Uitstraling

Stem en energie tijdens communicatie.

En dan is het zover! De presentatie, het assessment, acquisitiegesprek of sollicitatiegesprek staat voor de deur.

Je hebt een mooie ‘powerpoint’ gemaakt en je weet uiteraard precies waar je het over gaat hebben in je presentatie.

Je hebt je verdiept in de nieuwe opdrachtgever en de website doorgespit. Het kan niet anders dan dat je met dit gesprek die opdracht binnenhaalt.

Je hebt al de vragen, die je zou kunnen krijgen tijdens de sollicitatie doorgenomen en voor jezelf beantwoord. Dit is jouw baan!

Daarnaast besteed je uiteraard ook aandacht aan de vorm, aan de buitenkant. Je kleedt je zorgvuldig afgestemd op de gelegenheid en je ziet er verzorgd uit op alle fronten.

Invloed van zenuwen en andere stemmingen.

Er kan niks meer misgaan, zou je zeggen. Maar de zenuwen gieren door je lijf, je stem zit ergens afgeknepen tussen je oren, het hart klopt je in de keel en je laat helemaal niet horen en zien wat je wilde of wat je had bedacht.

Waar je over nadacht betrof wellicht meer de inhoud en ging niet zozeer over wat je uit wilt stralen en hoe je wilt klinken. Maar ook jij weet onbewust wat een stem kan laten horen, als je bijvoorbeeld iemand aan de telefoon hebt en feilloos oppikt dat er iets aan de hand is. “Wat klink jij opgewekt!”of “Hé, is er iets?” De vorm is dus meer dan de buitenkant en hoe je er uitziet. Het is ook wat je laat horen aan klank en laat zien in je lichaamstaal. Vaak hangt dit nauw samen.

Wat wil je uitstralen?

Heb je er wel eens bij stil gestaan hoe jij eigenlijk klinkt, wat je uitstraling is en hoe dat over komt? Vaak worden bepaalde onvolkomenheden wat dat betreft tijdens spanning ook nog eens uitvergroot. En die zenuwen gieren toch al. Tel uit je winst.

Spelen met klank en energie.

your-personal-brandHoe blijf je nu bij de energie die je uit wilt stralen? Wat is jouw personal brand en hoe klinkt die.
Door er eerst eens over na te denken hoe je wilt klinken en vervolgens dit in je stem te laten horen en in je lichaam te laten zien. Dit kan je gewoon oefenen. Neem jezelf maar eens op en ontdek wat je kunt doen met je stem. Of ga eens voor de spiegel staan en trek gekke bekken, maak rare geluiden, roep eens heel hard je naam en voel waar dat vandaan komt. Als het goed is voel je dat rond je middenrif, zo ergens in je zij en rond je navel. Je hebt en bent meer dan je misschien dacht. Stap uit je comfortzone, maar vind wel iets dat bij jou past en dat voor jou werkt.

Experimenteer met emoties en stemmingen. Serieus zal wellicht wat lager klinken dan vrolijk. Op een monotone manier spreken maakt al gauw een saaie indruk. Heel snel spreken mag wel enthousiast overkomen, maar als je niet verstaanbaar bent, holt het zijn doel ook voorbij. Aan jou de keus!

Word  vanzelfsprekend.

En die zenuwen laat je maar gewoon voor wat ze zijn. Adem maar eens goed in en uit met je hele lichaam en focus op de klank en energie die je wilt laten horen, die je uit wilt stralen. Verbind je daarmee en laat het dan maar voor zich zelf spreken, word vanzelfsprekend!

Je zult zien en horen dat het werkt en hopelijk brengt het die opdracht of die baan dichterbij. In ieder geval vergroot je op deze manier je kansen en maakt het je zelf bewuster. Je krijgt meer uitstraling!

Succes!

Wil jij ook meer uitstraling en een personal brand laten klinken?

In de workshop  ‘Effectief communiceren voor professionals’  komen een aantal aspecten en oefeningen uit het artikel aan bod, naast een reflectieproces o.l.v. Ocker Repelaer van Driel van AcCompany in Communication.

Als je  voor 15 augustus je aanmeldt voor deze  workshop op 5 september 2014, bedraagt je investering slechts 95,-  incl. BTW (voor particulieren ) koffie, thee en eenvoudige maaltijd.
I.p.v. € 125,- na 15 augustus.

Wees er snel bij, want de aanmeldingen gaan hard en er is maar plek voor 10 deelnemers.

Ik gun je van harte de tools om vol zelf vertrouwen te leren communiceren met een stem die laat horen wie je bent en wat je wilt.

Ik ben benieuwd hoe jij je voorbereidt op een presentatie, sollicitatie of gesprek en hoe jij je daarbij voelt. Als je wilt kun je hier onder een reactie achterlaten.

Ineke Balk - 26 juni, 2014

Ik meld mij graag aan voor 05-09

Comments are closed