Proberen versus doen.

Proberen of doen?

Hoe je met doen meer voor elkaar krijgt dan met proberen en is dat eigenlijk wel zo?
Krijg je echt meer voor elkaar met doen dan met proberen?

Herkenbaar?

Wie heeft zichzelf wel eens horen antwoorden op een vraag om iets te gaan veranderen, te leren of te verbeteren: ‘Oké, ja hoor, ik ga het proberen.’
Ik hoor het mezelf zo zeggen. Maar als ik het zó zeg, dan weet ik ook eigenlijk al, dat ik het niet zal doen. Het zal me niet lukken, het is te vrijblijvend, niet belangrijk genoeg voor me of wat ook. Herkenbaar?

Ik stuitte op dit onderwerp door een column, die voorbij kwam op sociale media, waarin de schrijfster nogal inhakte op coaches, die altijd zo hameren op doen en van wie je vooral niet mag proberen. Alsof de wereld maakbaar zou zijn, als je maar doet en dat er dan geen ruimte is voor fouten maken, voor falen, en dat de schrijfster het helemaal gehad heeft met de positivo’s, die alleen maar roepen, doe het nou maar gewoon en dat die voorbij gaan angsten.

Haar subtitel was: ‘Als ik nu nog eens iemand hoor zeggen: Je moet het niet proberen, je moet het gewoon doen, dan hoek ik die neer!’ En ik dacht: au en oeps, want, ja, zo werk ik soms ook.

Er ontstond een leuke discussie op FB ( ja, dat kan dus wel) over proberen versus doen en wat het één is en het ander niet of juist wel.

Ik snap de schrijfster ook wel weer. Ook al ben ik dus zo’n coach, die best vaak oppert naar cliënten, dat ze het niet moeten proberen maar moeten doen!

Goede coach.

Volgens mij ben je alleen geen goede coach, wanneer je dit zomaar roept. Wanneer je niet eerst dieper hebt gezocht naar de angsten en overtuigingen die dwars kunnen zitten en die maken dat de dingen niet gaan zoals de cliënt wil.

Wanneer je als cliënt met je coach, die overtuigingen en patronen hebt herkend, erkend en opgehelderd, dan kan er ruimte ontstaan om te gaan doen. Heel rustig misschien en met hele kleine stapjes, altijd met veel liefde voor jezelf. Dan kun je iets gaan doen, of noem het proberen, oefenen of spelen met de materie. Afhankelijk van het doel. En wetend hoe!

Wanneer ik bijvoorbeeld mensen leer hun stem vrijer te gebruiken, kan ik horen, wanneer iemand aan het proberen is en of hij/zij een helder beeld heeft van wat er moet gebeuren om een vrije klank te maken. Bij proberen is er vaak geen richting en het hoe is ook niet duidelijk. Of iemand is met heel andere dingen bezig tijdens het proberen. Met twijfel en angst gedachten. En ik verzeker je, die helpen niet!

Daarnaast heeft proberen ook vaak een voorbehoud in zich. Er zit geen intentie in, want het zal wel weer mislukken. En dat mag en kan ook natuurlijk. Het hangt er maar van af wat je wilt.

Kleine stapjes voor meer resultaat.

Heb je als doel echt een verandering te weeg te brengen en iets leren of te verbeteren, dan zul je iets moeten doen en moeten oefenen. Wel wetend hoe. En daarin mag je mislukken, en dan begin je weer opnieuw. Met hele kleine stapjes soms om je zelf geen schrik of angst aan te jagen, waardoor je kunt blokkeren.

Grote doelen kunnen je echt blokkeren. Het lijkt te veel en te groot om te kunnen slagen. Je zoogdierenbrein gaat in de vecht of vlucht modus. En zo kan het gebeuren dat, terwijl je je had voor genomen, nu dan eindelijk te gaan afvallen en wel 10 kilo in twee maanden, je jezelf terug vindt op de bank voor de t.v. of je laptop met een leeg gegeten rol koekjes. Of dat je je proef 10 rittenkaart van de sportschool maar drie keer hebt gebruikt en dat die nu verlopen is, en dat je weer niet aan dat super strakke lijf zult toe komen, want dat wordt het toch nooit meer.

Wanneer je echter hele kleine, maar wel regelmatige ‘ministapjes’ zet, is de angst voor mislukking veel minder en zul je door de herhaling van een heel klein simpel stapje de vlucht of vecht reactie vermijden en zo het ‘doen’ makkelijker volhouden.

Misschien ga je dan wel één minuutje per week voor de t.v. heen en weer lopen i.p.v. naar de sportschool. Of wanneer je wilt mediteren, pak je alleen maar je kussentje en legt het klaar, slechts één keer per week, maar wel iedere week. Wie weet zit je er na drie weken wel één minuutje op. En wie weet ren je de hele straat door na een maandje in plaats van dat je een minuut voor de t.v. heen en weer loopt. Je doet het en je houdt het vol, omdat je jezelf niet onder druk zet.

Dus…..

Samenvattend hangt het er dus van af, hoe je die woordjes ‘doen’ of ‘proberen’ gebruikt. Welke lading hebben ze. Als je iets probeert met een duidelijke intentie en het doel is belangrijk voor je, is dit voorzichtig proberen misschien zelfs beter dan doen. Gewoon zomaar wat doen kan ook erg onhandig uitpakken.

Maar, ik denk toch dat je door te doen met een helder plan voor ogen èn met kleine stapjes, meer voor elkaar krijgt dan met lukraak proberen. En resultaat willen we allemaal!

Wil jij eens wat doen om je stem of zang te verbeteren en meer resultaat halen met je optredens?

Kijk eens bij ExpresSing, de masterclass voor de gevorderde zanger/zangeres die meer expressie wil laten horen in het zingen. 

Een masterclass, waarin je aan de slag gaat met meer expressie in je zang. Je durft jezelf te laten zien en de muziek te laten spreken.

Ik wens je succes met alles wat je doet en/of  probeert. Meld je vooral aan voor de masterclass!

Ik zeg: DOEN!

 

Klankvolle groet!

Marjolein.

Percy Van de Werve - 7 april, 2017

Ha Marjolein,
Voor mij werkt doen beter dan proberen en dat heeft inderdaad met commitment te maken. Met doen zet je je positieve minder aan over wat je wilt gaan doen waardoor het makkelijker wordt. Als je het dan ook nog stapsgewijs doet is de comfort zone ook niet meer zo klein en bereik je sneller resultaat. Je comfort zone rekt met je kleine stapjes mee naar de vrijheid die je verlangt.

    Marjolein Koetsier - 10 april, 2017

    Hi Percy, dank voor je reactie! Zo’n comfort zone kan inderdaad zo comfortabel zijn dat je er niet uit wilt. Mooi beeld: het meerekken van de comfortzone, bij het nemen van kleine stapjes! En dan de vrijheid en/of vervulde verlangen! Yeah!!!! Grt, Marjolein

Maaike - 9 april, 2017

Mmm interessant blog. Sluit goed aan bij wat ik zelf proverr over te brengen in mijn werk als change consultant. EN ja, ik hoor t me zeggen en zie t me schrijven: PROBEER. Dat moet echt anders maar hoe, en wat? En ja hoor: wordt meteen weer heel groot ….. hoezo herkenbare valkuil?!

Welk klein stapje kan ik bedenken en in praktijk brengen? En zou dat mijn stemgebruik kunnen zijn misschien? Dat lijkt me eerlijk gezegd best spannend……..

    Marjolein Koetsier - 10 april, 2017

    Dank voor je reactie Maaike! Een klein stapje voor je stemgebruik zou al kunnen helpen inderdaad. Mooi dat je dat zo opmerkt. Bedenk eens dat je stem een strijk instrument is, dat bestaat uit lichaamshouding: je klankkast, adem: je strijkstok en je stembanden: snaren. Jij bent je dus instrument. Dit betekent dat je eens kunt beginnen met letten op je houding. Hoe is het met je klankkast? Eerste stapje! Of download mijn e-book http://www.marjolein-koetsier.nl/de-afstemming/ En lees er veel meer over. je stem is een zeer krachtige tool voor persoonlijke ontwikkeling en een spiegel van de ziel Succes met doen! Grt, Marjolein

      Annemarie van Dijk - 13 april, 2017

      Helemaal mee eens. Maar wanneer je een perfectionist bent, is het wel moeilijk. Als strijker,vooral als ik basgamba speel, voel ik dat ik goed gegrond moet zitten om tot goed samenspel te komen. Je moet zowel horizontaal als verticaal de verbinding voelen, maar in de eerste plaats natuurlijk binnen jezelf. Binnen de coaching gebruik ik mijn basgamba wel eens om mensen te laten aarden. Dat willen ze altijd wel proberen! Vaak gaan ze dan zelfs spontaan meezingen! Zodra ze dan weer te veel in hun hoofd zitten stopt het.

        Marjolein Koetsier - 14 april, 2017

        Dank voor je reactie Annemarie! Heel herkenbaar wat je schrijft en heel mooi hoe je laat gronden met hulp van je basgamba. Ben benieuwd hoe dat klinkt wanneer ze mee gaan zingen! Ik vergelijk de stem altijd met een strijkinstrument om het e.e.a. te verduidelijken over de werking. Ook moor wat je schrijft over de verbinding: van binnen naar buiten en niet omgekeerd. En inderdaad een perfectionist kan het soms verdraaid moeilijk hebben. Belangrijk om dan deze kwaliteit te versterken door het vinden van een passende uitdaging.

Frederike Duthler - 11 april, 2017

Ha Marjolein, Ja ik zeg DOEN, met hoofdletters. Drie weken geleden volgde ik een workshop bij Victor Mueller (de kracht van je stem) en dat was in een woord geweldig. Super ervaring, ik merkte dat ik veel kracht in mijn stem heb en het heerlijk vind die te laten horen.

Inspirerend om te doen en dit vraagt voor mij naar MEER…..
Groet, Frederike Duthler

    Marjolein Koetsier - 14 april, 2017

    Dank voor je reactie Frederike, Wat heerlijk dat je dit ontdekt hebt. Je stem is idd een grote krachtbron. Victor Mueller doet dit geweldig!

Rob Alberts - 12 april, 2017

Doen en/of proberen?

Ik zou weer meer ket mijn stem moeten gaan spelen.

Dit blog is daar een mooie reminder voor.

Vriendelijke groet,

    Marjolein Koetsier - 14 april, 2017

    Ja precies, spelen met je stem!!!Gewoon DOEN en ontdekken hoe heerlijk dat is!Dank voor je reactie Rob!

michel verhagen - 12 april, 2017

Proberen of doen. Twee wegen naar Rome? Stel dat bij proberen er sprake is van meer twijfel. Twijfel die komt van eerdere teleurstellingen, gebrek aan zelfvertrouwen. Niets mis mee. Belangrijk lijkt mij hoe je hier mee om gaat. Bij twijfel doe je er goed aan te onderzoeken waar deze vandaan komt. Deze bewustwording kan je dan helpen om niet alleen te starten maar ook voor jou de juiste stapjes te doen: kleine stapjes? laaghangend fruit eerst? met iemand anders i.p.v. alleen? Zo ontdek je wat passend is voor jou. Het engelse woord “probe” staat onder andere voor “peillood”. Het peillood eren (= probe-eren) kan heel krachtig zijn en vind ik een mooi beeld. Zo kan Rome ook bereikt worden. Groet, Michel

    Marjolein Koetsier - 14 april, 2017

    Ha Michel, dank voor je reactie. Ja dat zelfvertrouwen is wel nodig idd! Daarom, dat ik wel snapte wat de schrijfster van eerdere blog bedoelde. Met hulp van en niet alleen is ook een mooie aanvulling. Ook een mooi beeld is het peillood eren! Kleine stapjes met respect voor….

Alice - 12 april, 2017

Kleine stapjes kunnen idd ij elkaar opgeteld een groot verschil maken. Het lijkt me alleen zo lastig om de vooruitgang te blijven zien en trots te zijn op het mini resultaat. Immers het doel is nog zo ver weg, je verwachtingen (van jezelf) zo hoog. Houdt je dit dan lang genoeg vol? Het roer echt omgooien is lastiger maar heeft mas wel meer kans van slagen omdat je echt moet willen. Alle angsten ten spijt. Als je in het diepe springt kun je maar een ding: zwemmen. Niet leuk maar achteraf wel effectief.

    Marjolein Koetsier - 14 april, 2017

    Ha Alice, ja daar zeg je zowat. Ook weer waar. Maar ‘wie het kleine niet eert is het grote niet weerd’ zeggen ze ook wel. Vieren is een sleutelwoord. En soms, ja dan lijkt er niks anders op te zitten, dan in het diepe te springen, maar wat als je niet kunt zwemmen? Dank voor je reactie.

Froukje Dijkstra - 12 april, 2017

‘Van proberen kun je leren mama’, daarmee kwam mijn dochter, destijds 6 jaar, uit school. Het ging over een leerproces, afgestemd op in dit geval het kind. Proberen geeft ruimte, het nodigt uit, zonder bang te hoeven zijn om te falen. Doen is in zekere zin dwingender, er is meer vertrouwen voor nodig, wat verder uit de comfortzone. Afhankelijk van de persoonlijke sterkte van een client is het m.i. wenselijk om taal/woordgebruik af te stemmen in combinatie met stemgebruik en intonatie om de client in alle veiligheid naar het gewenste doel te leiden waarbij voor sommige clienten proberen een eerste stap kan zijn in de richting van doen, met immer een gewenst cliëntdoel in het achterhoofd.

Die workshop, zou ik die willen proberen of doen? Ik weet het wel, …. doen, uit de comfortzone …

    Marjolein Koetsier - 14 april, 2017

    Ha Froukje, dank voor je reactie. Mooie aanvulling wat betreft afstemmen van woordgebruik en intonatie op de cliënt. En idd kan proberen ruimte scheppen om met overtuiging te durven doen!

Mariette - 12 april, 2017

Dag Marjolein,
Proberen en doen. Waar het mijn stem betreft, gaat het bij mij als volgt:
Ik probeer al zolang ik mij kan herinneren om wat langzamer te praten. Lastig!
Om mezelf niet teveel te blokkeren, is mijn motto: gewoon doen.
Een combinatie van houding, gedachten en hulpmiddeltjes brengt me steeds een stukje verder.

    Marjolein Koetsier - 14 april, 2017

    Dank voor je reactie Mariette! Mooi dat het je lukt steeds een stapje verder te komen met je doel langzamer te spreken. Welke gedachtes en hulpmiddeltjes brengen je vooral verder?

Martijn - 13 april, 2017

Proberen is ook een vorm van doen… dus niet direct een tegenstelling

    Marjolein Koetsier - 14 april, 2017

    Ha Martijn,

    dank voor de aanvulling. Ja dat is wel waar idd. Proberen is een vorm van doen. Dat is eigenlijk wel een hele mooie, want dan is de tegenstelling weg ja. Dan is het meer van: Hoe doe jij de dingen. Probeer je zomaar wat of werk je met een intentie. En wat werkt voor jou het beste. Ha ha hele blog overbodig!

Comments are closed