Hoe maak jij je keuzes?

Keuzes
Na een heerlijke zomervakantie groeide ik afgelopen maand geleidelijk weer in de werkmodus. En ik merk, dat mijn keuze om te leren over ondernemerschap, haar vruchten begint af te werpen. Toestromende cliënten en mooie opdrachten!

Met een paar van de cliënten ging het in hun coachgesprekken over keuzes in het leven en hoe cruciaal die kunnen zijn. Wat waren nou bepalende keuzes in hun leven? Wanneer je een bepaalde stap toen niet had gezet, zag alles er nu waarschijnlijk heel anders uit, want dan was dat niet gebeurd en had je die niet ontmoet enz, enz. Wat maakt dat je gaat voor een bepaalde keuze en was die keuze bevredigend, ook op lange termijn, of juist op lange termijn?
We maken steeds keuzes; zelfs als we niets doen is dat een keuze, want ook dat heeft consequenties.

Hoe?
Het kan heel leerzaam zijn eens te kijken naar je ooit gemaakte keuzes en er bij stil te staan wat die je hebben gebracht en waarom? Ook is het goed te weten hoe je je keuzes maakt. Met je hoofd, met je hart, met allebei. Snel, traag, nooit! Omdat we bang zijn de foute keuze te maken en om te falen kiezen we soms helemaal maar niet en wachten we af wat er gaat gebeuren. En er zal altijd iets gebeuren, daar kan je zeker van zijn! Maar van fouten kun je leren en de volgende keer kun je een andere keus maken. Bovendien is niemand onfeilbaar!

Helend uit het hart.
Ik vraag mezelf soms bij een moeilijke keuze: is het helend? En dan kun je je nog afvragen of het helend is voor de korte termijn of voor op de langere termijn. Het kan lijken of je kiest voor een moment van heelheid voor jezelf, terwijl dat op de langere termijn toch slechter uitpakt. Je boosheid uiten, en wel nu direct in dat appje of mailtje lijkt soms lekker en helend, maar kan veel woede geven bij de ander en daardoor weer veel ‘gedoe’ voor jezelf. De vraag stellen wat de keus je oplevert nu en later, kan maken dat de gevolgen aantrekkelijker uitpakken voor zowel jou als de ander.

Op de stoel vanuit je buik/intuïtie
Wat ook kan helpen bij het maken van een lastige keuze, is je de uitkomst van de één en de andere keuze, goed voor te stellen.  Zet dan twee stoelen naast elkaar en terwijl je eerst op de ene en dan op  de andere zit, ga je voelen wat de verschillende opbrengsten met je doen. Wat brengt de ene stoel, keuze en wat de andere? Wat voel je in je buik in je lijf, wanneer je je de opbrengst van de keuzes voorstelt? En wat zou je dan dus kiezen?

Lijstje met het hoofd/verstand
Maar is wat je voelt, dat je iets niet zou moeten doen bijvoorbeeld, angst of intuïtie? Angst is altijd een slechte leidsman, zeggen ze wel eens, maar onbesuisd kan ook onhandig uitpakken. Je verstand kan je helpen, door de voordelen en nadelen eens op een rijtje te zetten. En zo te kijken wat het één of ander verstandelijk gezien opbrengt.

Hart, hoofd en buik
Je zou kunnen zeggen: Beslis met je hoofd en buik en met je hart en je leven zal automatisch een betere richting uitgaan.
Maar niet alles is maakbaar en soms overkomen ons erge dingen waar we niet voor hebben gekozen. Wel is er dan altijd de keuze hoe je met die nare dingen omgaat. Word je een slachtoffer of kies je voor acceptatie en groei? Hier is nog veel meer over te zeggen, maar hopelijk helpen boven genoemde tips en bespiegelingen je wanneer je niet goed weet wat en hoe te kiezen.

En hoe dan ook, de keuze voor een hieronder genoemde aanbieding maak ik makkelijk voor je, door je de kans te geven op gratis deelname!

Wil jij als musicus commerciële tools en handvatten krijgen voor een winstgevende muzikale onderneming? Kies dan voor het volgen van het Careerbootcamp ‘Leven van je muziek’ op 17 oktober!

En wanneer je jouw presentatie en performance een boost wil geven met een beter stemgebruik, kies je voor de ‘Stemscan’ op 31 oktober!

Of neem je nu eindelijk de stap om wat met je stem te gaan doen om te ontdekken hoe bevrijdend zingen kan zijn? Kies dan voor de ‘Zing je vrij middag’ op 21 november!

 

Door hieronder een reactie achter te laten en me te vertellen hoe jij omgaat met keuzes maken, word jij misschien één van de gelukkigen en profiteer je gratis van één van deze aanbiedingen.
Vertel er even bij voor welke mogelijkheid je kiest.

Ik hoor je graag!

Klinkende groet!

Marjolein

 

 

 

Marcell Vroeijenstijn - 3 september, 2015

Beste Marjolein,

Keuzes maken doe ik iedere dag al dan niet bewust. Natuurlijk heb ik een voorkeur deze bewust te maken en het leven overzichtelijk te houden. Dit is zeker een grote uitdaging in het muziekvak waarin ik zit. Hoe geef ik mezelf inspiratie en groei die ik kan delen met andere mensen waardoor de wereld er mooier uitgaat zien. Op hun beurt geven zij aan anderen de energie van keuzes maken door. Ik leef mijn keuzes zo goed mogelijk voor, voor mijn directe omgeving en voor al mijn klanten.
Afwegingen zijn lang niet altijd in balans te krijgen, doch alles beter dan geen stappen te zetten. Dus elke dag een stapje op weg naar een mooi ” eenvoudig” leven van mijn dromen. Met muzikale groet vol leven,
Marcell Vroeijenstijn

Sylvia - 10 september, 2015

Beste Marjolein,

De moeilijkste beslissingen maak ik in gesprek met anderen. Dit zijn namelijk vaak geen één-of-het-ander keuzes, waarvan de consequenties duidelijk zijn, maar keuzes waarvan ik de verschillende mogelijkheden en consequenties juist niet duidelijk voor ogen krijg. Twee zien meer dan één: door een lastige keuze meermalen met verschillende mensen te bespreken worden veel verschillende aspecten van de situatie belicht en worden mogelijkheden benoemd waar ik alleen niet op zou komen. De verstandelijke overwegingen en onderbuikgevoelens komen vaak tijdens deze gesprekken al aan bod en worden opnieuw bezien.

Wanneer ik op basis van dit soort gesprekken, brainstorms en babbeltjes het verlangde inzicht in de situatie en mogelijkheden heb gevonden, laat ik mijn intuïtie de knoop doorhakken.

Warme groet, Sylvia

Sarah - 18 september, 2015

Beste Marjolein,

Hoe maak je keuzes? Dat hangt uiteraard af van de situatie, maar over het algemeen bij ingrijpende keuzes probeer ik het volgende:
– Rationele overwegingen, voors en tegens opschrijven;
– informatie inwinnen (nog meer voors en tegens) bij vrienden, familie en collega’s;
– luisteren naar mijn gevoel (zowel hart als buik zoals jij schrijft) Wat wil ik? Waar wil ik naartoe voor de langere termijn?
– mijzelf voorstellen als ik voor keuze A, B of C gegaan ben (wat zijn dan de gevolgen? Hier komt lijkt mij het ‘buik-gevoel’)
Trots, ego en verwachtingen van buitenaf zoveel mogelijk proberen te negeren bij het maken van de keuze.

Ik heb afgelopen jaar een lastige keuze moeten maken: ga ik door met mijn veilige vaste baan, of wil ik leven van mijn muziek? Een vreselijk moeilijke keuze was dit, maar de keuze is gemaakt.

Hartelijke groet,
Sarah

Comments are closed