Twee gouden tips voor sprekers, die meer uitstraling willen in hun presentaties

Twee gouden tips voor meer uitstraling in je performance.

Wanneer jij gaat presenteren of pitchen werk je als eerste aan de de inhoud. Dat is ook absoluut een heel belangrijk onderdeel, waar veel over te leren valt.

Je zult ook goed nadenken over wat je aan trekt, denk ik maar zo. Je wilt immers zo goed mogelijk voor de dag komen.

En heb je ook wel eens nagedacht over je verdere uitstraling? We zeggen zo snel dat iemand bijvoorbeeld een leuke uitstraling heeft, maar wat is dat eigenlijk? En wat maakt dan dat het overkomt als een leuke uitstraling?

Wist jij dat uitstraling voor een heel groot gedeelte wordt bepaalt door je lichaamstaal en je stem?

Hoe wil jij klinken? Heb je daar wel eens over nagedacht? Hoe wil je overkomen? Een goede inhoud en de juiste outfit blijken niet genoeg.

We horen het allemaal bij een ander, al dan niet bewust. De uitstraling komt niet over.

Dat is dan ook de eerste tip!

Tip 1: Word je bewust van je eigen stem en uitstraling.

Vraag eens feedback over je stem? Of luister eens heel aandachtig naar je eigen stem. En nee je hoeft je stem niet gek te vinden. Zo hoort iedereen hem, ja echt! Maar jij bent gewend om de klank van binnen en van buiten te horen. En wanneer je een opname afluistert hoor je hem alleen van buiten, zoals iedereen al jaren jouw stem hoort, dus….maak je daar niet druk over. Luister eens naar je spreektempo, is het te langzaam of te vlug. Praat je monotoon, maak het wat levendiger met meer melodie in je stem. Klinkt je stem hees of geknepen? Wat straal je uit? Welke energie laat je horen en wil je dat. Dat is het begin: bewust wording van je eigen stem en uitstraling en er zo nodig verandering in aanbrengen.

Tip 2: Wees geen ‘breedbekkikker’, maar een ‘miezemuis’.

Hoe is de stand van je mond tijdens het spreken of zingen? Wat ik heel veel zie gebeuren is dat de mond stand veel te breed is. Vaak door spanning in de kaken. Je zet je kiezen nog maar eens even goed op elkaar. Je moet even goed doorbijten! Dit gaat soms samen met een hoge ademhaling en nog meer spanning in het keelgebied, waardoor je stem niet vrij kan klinken. Probeer eens een heel klein mondje en heb aandacht voor je kaak. Denk meer in de lengte als in de breedte. Wees geen ‘breedbekikker’, maar een ‘miezemuis’.
Voel ruimte in je mond en keel gebied. Je ademhaling zal dan ook wat dieper en lager worden.

Oefen en doe eens gek!

Ga eens experimenteren met je stem! Ga van hoog naar laag, snel – langzaam, hard – zacht, saai – levendig. Sper je mond eens helemaal wijd open en maak maar klank. Durf te klinken en je stem te laten horen. Stem is energie, energie is straling, is uitstraling!

Zo krijg je er al meer grip op en ontwikkel je een keuze hoe je wilt klinken!

Wil je meer leren, dan heb ik een absolute aanrader!

Mijn online training Vanzelfsprekend presenteren helpt je verder! Met verschillende live opties. Dit is echt dè gelegenheid om in je stem te duiken met een investering die super aantrekkelijk is!

Kijk maar snel.

Ik hoop je te horen en te zien. Durf te klinken!

Hoe vergaat het jou in je presentaties? Heb je wat aan deze tips? Laat je reactie achter onder dit blog en je maakt kans op mijn boek Stembalans!

Klankvolle groet, Marjolein