Hoe laat je nu jouw talent bloeien?

Volgens het woordenboek is talent  een natuurlijk vermogen iets goed te kunnen. Een gave, begaafdheid, aanleg, zoals goed kunnen schaatsen, zingen, musiceren, acteren,  tekenen, beeldhouwen, schrijven, cijferen en ga zo maar door. Het zit in de genen en is je gegeven door moeder natuur. Je kunt er niks aan doen.

Wat heeft je talent nodig?

Maar wat heeft een talent nou nodig om tot volledige bloei te komen?
Waarom redt de ene het wel en de ander niet?
Wat zijn de eigenschappen en de condities die je nodig hebt? Niet iedereen die goed kan zingen wordt een goede zanger om maar even bij dat talent te blijven.

Werd je geboren in een muzikale familie en had je de mogelijkheden tot muziekles? Waren er goede voorwaarden waaronder je met jouw talent aan de slag kon? Werd er veel gezongen op school? Vond je een goede docent? Heb je nu de mogelijkheid lekker te studeren? Hoe ga je om met deze pandemie, waarin je op de proef wordt gesteld.

Bepaalde eigenschappen die bij jouw specifieke talent als zanger of musicus horen,  geven soms al, meer of minder bewust richting aan jouw ontwikkeling.

Ben je een uitgesproken solist of floreer je meer in een ensemble of een koor?
Ben je een typisch opera mens of meer een ingetogen oratorium zanger, of allebei?
Weet jij welke eigenschappen je talent sturen of dobber je maar een beetje rond?

Inzicht

Wat ik hier vooral graag met je wil delen is, dat het veel inzicht geeft als je eens kijkt naar welke eigenschappen en voorwaarden jouw talent nou nodig heeft. Hoe koester je jouw talent zodanig  dat het groeit en bloeit, zodat je er van kunt leven als professionele zanger/musicus.

Want zelfs eigenschappen die niet zo direct met je gave te maken hebben als bovengenoemde zijn wel bepalend voor je carrière.

Heb je bijvoorbeeld genoeg discipline en focus? Kan je doorzetten, als het even moeilijk wordt? Zoals nu in deze pandemie! Kan je goed feedback ontvangen en toch bij jezelf blijven?  Ben je stressbestendig genoeg voor het bestaan van een veelgevraagde zanger?
Kan je goed netwerken en jezelf onder de aandacht brengen?
Zie je kansen of belemmeringen? En zo zijn er nog wel meer eigenschappen die invloed hebben op het tot bloei komen van je talent.

Heb je ondernemers kwaliteiten?

Ga eens na wat jou nou makkelijk afgaat, maar ook wat voor jou juist goed zou zijn om te ontwikkelen naast de ontwikkeling van je begaafdheid. Naast bijvoorbeeld het trainen van je stem en muzikaliteit. Heb je ondernemers kwaliteiten, een ondernemende mindset?

Hier kan je namelijk wel wat aan doen. Je kunt er zo voor zorgen dat jouw talent tot volle wasdom komt. Je gave wordt zo een bijzondere gift aan de wereld! En wanneer iets moeilijk is, kun je hulp vragen. Vaak het beste dat je kunt doen!

Ik ben heel benieuwd wat het is dat jij nodig hebt en lees graag je reacties hieronder.

Wil je bijvoorbeeld meer leren over hoe je jouw product, en dat ben je dus zelf als musicus, in de markt zet?

Maak nu van de gedwongen corona rust gebruik en kijk snel hoe de online training Van musicus naar succesvol muzikaal ondernemer je hierbij kan helpen!

Mail of bel me, wanneer je interesse en/of vragen hebt.

Muzikale groet, Marjolein.

Marijke Persijn - 13 februari, 2014

Hi Marjolein, dank je voor je mooie tekst over talent en wat het nodig heeft om er werkelijk iets mee te kunnen. Ik zal je het stukje opsturen dat in de Libelle geplaatst is n.a.v. een interview dat Marleen Janssen met mij maakte. Het stond in de Libelle nr. 1 van 2014 op blz. 22 naast de column TINEKE.
Met feestelijke gouden kerststerren en omlijsting. Ik was nog net 60 jaar. Op 3 januari werd ik 61…Ik zit inmiddels wellicht in de afbouwfase van mijn carrière als zangeres. Hoewel…in de Ardennen werk ik sinds kort samen met een organist die ook net met pensioen is. We genieten samen zó intens van het zingen en spelen van muziek van Bach, Händel, Purcell, Caccini, Stradella e.a., dat we allerlei plannen maken om samen op te treden. Ik kom uit een achtergrond met muzikale ouders: mijn moeder speelde piano en zong allerlei liedjes met ons bij de piano. Mijn vader speelde prachtig mondharmonica. Bovendien speelde mijn moeder gedichten en droeg altijd gedichten voor, waarin ze ons ook coachte. Ik won prijzen met voordrachtswedstrijden. Ik speelde zelfs in Franstalige toneelstukken. Op de muziekschool kreeg ik direkt de hoofdrol in een musical. Ook op het conservatorium kreeg ik als eerstejaars gelijk 2 rollen in een opera van Monteverdi. En daar ging het mis…De ouderejaars waren boos dat ik als eerstejaars 2 rolletjes kreeg. Ik wist niet hoe ik daar mee om moest gaan. Probeerde er met de zangdocente die de opera regisseerde over van gedachten te wisselen. Zij zei: “Je bent niet geschikt voor het vak als je daarmee zit”. Ik had voor ik naar het conservatorium ging, de opleiding SPO Middeloo kultureel werk gevolgd. Daar had ik leren nadenken en praten. Eigen ideeën ontwikkelen. Ik kon er werkelijk niets mee op het conservatorium. Ik had absoluut géén talent om me staande te houden in de wereld van de professionele muziek. Ik vond de mensen vaak teveel op zichzelf gericht. Niet aardig. Drigenten die in mijn beleving heel grof met hun koorleden omgingen. Koorklasdirigenten die het normaal vonden hun studente te kakken te zetten voor de groep ter meerdere glorie vanzichzelf. Maar….ik wilde zingen!!! Dat ben ik dus ook blijven doen. Ik ben geen koormens. Ik werk het liefst samen met een pianist. Als muzikaal duo. Ook heb ik met veel plezier projekten voor kinderen opgezet, zoals het Kinderpodium van de Dag van de Romantische Muziek in Rotterdam. En ik bleek een talent te hebben voor stem-improvisaties. Daar vond ik vooral geweldige partners in bij pianist Hugo van Neck en cellist Emile Visser. Ik heb nooit van mijn zang kunnen bestaan. Maar zonder mijn zang had ik nooit kunnen bestaan…als je begrijpt wat ik bedoel. Om toch niet helemaal vergeten te worden staan er nu filmpjes van me op YouTube. Ik weet dat veel mensen van mijn zang genoten hebben, genieten en nog zullen genieten. En daar is het mij eigenlijk altijd het meeste om gegaan: mijn liefde voor muziek overbrengen en delen.
Warme muzikale groeten, Marijke Persijn.

    Marjolein Koetsier - 24 februari, 2014

    Ha Marijke,
    je zangtalent is/was overduidelijk. De condities niet optimaal, als ik het zo lees. Ja daar moet je wel bepaalde eigenschappen voor hebben om mee om te gaan. Heerlijk dat je nu nog zo actief en genietend met zingen bezig bent.
    Grt, Marjolein

Comments are closed