Vijf tips die je niet wilt missen voor meer winst in je muzikale onderneming.

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten inmiddels, heb ik een grote passie voor muziek en stem!

Ik gun het iedereen zo om muziek te beluisteren en te genieten. Muziek doet zoveel voor ons! In zoveel opzichten. Het troost, verbindt, maakt blij! Het heeft invloed op onze hersenen en onze intellectuele ontwikkeling. Men komt er steeds meer achter, wat en hoeveel muziek kan doen voor de mens. Hoe geweldig is het om een musicus te zijn!

Wegbezuinigd

Daarom doet het mij pijn dat er op muziekgebied zoveel is wegbezuinigd de afgelopen jaren.
En dat dan, wanneer er iets herdacht of gevierd moet worden, het beroepskoor, het orkest of de solist wel mag komen opdagen, omdat muziek zo belangrijk blijkt. En toch zakken de ZZPers in de Kunstsector nog onder hun, toch al ver onder de maat verdienende mede ZZPers.

‘Win Win’

Naast dat er weinig geld beschikbaar lijkt, hebben musici en andere kunstenaars over het algemeen een grote expertise op hun vakgebied, maar niet veel kennis over bedrijfsvoering. En dat is heel erg jammer, want met een paar commerciële tools en marketing strategieën valt al veel winst te behalen. Je bereikt hier als musicus mee, dat er veel meer mensen kunnen genieten van jouw fantastische muzikale bijdrage en die genietende mensen zorgen er met hun geldelijke vergoeding voor, dat jij veel beter kunt leven van je muziek!
Een ‘win win’ situatie noemen ze dat toch?

Vijf tips voor meer winst in je muziekpraktijk:

1. Weet dat, naast jouw expertise op je vakgebied, jouw ‘Magic’, een muziekpraktijk meerdere gebieden heeft waarin gewerkt moet worden. PR, marketing, financiën, het hoort er allemaal bij en het kost tijd. Ook hierover kun je leren. Weet voor jezelf hoe je die gebieden aanpakt of zoek hulp. Maak een plan!

2. Ontwikkel een ondersteunende gedachtestroom als ondernemer. Dit betekent o.a. dat je weet hoe je geest je kan saboteren, dat je ondanks alles soms buiten je comfortzone durft te gaan, dat je nooit opgeeft, dat je je kansen durft te pakken en dat ‘Ja, maar…’ alle energie stopt!

3. Stel doelen. Wat wil je bereiken en wanneer?  Stel je doelen alsof je ze al hebt bereikt in de tegenwoordige tijd en altijd positief. Lees hier nog eens mijn blog over doelen.

4. Onderzoek strategieën om je doelen te verwezenlijken. Heb je bijvoorbeeld een goed werkende website, stuur je al een nieuwsbrief? Schrijf je interessante artikelen voor je volgers? Wat doe je met sociale media?

5. Ga aan de slag! Werk in al de gebieden van je onderneming en niet alleen in je ‘Magic’. Doe dit dan vanuit de gedachte, dat je een belangrijke bijdrage levert met jouw Magic, de Muziek! Ook ondanks de soms mindere geldelijke waardering misschien. Blijf in het belang van jouw bijdrage geloven!!

Wil je meer leren, dan raad ik mijn e-book aan met drie fouten die je niet moet maken, als muzikaal ondernemer.

Download hier: Kun jij leven van je muziek?

Nadat je je gegevens hebt ingevuld en het formulier hebt verstuurd, krijg je nog een speciaal aanbod te zien. Een oefening uit mijn online programma om jouw doelen dichterbij te halen en zeker te bereiken! Een aanrader.

Bovendien maak  je ook nog eens kans op een gratis strategie gesprek, wanneer je reageert op dit blog.

Hoe voer jij je muzikale onderneming? Laat het me weten in een reactie. Hiermee maak je kans op een gratis strategie gesprek. In dit gesprek kan ik je een eerste zet geven naar meer winst en plezier met je muziek. Ik lees je graag!

Succes en een klankvolle groet,

Marjolein.

Nathalie Mees - 22 maart, 2016

Ik heb al eerder met je mogen werken en heb daar heel veel van opgestoken! Sinds 2015 ben ik zzp’er en ik ben nog nooit zo vaak uit m’n comfort zone gestapt! Na m’n conservatorium-tijd had ik mezelf voorgenomen nooit te gaan lesgeven. Vooral omdat ik mezelf er niet geschikt voor achtte en ook omdat ik me wilde concentreren op het uitvoerend musiceren. Maar vorig jaar ben ik er na 10 jaar toch mee begonnen. En ik vind ’t leuk! Nog steeds heel spannend, maar wel leuk! En ik geef tegenwoordig ook stemvorming aan ’n koor, ik coach ’n vocaal ensemble van 4 zingende zussen en ik ben zelfs heel voorzichtig met koordirectie begonnen nu ik zo af en toe in kan vallen voor een collega. Ik ontdek steeds meer over mezelf en het ondernemerschap. En ik ben blij dat ik vorig jaar de sprong in het diepe heb genomen. Ik blijk goed te kunnen zwemmen! 😉

    Marjolein Koetsier - 29 maart, 2016

    Ha Nathalie,

    wat goed om te horen wat er allemaal gebeurt in jouw muzikaal ondernemerschap! Zo zie je maar weer hoe je door uit je comfortzone te stappen op ‘plekken komt’ die je niet voor mogeljk had gehouden! Ga zo door en heel veel succes verder!

Comments are closed