Hoe ga je als musicus om met de gedachte dat er geen geld in de branche is.

Gedachte: ‘Er is geen geld in de muziekbranche’.

In mijn coaching voor musici werk ik vaak met de cursisten aan het onderzoeken van negatieve belemmerende gedachtes met hulp van de vier vragen van Byron Katie.

1. Is het waar?

Neem om te beginnen eens een paar negatieve overtuigingen, gedachtes onder de loep. Pik er eens eentje uit die je het meest dwars zit. Bijvoorbeeld: ‘Er is geen geld in de muziekbranche’. Vraag je eens af of het waar is, of het klopt waar jij overtuigd van bent. Is het antwoord ja, ga naar vraag 3.

2. Kun je er absoluut zeker van zijn dat het waar is?

Vaak blijkt, dat bij nader onderzoek je het vaak niet absoluut zeker kunt weten of het waar is. De volgende vraag is dan, wat de gedachte met je doet. Soms voelt het voor jou toch als waar. Vraag je sowieso altijd af, wat de gedachte met je doet.

3. Wat doet de gedachte met me, hoe reageer ik, als ik geloof dat de gedachte waar is.

Daar kan ik kort over zijn wat mezelf betreft: als ik zou geloven dat er geen geld in de muziekbranche is, zou ik acuut stoppen met al mijn coaching activiteiten voor de musici. Niet omdat ik daar dan geen geld mee zou verdienen, maar omdat bijvoorbeeld een marketing training of welke training dan ook, voor musici niks uit zou halen, want er is toch geen geld te verdienen als musicus. Wat dit nog meer met met me doet?

Ik word er zielsbedroefd, ongelukkig en boos van, want muziek is voor mij van wezenlijk belang. Voor mezelf, voor de mensen, voor de wereld! En is het echt waar dat er geen geld is? Ja, er is verschrikkelijk veel wegbezuinigd en er is kaalslag gepleegd, maar er zijn ook musici die wel kunnen leven van hun muziek. Ja, maar het is wel steeds moeilijker geworden voor de muziekbranche. Ja, maar toch….

Zo kan ik nog een tijdje heen en weer gaan met ‘ja maren, maar het brengt me niet veel, behalve een ontzettend gefrustreerd gevoel. En helemaal zeker weten dat het waar is, weet ik vaak niet absoluut zeker. ‘Er is minder geld voor musici en daarom minder werk’. Is dat dan waar? Deze gedachte moet ik bijna wel geloven. Maar dan nog: wat doet het met me, wanneer ik dit geloof?

4. Wie zou ik zijn zonder die gedachte?

Als ik de gedachte niet zou hebben, dan zou ik denken: Musici hebben altijd een goede ondersteuning nodig op hun pad. Met meer commerciële vaardigheden kan de kans ontstaan op een beter belegde boterham. En wat doet die gedachte dan met jou als musicus. Zou je niet veel positiever en nog meer gedreven aan de slag gaan met je passie?

Ja, het cultureel klimaat lijkt uitgehold. Er lijkt geen geld in de branche. Maar zet jezelf daar niet mee vast. Blijf niet hangen in die gedachte. Onderneem, of politieke of persoonlijke actie, of allebei.

Draai de gedachte eens om!

Je kunt er bijvoorbeeld ook eens nieuwe gedachtes tegenover zetten, zoals:

‘Met mijn ontwikkelde ondernemers vaardigheden zorg ik wel voor een beter belegde boterham’.

‘Mijn werk als musicus is waardevol voor de wereld en daarom vraag en krijg ik er wel goed geld voor.’

Ik zou dan zeggen: ‘Met mijn trainingen help en dien ik de muziekwereld, zodat er wel geld verdient wordt’. Wat doet dat dan met me? Ja, daar wordt ik blij en gelukkig van. Je ziet, soms moet ik mezelf ook coachen, om niet in een overtuiging vast te blijven zitten.

Wat doet het met jou, wanneer je jouw negatieve gedachtes zou geloven? Is dat wat je wilt? Ondanks dat er minder geld in de branche is, heb jij altijd de keus, hoe je daar mee om wilt gaan. Dat is althans mijn mening. Er kan minder geld zijn in de muziekbranche, maar jij kunt toch juist met duidelijke handvatten leren wel beter te leven van je muziek.

Wanneer je niet meer zou geloven, dat de gedachte absoluut waar is, en wanneer je weet wat het met je doet als je het wel gelooft, zou je hem kunnen omkeren en ervaren wat dat dan met je doet. Wat een energie het vrijmaakt om goed aan de slag te gaan met je passie en alles wat daar bij komt kijken.

Ik hoop dat ik je met dit blog een beetje op weg heb geholpen in je proces als musicus en ik help je dolgraag verder met je muzikale onderneming.

In de online training ‘Van musicus naar succesvol muzikaal ondernemer’ deel ik nog veel meer kennis en tools die je nodig hebt om jouw muzikale passie om te zetten in goed betaald werk!

De training is in ontwikkeling, lees er hier meer over.

Ik zie jou ook graag op de training en ben benieuwd hoe jij omgaat met jouw negatieve gedachtes?

Laat een reactie achter onder dit blog en je maakt kans op een korting van € 50,- op deze training.

Op jouw muziek!

Marjolein.

Peter Fransen - 13 juli, 2018

Als Belgische muzikant is het moeilijk omdat ze steeds terug gaan naar het zeer beperkt bekende muzikanten die er zijn en zo krijg je als niet bekende zo goed als geen kansen .

    Marjolein Koetsier - 16 juli, 2018

    Beste Peter, dank voor je reactie. Ik begrijp wat je schrijft. Dit zal in veel landen het geval zijn. En ik denk dan toch ook: Wat zouden wegen kunnen zijn naar meer bekendheid? Welke stappen kun je daar voor bedenken? Ergens zijn de bekende muzikanten ook begonnen. Ik wens je heel veel succes! En wie weet tot op de training beter leven van je muziek! Hartelijks, Marjolein

Comments are closed