3 tips die ervoor zorgen, dat je niet bang hoeft te zijn om af te gaan als een gieter tijdens je performance.

Afgaan als een gieter in plaats van zelfvertrouwen laten zien en succesvol zijn.

Jakkes, dat klinkt wel heel erg naar! En dat is het ook: Afgaan als een gieter. En je wilde nog wel zo vol zelfvertrouwen overkomen en succesvol zijn! Maar wanneer ga je af als een gieter?

In wiens ogen ga je eigenlijk af? Is het echt zo erg om een black-out te krijgen en voor jouw gevoel weinig zelfvertrouwen uit te stralen? Zien ze echt aan je hoe zenuwachtig je bent. Horen ze allemaal die kikker in je keel? Of vergroot het zich alleen maar uit in je hoofd en valt het best wel mee? Is het alleen de angst?

Beseffen dat het soms minder erg is dan je denkt zou al tip 1 kunnen zijn, maar….ik denk dat je daar op dat moment niet veel boodschap aan hebt. Het is jouw gevoel, jouw angst en die maakt het alleen maar erger, wat iedereen ook zegt. Herkenbaar toch? Maar soms is het toch ook handig een beetje te relativeren. En wellicht valt het echt wel mee, of niet?

Wat zou je nou wel kunnen doen om meer zelfvertrouwen uit te stralen? Je hebt in ieder geval duidelijke handvatten nodig om je zekerder te voelen. Hier komen ze! En ze helpen echt!

3 tips om zelfvertrouwen uit te stralen.

Tip 1. Let op je houding.

Hoe sta je er bij, wat straal je uit met je houding? Dat kan zo bepalend zijn! Wist je dat meer dan de helft van het succes van je presentatie wordt bepaald door lichaamstaal? Bedenk wat jij wilt laten zien. Hoe wil je overkomen? Voel je dan zo en merk op wat er met je lichaam gebeurt. Je houding wordt vanzelf al anders, wanneer je je een winnaar voelt. Werk bewust aan je houding. Lees nog maar eens hoe dat ook alweer ging.

Tip 2. Wees je bewust van je ademhaling.

Je kent vast wel dat nare zenuwachtige gevoel in je buik en maagstreek, voordat je moet presenteren. Het bibbert daar en je voelt ook dat je adem heel hoog gaat zitten. Je schouders komen vast te zitten en je stem klinkt van de weeromstuit ook krakerig en geknepen. Hoe krijg je nou die adem wat rustiger? Begin met diep zuchten en uitademen, dat geeft al ontspanning.  Hoe je adem nou eigenlijk werkt, lees je hier.

Tip 3. Stand van je mond. Breedbekkikker of miezemuis.

‘Het is de toon die de muziek maakt’, is een mooi gezegde. Je wilt toch muziek kunnen maken met je toon, zodat je presentatie succesvol is en aanslaat?

Wat jouw stem nodig heeft, naast een goede houding en bewuste ademhaling, is ruimte. Ruimte in je keelgebied, die je krijgt door een ronde stand van je mond. Let er eens op of je niet veel te breed praat. Als een ‘breedbekkikker’, met je kaken op elkaar geklemd. Je stem kan helemaal niet gaan klinken, want er is geen ruimte in je keel, doordat je mond zo breed is. Maak het ronder. Niet helemaal als een klein ‘miezemuisje’ maar wel veel meer in een ronde vorm.

Nou hier kun je wel even verder mee, volgens mij. Ga maar eens aan de slag en je zult merken dat er al iets verandert aan je klank en aan je zelfvertrouwen. Je stemklank heeft heel veel invloed op dat zelfvertrouwen!

Lees er ook meer over in mijn e-book Je stem verdient beter!Klankvolle groet, Marjolein