat het niet altijd perfect kan zijn, dat je ook wel eens iets fout mag doen en hulp kunt in roepen, geeft veel meer ruimte, ontspanning en lol. En ‘by the way’, wat is eigenlijk succes? Ben je succesvol voor de buitenwereld of kun je blij zijn met en voor jezelf?

Falen en hulp vragen is de enige optie om iets te bereiken.

Als ik een fout heb gemaakt of een vergissing en iets lijkt niet te lukken, of is mislukt, dan kijk ik wat ik ervan kan leren en begin ik weer opnieuw. Ik zoek hulp en doe het eens op een andere manier misschien, maar ik ga gewoon stug door. Dan wordt leven en leren veel leuker. Dan is succes misschien veel meer een proces. ‘There is no way to succes, succes is the way?’ Want, wat als dat succes er eenmaal is, wat dan? Ga je dan op je lauweren rusten? Ja, je successen vieren is prima, dat moet zelfs en ervan genieten ook. Maar dan gaat het leven weer door en leef je weer verder om iets te bereiken, om te leren en jezelf te vervullen. Is dat geen succes op zich?!

Gun jezelf fouten. Fail Forward.

Sta je zelf toe te falen en leer ervan. “Faal vooruit!” Ga zo snel mogelijk weer verder en geniet van je pad. Leven is leren. Leven is leren, wanneer je niet blijft hangen, maar doorgaat en geniet van de weg van succes met liefde voor jezelf. Liefde staat fouten maken en hulp vragen toe!! Om jezelf te vervullen en iets te kunnen betekenen voor de ander. Want dan ben je naar mijn idee pas succesvol!

Lees hier ook nog eens het blog Het gevoel dat iedereen het beter doet dan jij, om jezelf zo snel mogelijk weer in actie te krijgen na een ‘mislukking’?

Hoe kan ik je helpen?

Heb je hulp nodig bij jouw ontwikkeling als muzikaal ondernemer? Kijk eens naar de training ‘Leven van je muziek’ voor gepassioneerde musici die van hun muziek willen kunnen leven!

Of ben jij die ambitieuze ondernemende professional, die veel moet spreken in het openbaar en loop je aan tegen een spreekstem die niet doet wat jij wilt, dan kan ik je helpen in de workshop ‘Present met je stem’

Kijk snel onder de link naar keuze voor de nieuwe data!

Hoe ga jij om met hulp vragen en fouten maken?

Je kunt je nu ook abonneren en op de hoogte blijven van reacties onder de pagina. Tot ziens!

Met een klankvolle en muzikale groet,

Marjolein.

Marcel Dassen - 12 december, 2016

Hoi Marjolein,

Wat leert jouw lezer van jouw blog? Waarin help jij de lezer? Leert de lezer dat falen goed of fout is? Leert de lezer dat als je geen hulp vraagt dat dit goed of fout is?

Volgens mij helpt het ‘de lezer’ dat zijn angsten en weerstand om hulp te vragen iets duidelijk willen maken. De angst om afgewezen te worden, de angst om niet serieus te worden genomen, de angst om niet als voldoende deskundig te worden gezien, etc. Allemaal gegronde en fundamentele angsten ingegeven door jouw instincten. Die zijn er nu eenmaal voor de lezers en in plaats van ze opzij te schuiven en te ontkennen, helpt het de lezer om ze te herkennen en te accepteren.

Om deze angsten te overwinnen is moed en wilskracht nodig. Niet meer zelfvertrouwen of van je faalangst af te raken. Het onderscheid zien tussen falen en leren, helpt wel. Falen komt uit de koker van het ego van de lezer. De beste willen zijn, niet publiekelijk willen afgaan of geen ‘loser’ willen zijn. Dit zijn allemaal motieven die leiden naar falen.

Wat drijft jouw lezer? Wat maakt hem of haar authentiek? Wat zijn zijn of haar belangrijkste waardes? Antwoorden op deze vragen leiden naar zijn of haar diepere motivatie, die het falen ontstijgt.

We helpen nu eenmaal liever andere mensen dan dat wij zelf worden geholpen. Wat nu als je hulp ontvangt om anderen beter te kunnen helpen? Hoe voelt dit voor de lezer? Elkaar helpen in de vorm van samenwerken. Elkaar erkennen in ieder zijn specifieke bijdrage. Nodigt dit de lezer uit om elkaar meer te helpen?

Het draait dan niet meer om de lezer zijn ego, waarin het draait om falen! Je komt dichter bij de zingeving van de lezer die hem helpt om al zijn moed te verzamelen en doorzet met zijn wilskracht om een bijdrage te kunnen leveren in iets wat echt belangrijk is. Dat door vallen en opstaan de waarde groeit van wat hij echt belangrijk vindt. Dit geeft jouw lezer kracht en moed om te willen leren.

    Marjolein Koetsier - 13 december, 2016

    Dank voor je waardevolle aanvulling Marcel. Ik hoop dat mijn lezer leert, dat ‘falen’ mag en dat hulp vragen geen schande is.
    Inderdaad, juist herkennen en erkennen van wat is, geeft ruimte, inzicht en misschien verandering.
    Hartelijke groet, Marjolein

Comments are closed