Van ‘au’-diteren naar succesvolle audities.

Tips voor succesvolle audities.

Wanneer je audities gaat doen, gun je jezelf alle succes van de wereld, toch?

In de voorbereiding op auditeren kennen we verschillende aspecten.

Behalve de zeer belangrijke 1. vocale/instrumentale en muzikale voorbereiding, zullen we ook iets over 2. presentatie vaardigheden moeten weten, maar daarnaast is het belangrijk dat je je ook bewust bent van 3. het mentale aspect, dat verbonden is aan auditie doen.

Alles staat of valt met een goede voorbereiding op deze drie vlakken.

 

1 .  Vocale en muzikale voorbereiding.

Als eerste werk je natuurlijk grondig aan de vocale/instrumentale en muzikale aspecten van de uit te voeren stukken. Je wilt zo zeker als mogelijk zijn, wat betreft techniek, de noten en muzikale invulling en interpretatie.

  • Vocaal en instrumentaal.
    Het is belangrijk, dat je ervan overtuigd bent en erop kunt vertrouwen dat je technisch extreem zeker bent over het stuk dat je gaat laten horen. Zorg ter plekke dat je ook goed bent opgewarmd en ingezongen.
  • Muzikaal.
    Het is belangrijk, dat je ervan overtuigd bent, dat je extreem goed bent voorbereid en dat je je muzikaal  zeker voelt over het uit te voeren stuk.

 

2. Presentatie voorbereiding.

Maar naast de vocale en muzikale voorbereiding heb je hopelijk ook gewerkt aan je presentatie. Hoe sta je erbij? In het beste geval is dat met een goede zanghouding al ‘gecoverd’. En ook een bewuste interpretatie van het repertoire zal zeker bijdragen aan een goede presentatie. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan heel praktische kanten, zoals kleding, meegebrachte kopieën voor de pianist en hoe ziet een CV, biografie of resumé er eigenlijk uit?

  • Over het algemeen geldt dat je beter overdressed dan underdressed kunt zijn.
    Dit hangt ook af van de situatie natuurlijk. Kleed je naar de situatie en het repertoire. Laat het gezonde verstand werken. Weet dat het een belangrijke indruk maakt hoe je er uit ziet. Overleg met je docent of een vriend of vriendin, die je hierin vertrouwt. Het lijkt een open deur, maar….
  • Moet je handen geven en aan wie?
    Dit hangt erg af van de situatie. Bij een grotere jury voldoet het om alleen de voorzitter een hand te geven. Sta je op een podium en is de jury in een zaal, dan zal dat moeilijk gaan en zou je een klein buiginkje kunnen maken bijvoorbeeld.
  • Uit het hoofd en kopieën voor de pianist.
    Weet dat het repertoire doorgaans uit het hoofd gezongen/gespeeld moet worden en dat er een goede partituur is, of goed geplakte kopieën zijn voor de pianist.

 

Het is belangrijk, dat al deze zaken aan de orde zijn gekomen, als voorbereiding op je auditie.

Hoe de presentatie tijdens de auditie verder zal verlopen, hangt naast de eerder genoemde voorbereidingen ook af van je mentale conditie en voorbereiding.

 

3. Mentale voorbereiding.

Mentale voorbereiding kan ook, net als vocale/instrumentale en muzikale voorbereiding trouwens al beginnen, lang voordat de auditie plaats vindt. Wat gaat er al lang voor de auditie om in jouw hoofd, in jouw ‘mind’.

Hieronder een aantal mentale aspecten waar je eens over zou kunnen nadenken, hoe je daar mee omgaat.

  • Positieve zelf spraak.
    Heb weet van wat er in jouw hoofd omgaat. Wat denk je over jezelf. Hoe spreek je jezelf toe? Zitten er allemaal negatieve gedachten in je hoofd? Zorg dan voor positieve:‘Ik kan dit, ik ga dit doen, deze aria is geknipt voor mij. Deze rol past mij helemaal’.
    Zelfs na een goede vocale en muzikale voorbereiding lijkt dit logisch, maar we weten allemaal dat het soms niet zo werkt. En we kennen allemaal wel die akelige stemmetjes in ons hoofd die ons totaal iets anders vertellen. Draai de strekking van die negatieve zelf spraak eens om.
  • Zorg dat je weet hoe je reageert onder invloed van stress.
    Zenuwen zijn á priori niet verkeerd. Je hebt de adrenaline zelfs nodig! Maar bij extreme zenuwen is het goed te weten in welke modus je schiet? Is er sprake van een vecht, vlucht of ‘freeze’/verlamming reactie? Wanneer het een vechtmodus is, met een verhoogde spier tonus, is het bijvoorbeeld zaak om goed uit te ademen en het teveel aan vechtlust weg te ademen en de spier- tonus te verlagen.
    Bij een vlucht reactie met juist een verlaagde spier tonus, die vaak ontaard in slapte, is het dus juist goed heel actief in te ademen.
    En bij het ‘freeze’/verlamming gevoel, het gevoel alsof je in een bewustzijnsvernauwing terecht bent gekomen, is het goed om te bewegen en jezelf niet te dwingen stil te staan bijvoorbeeld.
    Weet hoe je reageert en anticipeer daar bij stress eens op door iets totaal anders te doen, dan de automatische reactie.
  • Train aandacht en focus.
    Overweeg om bij extreme angst voor auditeren een mindfulness training te gaan doen. Dit kan enorm helpen bij het ontwikkelen van lichaamsgevoel. Het onderkennen van wat stress doet en het weten hoe je in het hier en nu kunt blijven is zo belangrijk. Een tip die kan helpen tijdens de auditie, is het tellen van je stappen, wanneer je het podium oploopt bijvoorbeeld en het opmerken van de ruimte. Maar ook je innerlijke focus zal veel scherper worden door meditatie.
  • Weet wat je taak is.
    Wat moet je doen op het ‘moment suprême? Zodra je met je aandacht elders bent, bij afleidende gedachten bijvoorbeeld over de jury, over een slechte akoestiek of een mislukte toon, is het belangrijk dat je direct terug kunt grijpen op wat je wel moet doen.
    Het moet heel helder zijn wat je wilt, wat er moet gebeuren. Muziek maken, een verhaal vertellen, een emotie laten horen. Soms even opletten dat een bepaalde toon lukt en dan weer verder met de muziek. Zodat je niet verzandt in cirkels van aandacht waar je niet moet zijn.
  • Het visualiseren van de auditie.
    Wanneer je van begin tot het eind je auditie voor je ziet en weet hoe jij het wilt, zal resultaat hebben en focus geven op het ‘echte’ moment. Je hersenen hebben het werk al een keer gedaan. Het proces is al een keer doorlopen en in het echt weet je precies wat je moet doen.
  • Rituelen kunnen je helpen.
    Op tijd komen, een speciale manier om je tas in te pakken, je aan te kleden of make-up aan te brengen, zijn allemaal manieren die er voor zorgen dat er meer kalmte kan ontstaan, wat bijdraagt aan een succesvolle auditie.
  • Adem en ontspanningsoefeningen.
    Welke dat kunnen zijn is afhankelijk van je reactie op stress. Lees ook onder eerder punt over de fight, flight en ‘freeze’ modus.
  • Fake it till you make it’.
    Doen als of! Dat klinkt inderdaad ‘fake’, maar de energie, die bij deze mindset hoort is meer helpend, dan wanneer je de auditie ingaat met een negatieve energie, die een contra productief effect heeft op lichaamstaal en uitstraling.
  • Ken de hele rol.
    Zorg ervoor dat je bij een opera auditie bijvoorbeeld, echt in staat bent dat te doen in één aria, wat een hele opera rol verlangt. Dan voelt het bij een afwijzing niet dat je niet goed genoeg was, maar dat de jury een ander type stem/persoon/karakter zocht.

 

Conclusie.

Naast een muzikale en vocale voorbereiding op auditeren, is er enorm veel te halen en te verbeteren met een goede presentatie in meerdere opzichten. En die presentatie en dus ook de auditie zal weer meer gedijen met een goede mentale voorbereiding.

Wanneer je docent daar niet altijd op in wil of kan gaan, is het belangrijk, bij een bepaalde auditie angst, dat je de weg weet te vinden naar een mentale coach of prestatie psycholoog.

Deze tips helpen je hopelijk al een stukje op weg naar succesvolle audities. Veel oefenen met alle tips in de voorbereiding en heel veel audities doen, vlieguren maken en routine opbouwen.

Doe er je baat bij en wees vooral aardig voor jezelf door te accepteren dat niet alle audities het gewenste resultaat zullen of kunnen hebben. Dit zal zeker helpen in de voorbereiding op je audities en vervolgens naar succesvolle audities!

 

Wil je nog meer tips en hulp?

Er zit een online training in de pijplijn.

In deze online training komen de mentale tips uitgebreid aan de orde. Ook als je niet bovenmatig zenuwachtig bent, is deze training als voorbereiding op je audities een aanrader! Daarnaast plannen we een dagdeel om het geleerde live in de praktijk te brengen.

Wil je nu al hulp? Kijk dan eens bij de mogelijkheden voor een opmaat traject.

Hoe ga jij om met audities doen en waar loopje tegen aan?

Laat een reactie achter en wie weet, win je een gratis skype gesprek over een voor jouw belangrijk item in je mentale ontwikkeling als musicus.

 

Op jouw muziek.

Klankvolle groet, Marjolein.

Peter - 5 mei, 2017

In 2004 heb ik auditie gedaan voor het TV-programma Una Voce Particolare van Ernst Daniël Smid. Een week voordat ik naar Hilversum ging, heb ik een ‘recital’ voor mijn collega’s op mijn werk georganiseerd, waarbij ik de stukken waarmee ik wilde auditeren (de beide aria’s van Sarastro uit Die Zauberflöte) heb gezongen. Daar kwamen tips uit voort, die ik in de week erna nog even in praktijk kon brengen voordat het erop of eronder was. Overigens ben ik niet verder gekomen dan de eerste auditieronde, maar op meer had ik ook niet gerekend. Het ging me er alleen maar om van experts te horen of ik op de goede weg was. En dat bleek zo te zijn.

    Marjolein Koetsier - 7 mei, 2017

    Dat is heel handig om te doen inderdaad! Een try out! Liefst niet al te dicht op de auditie, want je hebt wel tijd nodig de feedback te verwerken. Goeie tip Peter!Jammer dat je toch niet door was, maar wel op de goede weg!!

marjolein-koetsier.nl Dè belangrijkste tip om je zenuwen in toom te houden. - 2 november, 2018

[…] speelt of zingt, je de presentatie verprutst en geen nieuwe ‘leads’ aantrekt. Of hoe je de auditie verprutst en het werk niet krijgt. Kijk dan hebben we het over podiumangst! Het kleine beetje […]

Comments are closed