Is ‘mindset’ zweverig?

Is mindset zweverig?

Ik leerde veel over mindset en werk ook graag met dit begrip. Het staat voor de manier waarop je denkt over jezelf en in het bijzonder over hoe je gedachtestroom al of niet helpend is voor jezelf. Het is de stand van je geest, van je gedachten, van je overtuigingen, van je mind, die zo bepalend is voor resultaat en succes in je leven. Voor een goed en plezierig leven vooral! Ken jij jouw ‘mind’ eigenlijk? Vaak is die gevormd door enerzijds je aanleg en anderzijds opvoeding en omgevingsfactoren. Daarom moet je soms wat dieper graven om er in door te dringen. Dat kan zweverig lijken, maar het is heel praktische kennis over hoe je in het even staat en reageert op allerlei factoren.

In mijn trainingen en individuele trajecten besteed ik altijd veel aandacht aan een ondersteunende mindset, omdat het een beginpunt is van waaruit je de dingen doet en omdat het daarom zo bepalend is of dingen lukken of niet. Basaal en niks ‘zweverigs’ aan!

Ben je je bewust van je gedachtestroom en wat die met je doet?  Negatieve overtuigingen, negatieve zelf spraak, wat doe je daarmee? Wil je wel groeien en jezelf ontwikkelen of denk je bijvoorbeeld, dat je nou eenmaal bent zoals je bent? Durf je fouten te maken en uit je veilige gecreëerde zone te stappen? Blijf je doorgaan met wat je wilt of haak je snel af als het even tegen zit? Ga je uitdagingen aan als het tegenzit of blijf je zitten waar je zit en los je het op met klagen?

Je kunt je voorstellen dat de antwoorden op deze vragen bepalend zijn voor hoe je leven verloopt.

En ook al vind ik het idee van een maakbare wereld een illusie, jij kunt wel bepalen hoe je omgaat met wat er allemaal op je af komt in je leven. Je kunt bijvoorbeeld altijd besluiten eens te onderzoeken of jouw mindset je helpt of belemmert?

Vraag je zelf eens af: Hoe is het eigenlijk met mijn mindset, met mijn gedachtestroom?

Eén van de dingen waar ik over aan het dubben ben, is het ontwikkelen van een online training commerciële vaardigheden voor musici. Zal ik dit wel of niet gaan doen? Zit men, zit jij daar op te wachten?

Het is veel werk en kan ik het wel, is er wel vraag naar? Wat moet er dan in? Ik heb zoveel te melden, maar hoe zet ik dat in duidelijke lessen? En moeten er dan ook filmpjes in, waar ik eigenlijk een hekel aan heb? Kortom een heleboel vragen en gedachten die me niet heel erg motiveren.

Weerstand en twijfel

Weerstand en twijfel. Ga ik dit echt ooit doen?

Nu heb ik al wel een online training  gemaakt over hoe je omgaat met zenuwen, en een online training Vanzelfsprekend presenteren, met filmpjes, maar het kan allemaal vast beter. En het moet immers perfect zijn. En het liefst in één keer. En het is best veel werk!!

Oeps! Zomaar een paar mindsets die me tot nu toe remmen en niet helpen. En ik wilde nog wel schrijven over het belang van een ondersteunende mindset in je vak als musicus. En kijk wat ik zelf doe!!

Ga ik nu een online training voor musici maken ? Wat ik wil, is musici bereiken met mijn waardevolle bijdrage, met mijn expertise en ervaring als coach. Musici op weg helpen met hun muziek praktijk, met o.a. een bewust worden van wat hun gedachtestroom voor hen doet. Helpen met doelen stellen, die acties geven voor verandering en groei, een strategie aanreiken die het makkelijker maakt meer werk te krijgen! Dus….

Stap ik nu dan uit mijn comfortzone? Om maar eens een mode term te gebruiken. Durf ik dit plan door te zetten? Laat ik me uit het veld slaan door eventuele negatieve feedback? Kan ik echt doorzetten? Ik ben in de onderzoek fase. Mijn mindset rammelt, want het heeft ook te maken met de vraag of mijn doelgroep, jij dus, zit te wachten op zo’n online training? En wat zou je daar dan niet in willen missen, waar ligt je behoefte, wat heb je nodig? En wil je filmpjes of tekst?

Misschien lees jij wel liever, dan dat je mijn opgewekte hoofd ziet verschijnen, waar jouw hoofd dan helemaal niet naar staat. Hoe relevant de inhoud ook zou zijn voor je.

Wat ik dus graag zou willen weten.

Ik ben heel benieuwd hoe het met jouw mindset is? Ken je je zelf een beetje en weet je wanneer en waarmee je jezelf tegenwerkt?

Laat alsjeblieft een reactie achter onder dit blog. Je maakt kans op een gratis strategie gesprek over jouw muzikale onderneming.

Ik ben heel benieuwd en hoor je graag!

Klankvolle groet!

Marjolein

 

marjolein-koetsier.nl vijf tips voor meer winst in je muzikale onderneming. - 22 maart, 2018

[…] Ontwikkel de juiste ‘mindset’ als ondernemer. Dit betekent o.a. dat je buiten je comfortzone durft te gaan, dat je nooit opgeeft, […]

Judith Jamin - 30 maart, 2018

Ha Marjolein,
Ik zou een online training hierover heel fijn vinden. Heel vaak zie ik trainingen van jou (en van anderen) voorbij komen, maar moet ik afhaken omdat de data me niet passen, ik de trainingen te duur vind, ik slechts ten dele iets interessant vind en dan niet een heleboel geld daarvoor (over) heb etc. etc. Een online training is veel laagdrempeliger en kun je bovendien in je eigen tijd doen, waardoor je veel flexibeler bent.
Waar ik behoefte aan zou hebben: Hoe ‘verkoop’ je je (nog beter) aan jouw doelgroep, hoe bereik je die, hoe werf je nieuwe leerlingen. Hoe bepaal je je prijs en krijg je tools om mensen uit te leggen dat je dat echt waard bent. Hoe verzin je nieuwe vormen van les geven die passen in deze tijd, waarin alles veel interactiever is dan 20 jaar geleden. Waar let je dan op, wat doe je wel, wat beslist niet… En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Misschien kun je aan je online training facultatief één of twee groepsbijeenkomsten plakken om het geleerde te delen en verder uit te diepen?
Kortom: ik hoop heel erg dat ie er komt: jouw online training! Heel veel succes!

    Marjolein Koetsier - 3 april, 2018

    Ha Judith, super bedankt voor je reactie!
    Dat motiveert om verder te gaan ontwikkelen. Ik had idd al gedacht aan 2 of 3 live bijeenkomsten en een optie voor individuele coaching en een FB groep. Mooie onderwerpen ook. Heel goed om te lezen en mee verder te gaan.

Comments are closed