Less is more! 5 tips voor zuiverheid in communicatie en presentatie.

Vorige week week zag ik de opera ‘Les Dialogues des Carmelites’ van F. Poulenc in een prachtige productie, nu te zien bij de Nationale Opera. Een absolute aanrader!

Alles klopte: schitterende stemmen, fraaie muziek, mooi spelend orkest, maar bovenal een sublieme regie met doeltreffende decors en kostuums. Het doeltreffende was, dat er eigenlijk nauwelijks decor was en dat de regie zo simpel leek, zo puur, zo eenvoudig, zo zuiver, dat ik dacht: ja, ‘Less is more’! Het effect werd veel groter en vooral het slot kwam binnen als een mokerslag!
Door de eenvoudige zuivere middelen krijg ik steeds weer kippenvel als ik dit fragment zie, waarin de Carmelitessen worden onthoofd en waarin je het zwaard van de guillotine letterlijk hoort suizen.

In mijn blog van deze keer ga ik graag in op het principe van eenvoud, zuiverheid, van ‘less is more’, ook in de stem, ook in communicatie en in presentatie.

Wanneer en waarom is less more?

Toen ik voor dit blog op zoek ging naar pure zuivere zangfragmenten kwam ik in eerste instantie steeds terecht bij zang zonder woorden. Bij vocalises, waarin een melodie lijn voldoende is om een gevoel uit te drukken, waarin woorden overbodig zijn. Minder dat meer is, dus!
En ik kwam vooral ook terecht bij  zangstukken geschreven voor de sopraan, voor de maagdelijke puur klinkende hoge vrouwen stem. De Vocalise van Rachmaninoff, de ‘Klokjes aria’ van Delibes en van Villa Lobos de Bachianas Brasileiras. Allemaal even zuiver en puur, schijnbaar eenvoudig, maar virtuoos, indrukwekkend en ontroerend daardoor.

Hoe kunnen wij nou in ons leven en werk een echtheid en zuiverheid bereiken, hoe kunnen wij puur zijn, authentiek? Hoe kunnen we elkaar raken en hoe stralen we dit uit in onze communicatie en presentatie? Hoe passen we dit toe, waardoor we echt in verbinding zijn met elkaar en geraakt worden door de puurheid van een gesprekspartner? Voelen dat er geen dubbele agenda is, dat jezelf geen dubbele agenda hebt. Dat er klinkt wie je bent, dat je spreekt vanuit een zuiver hart. En dat je luistert en aan weinig woorden genoeg hebt, omdat de klank van de woorden soms veel  belangrijker is dan de inhoud. Omdat je opvangt wat je niet direct hoort, maar wat je wel voelt.
En ook, waardoor die presentatie zoveel vloeiender zal verlopen, zoveel makkelijker, authentieker en juist krachtiger.

Vijf tips voor ‘less is more’, voor zuiverheid in communicatie en presentatie.

1. Luister en laat stiltes vallen! Stilte hoort ook bij de muziek, stiltes horen ook in je presentatie en communicatie.

2. Stem af op je zelf. Ga naar binnen. Hoe voel je je? Ben je nerveus, waar zit je adem? Laat het zijn en voel. Ga naar je buik en voel. Voel hoe je stevig zit of staat. Voel jezelf helemaal en maak je hartstreek zacht en warm.

3. Voel en hoor hoe je eigen woorden stromen op je adem. Hoe je hart mee klinkt in je woorden. Luister naar je eigen stem.

4. Stem af op de ander. Verbind je met je publiek, met je gesprekspartner, maak oogcontact.

5. Sta letterlijk open. Heb een open houding, spreid je armen, geef en luister vanuit je hart. Laat de klank en de woorden van de ander binnenkomen. Ervaar de vorm en de inhoud. En kies ook bewust voor jouw eigen vorm en energie.

Je zult merken dat je op deze manier een totaal ander contact schept. Dat je een totaal ander uitgangspunt creëert voor je presentatie en je communicatie. Hopelijk kom je in contact met een stuk van jezelf dat kwetsbaar durft te zijn. Dat zichzelf niet hoeft te overschreeuwen, dat er gewoon mag zijn. Puur en kwetsbaar in eenvoud en zuiverheid. Zonder effectbejag kan je communicatie en presentatie pas echt effectief worden.

Ze zeggen niet voor niets: ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud.’ en ‘Veel geschreeuw, weinig wol.’

Kortom: ‘Less is more.’

Ik hoop dat je hebt genoten van de fragmenten en ik ben benieuwd hoe bewust jij om kunt en/of wilt gaan met de tips voor ‘less is more’ in je communicatie en presentatie.

Wanneer je een reactie achterlaat onder dit blog, maak je weer kans op mijn boek Stembalans, over de stem als instrument voor persoonlijke groei.

Ik hoor je graag.

Met een klankvolle groet, Marjolein

 

 

 

Andrea - 10 november, 2015

Mooi Marjolein,
Dit geldt niet alleen voor zingen, maar ook voor het geven van presentaties. Het heeft ook te maken met het opzij zetten van het ego. Als je dat kunt, is er ook minder stress. Dan hoef je je niet te ‘bewijzen’. Je staat in dienst van de muziek. Het gaat niet over jou.
Groet, Andrea

    Marjolein Koetsier - 25 november, 2015

    Klopt helemaal Andrea!! Dank!

Peter Breur - 10 november, 2015

Eigenlijk is het dus een meditatie waarmee je jezelf op de juiste manier neerzet. Je zult je open moeten stellen voor de ander en vooral je egootje opzij zetten.Kan het dan ook zijn dan je dit op enig moment niet meer nodig hebt of is dit een blijvend ritueel.
Heb je ook enig idee waar de onzekerheid vandaan zou kunnen komen?

Hartelijke groet,

Peter Breur,

    Marjolein Koetsier - 25 november, 2015

    Ja klopt, het is een meditatie, zo zou je het kunnen zien. Hoe vaker je er mee oefent hoe makkelijker een optreden of presentatie zal gaan. Onzekerheid kan meerder oorzaken hebben:angst om af te gaan, het te goed willen doen, niet goed voorbereid zijn. Lees nog maar eens mijn blog over podiumangst Dank voor je reactie!!

Peter Bouchier - 10 november, 2015

Dankjewel voor je waardevolle tips! Ik zal proberen ze toe te passen tijdens een muziek- en poëzieavond 20 november, in drie heel verschillende stemactiviteiten: het voordragen van een eigen gedicht, het uitvoeren van Sarastro’s aria In diesen heil’gen Hallen, en samen met nog drie andere zangers een uitvoering van de anthem If Ye Love Me van Tallis.
Zangersgroeten van Peter

    Marjolein Koetsier - 25 november, 2015

    Ha Peter, dank voor je reactie. En ging je optreden goed? Klinkt als een mooi concept!

marieke - 13 november, 2015

hoi marjolein,
mooi verwoord! succes!
groetjes marieke duin

    Marjolein Koetsier - 25 november, 2015

    Dank voor je compliment Marieke!

Petra Janssen-Daemen - 16 november, 2015

Less is more. Helemaal mee eens. Dichtbij je hart blijven, is voor menigeen niet eenvoudig omdat je veel moed nodig hebt om je kwetsbaar te durven te tonen. We kunnen op dit punt heel wat leren van verstandelijk gehandicapte mensen. Mijn broer wist in al zijn eenvoud precies de kern te raken. Dit deed hij door een gebaar, een glimlach of één simpel zinnetje. Zo natuurlijk en zo eenvoudig kan het zijn.

    Marjolein Koetsier - 25 november, 2015

    Dat is mooi Petra, wat je schrijft over je broer! Wat betreft kwetsbaar durven zijn: ken je de boeken van Brenee Brown? De kracht van kwetsbaarheid? Dank voor je reactie!

Henk van 't Hof - 17 november, 2015

Prachtig, less is more! Om te durven staan en naar de stilte toe te stappen voelt voor mij nog altijd ongemakkelijk en eng. Echt te ZIJN in de ruimte die dan ontstaat en te ademen, te luisteren en vanuit die ruimte te spreken is een kunst. Maar ik weet inmiddels ook dat in die ruimte zoveel moois kan ontstaan!

    Marjolein Koetsier - 25 november, 2015

    Absoluut eng soms om in de stille ruimte te stappen! Heel herkenbaar. Het is zo ongewoon voor ons! dank voor je reactie Henk!

Rob Koopmans - 17 november, 2015

Helemaal mee eens. Als 6de punt zou ik willen zetten: laat de stem ook zo puur mogelijk. Vermijd ad-libs en overbodige stembuigingen. Dat gaat op een gegeven moment vervelen en leidt de luisteraar af van de werkelijke zang.

    Marjolein Koetsier - 25 november, 2015

    Dank voor je reactie Rob! Zeker zijn in sommige zangstukken de ad-libs afleidend en te veel. En in spreken worden vaak zeker te veel ad-libs gebruikt!

Margreet - 19 november, 2015

Less is more dus zal kort zijn. Stiltes laten vallen is moeilijk.

    Marjolein Koetsier - 25 november, 2015

    Klopt Margreet! Dank voor je stille reactie!

Comments are closed