‘Mensch, durf te geven’

Het aller belangrijkste en het allermooiste in het leven, voor wie dan ook, is volgens mij de mogelijkheid om te geven.

‘Mensch, durf te geven’, naar het liedje  ‘Mensch, durf te leven’. Hier onnavolgbaar gezongen door Ramses Shaffy. Ik zou bijna durven zeggen dat het misschien wel hetzelfde is.

Als je geeft, gaat alles stromen. Komen er wondertjes tot leven. Als je wilt krijgen, gaat alles vast zitten.

Als je geeft, ben je ontspannen en dankbaar. Als je wilt krijgen, raak je gespannen over wat er niet is.

Als je geeft, komen er als vanzelf dingen naar je toe, ontstaat de zogenaamde flow.

Soms lijkt het tegenstrijdig, maar ik raak er steeds mee van overtuigd, dat het zo werkt.

Durf je stem te geven, durf je te klinken en jouw zelf te laten horen? Durf je jouw talent als zanger/musicus te leven en je bewust te zijn van de waarde daarvan?

Het item over ‘Contribution’  sprak me heel erg aan op de Business Bootcamp van open Circles door Nisandeh Neta. Zijn visie op wat je te geven hebt, wat je bijdrage is aan de wereld en het belang daarvan, was een eyeopener! Vooral hoe dit positief kan doorwerken in je zelfstandig ondernemerschap.

Sinds ik dit in de praktijk probeer te brengen, groeit mijn bedrijf en is er meer werk! Ik ben rustiger, heb er meer vetrouwen en plezier in.

Het ‘overvloed denken’ versus ‘schaarste denken’. ‘Geven’ versus ‘krijgen’.

Als ik werk vanuit de gedachte dat ik mijn talent wil aanwenden om mensen te helpen met hun spreek of zangstem en/of met hun zangcarrière plannen en dat ik vandaar uit mijn waardevolle bijdrage lever, komt er zoveel meer op mijn pad.

Deze mindswitch gun ik iedereen. En natuurlijk zijn er heel veel meer dingen te leren wat betreft ondernemen, maar dit is een totaal ander startpunt om in het werkende en persoonlijke leven te staan.

Hoe kijk jij aan tegen ‘geven versus krijgen’? Durf jij te geven, durf jij te leven?

Geef me je reactie en je krijgt misschien mijn boek Stembalans, dat ik verloot onder de reacties.

9789020205176_fcovr

Klankvolle groet, Marjolein

Jan Daems - 19 februari, 2015

Hoi Marjolein,
Ja, inderdaad, ‘mens durf te geven’, ’t klinkt zo simpel als ‘wat’ maar het werkt fantastisch. ’t Staat ook zo haaks op wat er langs alle kanten op ons afkomt hé… de brievenbus wordt elke week volgestouwd met recklameboekjes voor van alles en nog wat dat ons geluk belooft. Via elektronische weg (radio, tv, mail,…) worden we overstelpt met aanbiedingen allerhande die ons ‘de hemel op aarde beloven’. Enige voorwaarde: we moéten blijkbaar van alles kopen … Er wordt dus voortdurend appél gedaan op onze hebzucht… en blijkbaar zijn de meeste mensen daar niet ongevoelig voor als je het consumentengedrag wat nader bekijkt. We vinden het dus blijkbaar nog altijd belangrijker om te ‘hebben’ dan om te ‘zijn’ en daar spelen handige reclamejongens gretig op in maar daarmee vertel ik niets nieuws hé. De hebzucht verhindert ons om gewoon te ‘leven’ , kijk maar naar wat er vandaag gebeurt in de wereld: de hebzucht doet zich op alle terreinen gelden zélfs op het valk van geloofsovertuigingen (mijn godsdienst is dé ware… ) Wanneer je echter meer bewust in het leven gaat staan, dan ben je bezig je te ont-wikkelen. Dan ga je de wereld en wat er rond en met je gebeurt met andere ogen bekijken, je gaat als het ware tegen je die gangbare stroom inroeien . En wie tegen de stroom inroeit, die komt vroeg of laat bij de bron… En ook al wordt jij voor vele mensen vanaf dat moment een ‘dwarsligger’ omdat je niet langer met de massa meeloopt, zijn het niet net de dwarsliggers die de sporen op hun plaats houden? 😉 Geven dus, in plaats van te willen krijgen, gewoon omdat het leven dit van je vraagt.
Met vriendelijke groeten,
Jan

  Marjolein Koetsier - 19 februari, 2015

  Dank je Jan, voor je mooie reactie en aanvulling! Hebben of zijn, doen of zijn. Alleen maar durven zijn is voor mezelf ook steeds weer een uitdaging. Maar wel een mooie!

Dettie Oenema - 22 februari, 2015

Beste Marjolein,

Deze E-zine kwam voor mij op een bijzonder moment. Vorig jaar heb ik meegedaan aan de Masterclass Verken wie je bent, zing je talent, voor amateurs. Het doel dat ik mij toen gesteld heb, was dat ik solo wilde optreden. Het heeft wat langer geduurd dan mijn doel toen, maar gisteren was het zo ver. Ter gelegenheid van mijn 50e vejaardag heb ik een concertje van een half uur voor familie en vrienden gegeven. En het was geweldig. Ik wilde iets aan mijn gasten geven, namelijk de prachtige muziek op een prachtige locatie. En dat is gelukt, ook al ging het niet vlekkeloos. En het is ongelooflijk wat ik ervoor teruggekregen heb, een zaal vol ontroerde, dankbare mensen. En een onvergetelijk feest daarna.
Ik ben zo blij dat ik heb durven geven, ik kan het alleen maar beamen: mensch, durf te geven, je krijgt er heel veel moois voor terug. Nogmaals bedankt voor de masterclass en het zetje in de rug dat je me toen gegeven hebt!
Dettie.

  Marjolein Koetsier - 23 februari, 2015

  Dat is prachtig Dettie! Ik herinner me idd dat je zoiets zou willen gaan doen. Wat fijn dat ik daar dan ook een heel klein beetje aan heb kunnen bijdragen, door het zetje in de rug op de masterclass! Het geeft altijd zoveel voldoening, iets geven. En ook een doel stellen en dat behalen. Dat heb je zelf gedaan!! Veel succes en plezier met alles dat je doet!!

Paulette - 2 maart, 2015

Ik denk dat we ernaar toe moeten om alleen maar te geven. Als iedereen dat doet komt niemand iets tekort maar is het probleem egoïsme is wel opgelost. Maar dit is nog heel ver weg… 😉

  Marjolein Koetsier - 3 maart, 2015

  En nooit te laat om zelf te doen en te blijven doen. Dank voor je reactie Paulette.

Anita Sanders - 3 maart, 2015

tja, het geven levert mij niet veel meer op anders dan levensgeluk. Ik ben een gedreven ondernemer en lever.. en in dat opzicht begeleid ik kinderen/jongeren/wie wil naar het verwoorden van zijn/haar waarheid. Daarnaast ben ik net als Dettie ook pas laat gaan zingen. Ik ben inmiddels 52 en zing nu opera (1e sopraan) en populair/jazz/soul in een bandje.
Leuk om te lezen en hoe herkenbaar!

Van geven komt inderdaad alles in beweging en gebeurt er heel veel,
Inderdaad weer zoals het de mensen vroeger ooit zijn aangegaan. De reden van ons sociale gedrag is dat wij zonder elkaar niet kunnen overleven. Wij zijn verantwoordelijk voor elkaars bestaan.
Toch zou ik liever zien dat de maatschappij (waarin toch de nota’s en de hypotheek betaald moeten worden) al dat vrijwilligerswerk weer eens zou gaan betalen.
Geven is mooi, ervoor betaald krijgen zodat je de bakker kan betalen.. nog mooier!

Vanavond heerlijk weer zingen (band) dus vanmiddag weer een hoop oefenen.. flow en mojo!
groet
Anita

  Marjolein Koetsier - 3 maart, 2015

  Dank voor je reactie Anita, met veel geven bedoel ik ook een waardevolle bijdrage leveren. En het woord zegt het al: waardevol, dus is een geldelijke vergoeding niet meer dan redelijk. Soms kennen mensen zelfs minder waarde toe aan iets dat gratis is. Dat is dus niet helemaal wat ik bedoel met geven. Het gaat erom vanuit welke intentie je de dingen doet. Veel plezier met je zang!!! Geef stem!

Aafke - 4 maart, 2015

Het principe van geven is hetzelfde als zaaien en oogsten. Dit is ook een Bijbels principe.
Vanuit een gevend hart stroomt liefde, warmte en betrokkenheid. Dit geeft verbinding met de ander en het komt binnen bij de ontvanger. Hierdoor ontstaat een wederkerige relatie. Als de harten elkaar ontmoeten stroomt er leven en leven geeft en groeit.
Vanuit wederkerigheid is er zorg voor elkaar en komt de voorziening ook, het gunnen.
Bepaalde blokkades en denkpatronen kunnen dit proces verstoren, maar de inzet van een goede coach doet wonderen.

  Marjolein Koetsier - 4 maart, 2015

  Wat mooi verwoord Aafke, dank je wel voor de prachtige bijdrage hier! Soms is het idd lastig alleen uit te vinden hoe je het e.e.a. doet en te ervaren hoe je het e.e.a. juist tegenhoudt door denkpatronen en blokkades. Klopt helemaal. Nogmaals dank!

Arnoud Kas - 4 maart, 2015

Beste Marjolein,
Hoe kijk ik aan tegen ‘geven versus krijgen’? Durf ik te geven, durf ik te leven?
Mijn naam is Arnoud Kas en ik help mensen die een familiefeest geven met live muziek op maat, zodat zij een gegarandeerd geslaagd feest hebben waar nog lang over wordt nagepraat.
Ik vind het “durven” in je vraagstelling wel passend. Soms lijkt het inderdaad tegenstrijdig.
Angst is vaak een blokkade. Mij richten op voor wie ik het doe geeft echter moed. Open durven zijn en soms ook moeten incasseren hoort daar bij. Ik geef veel extra’s in de offertes voor de optredens die ik verzorg. Dit leidt tot heel veel enthousiaste klanten. Soms is er iemand die achterdochtig wordt en niet geloof dat ik zoveel weggeef. Je hoort dan nare dingen, maar goed dat hoort er ook bij.
Gelukkig heb ik veel fijne klanten een gevulde agenda en omdat ik aldus veel kan bijdragen aan een mooiere wereld, zie ik dit ook weer terug in mijn inkomen. Succes!

  Marjolein Koetsier - 4 maart, 2015

  Dank voor je waardevolle reactie Arnoud! Dat klinkt erg goed! Heel mooi gezegd, dank voor delen en succes! Muziek is het mooist, toch?

Marja van Leeuwen - 5 maart, 2015

Hallo Marjolein.

Ik geef djembeworkshops voor bedrijven en particulieren, Djembe en de Afrikaanse muziek en cultuur zijn mijn passie. Of het nu een kleine lowbudget familie workshop betreft of een goed betaalde teambuildings dag, ik geef altijd meer dan 200%. Daar hoef ik niet over na te denken, dat gaat vanxelf vanuit mijn passie voor wat ik doe. En inderdaad daar krijg je vaak veel voor terug. Mooie referenties, terugkerende klanten maar ook het gevoel gewaardeerd te worden.
Risico’s nemen, dingen aanpakken die je nooit eerder gedaan hebben, uitdagend projecten aangaan horen daar gewoon bij. Angst is een slechte raadgever…gewoon doen met maximale inzet en het komt goed. Alles wat je terugkrijgt is mooi meegenomen maar ook als dat een keer wat minder is ook geen probleem. Je weet dat het aan jou inzet niet gelegen heeft.

  Marjolein Koetsier - 5 maart, 2015

  Mooi Marja!! Ja vanuit je passie werken en overtuigd zijn dat die waardevol is!! Dank voor je reactie.

Joep Lochtenberg - 5 maart, 2015

Iets voor niks doen is nooit voor niets.

  Marjolein Koetsier - 6 maart, 2015

  Da’s een mooie Joep, dank je wel!

JanCees van Beers - 21 maart, 2015

Dag Marjolein,
“Geven en krijgen”, een mooi duet op de tegelwand van “Geven en nemen”, “Denken en doen”, “Komen en gaan”, “Zoek en je zult vinden” en nog vele andere inspirerende richtingwijzers waarmee onze taal ons te hulp schiet bij het vinden van de koers die bij ons past. En, waarmee we onze samenleving beter kunnen maken. Ze zijn naar mijn mening pas echt succesvol en maken ons blij zodra sprake is van een zekere balans tussen beide. “Alles geven en niets krijgen” ontaardt uiteindelijk in een terugtrekkende beweging. Helaas gebeurt dat nog al eens. Al geruime tijd staat “delen” hoog op de lijst van wat ons te doen staat. Dat “delen” dreigt inmiddels helaas wat te verloederen. “Delen en stelen”, je vrijgevigheid wordt misbruikt door degenen die aan de haal gaan met wat je brengt; uitsluitend tot persoonlijk gewin. Dat zijn doorgaans mensen die zelf elke creativiteit ontberen, maar wel bedreven zijn in “afhandig maken”. Hoe zeer ook in jouw mantra “Mensch durf te geven” een prachtige waarde tot expressie komt vraagt onze maatschappelijke werkelijkheid om nuchtere waakzaamheid. Onze Vlaamse zuiderburen zeggen dat zo treffend: “Een verwittigd mens is twee waard”. Waarde 1: durf te geven. Waarde 2: voorkom diefstal. Vereiste competentie: hoe ontmasker ik verborgen agenda’s?
Marjolijn, begrijp me goed, ik wil jouw feestje niet verstoren, maar je attenderen op en stem geven aan mogelijke wanklanken. Ook die behoren tot de “helaasheid der dingen”, die afbreuk doen aan de mooiste intenties waarmee jij en wij willen bijdragen aan een betere samenleving, maar die een rem kunnen zetten op onze vrijgevigheid, om als “Mensch te durven geven”.
“Memento dare” (durf te geven), maar blijf bewust van “prevenire va meglio che guarire” (voorkomen is beter dan genezen).
Alle succes met je ‘campagne’!

  Marjolein Koetsier - 22 maart, 2015

  Dank je wel Jan Cees voor de waardevolle bijdrage! Zeker is het belangrijk dat er sprake is van balans. Daar kun je zelf grenzen aangeven en belangrijk is ook niet te vergeten wat de waarde is van je ‘Gift’ van je bijdrage. En inderdaad is het leven ook lijden en niet alleen maar feest. Maar de intentie om te willen geven levert wel een constructieve bijdrage. En als dat ten koste gaat van jezelf en wanneer je daar grenzeloos in bent, dan stopt de stroom, want door disbalans stopt je bijdrage. Je put je zelf uit en dat is zeker niet de bedoeling. Nuchtere waakzaamheid is zeer belangrijk.

marjolein-koetsier.nl 5 tips voor een bruisend 2016 met je muzikale onderneming! - marjolein-koetsier.nl - 14 december, 2015

[…] Kijk naar je muzikale onderneming vanuit het oogpunt, dat je heel veel te bieden hebt. Dat je jouw unieke talent wilt delen met de wereld, vanuit jouw noodzaak. Wat maakt het zo noodzakelijk? Wat heb je te bieden? Wat betekent muziek voor jou en voor je publiek of voor je leerlingen? Denk en handel eerst vanuit geven, dan volgt het krijgen vanzelf. Lees ook hier mijn eerdere blog ‘Mensch durf te geven!’ […]

Comments are closed