Het geheim voor meer zelfvertrouwen in presenteren en zingen.

Het geheim voor meer zelfvertrouwen in presenteren en zingen.

Wie wil er nou niet meer zelfvertrouwen uitstralen? Misschien hoor jij tot de gelukkigen, die daar helemaal geen problemen mee heeft maar, ik denk dat de meerderheid onder ons vaak, of in ieder geval zo nu en dan, meer zelfvertrouwen zou kunnen gebruiken.

Wat is zelfvertrouwen.

Maar wat is het eigenlijk? Vertrouwen in je zelf hebben. Vertrouwen in je eigen persoon, in wat je doet, in wat je wilt, in wat je kunt, in wie je bent. Daaruit blijkt al wel dat niemand altijd vol zelfvertrouwen kan zijn, want er zijn soms dingen, die je gewoon niet kunt en waar je dus geen vertrouwen in hebt. En je hoeft ook niet alles te kunnen. Gelukkig maar. Wanneer je toch iets gaat doen dat je niet kunt, word je onzeker en voel je je niet prettig over jezelf.

Uitdaging.

Maar soms moet of wil je wel eens iets doen, dat je niet zo goed kunt, zoals bijvoorbeeld spreken voor een groep of beter leren zingen. Een uitdaging noemen we dat dan, want….., je kunt dus wel leren de dingen beter te doen. Zelf als je denkt, dat je er geen talent voor hebt, is er soms toch winst te halen, doordat je er over gaat leren en mee gaat oefenen.

Presenteren en zingen.

Neem nou spreken voor een groep of zingen. Dat kan als erg spannend worden ervaren. Ik heb veel mensen geholpen in mijn praktijk, die daar problemen mee hadden. Of die het beter wilden kunnen. Ik heb er ook al veel over geschreven, maar toch wil ik nog eens benadrukken hoe belangrijk je STEM is in spreken voor een groep. Dat klinkt logisch toch? Maar waarom gaan er dan zoveel mensen voorbij aan hun spreekstem, wanneer ze moeten presenteren en wanneer ze zich daar onzeker over voelen? Als je zingt heb je altijd al een streepje voor.

Iedereen kan spreken en zingen.

Iedereen heeft een stem, iedereen kan zingen, ja dat klopt. Maar weinigen zijn zich bewust van hoe de stem werkt. En al helemaal niet bewust van hoe ze die stem kunnen inzetten. En van het feit, dat de stem je juist zoveel meer zelfvertrouwen kan geven, omdat je bij een bewust stemgebruik dat hele Zelf bij de kladden pakt! Veel focus ligt op de inhoud en op trucjes misschien die het verschil moeten gaan maken, maar dit niet doen uiteindelijk, want de basis is er niet.

Hoe dan?

Je Zelf bestaat uit naast je gedachten in je hoofd, ook uit gevoelens in je lichaam. De gedachten zijn meestal druk aan het werk en beïnvloeden zelfs je lichaam. Denk maar aan hoe de gedachte dat je iets niet goed kunt een effect heeft op je lichaam. Je wordt zenuwachtig en dit vertaalt zich in allerlei symptomen in je lijf. Herkenbaar toch? Je moet misschien wel bijna overgeven van de spanning voor een belangrijke presentatie.

Meer bewustzijn

Wanneer je nou aan je stem gaat werken, word je je veel bewuster van je lijf. Als je met je stem of zang aan de slag gaat, is als eerste een goede lichaamshouding heel belangrijk en daarin een goede ademvoering. Als je daar meer controle over krijgt, je staat stevig en je adem blijft mooi laag, dan zal je stem al aan kracht winnen en vertrouwen als vanzelf toenemen.
Het lichaam wordt vaak vergeten, maar is zo belangrijk! Juist door aan je stem te gaan werken, pak je dat lijf dus helemaal mee. Je stem en zang is een instrument om woorden en emotie over te brengen. Je lichaam is de klankkast en je adem is de strijkstok, die de snaren of te wel de stembanden van je instrument in trilling brengt.

Zie je nu het belang?

En nog iets! Je lichaam beïnvloedt ook nog eens je gedachten. Je creëert een vicieuze opwaartse spiraal naar meer vertrouwen in jouw mooie Zelf! Ga aan de slag!! Word je veel meer bewust van je stem en je zang en dus van je lichaam. Krijg meer zelfvertrouwen! In je presentaties en zangoptredens maar, als bijvangst ook in je dagelijks leven!

Succes en plezier!!

O ja, altijd leuk, wanneer je een reactie op dit blog achterlaat!

Laat eens weten, hoe jij omgaat met een gebrek aan zelfvertrouwen tijdens presentaties of zangoptredens?

Klankvolle groet, Marjolein.