Wat de meeste presentatie trainingen je niet leren.

Verbazing.

Waar ik me vaak over verbaas, als ik zie wat presentatie trainingen doorgaans aanbieden, is dat het heel veel over de inhoud van de presentatie gaat.

Uiteraard is het heel erg belangrijk dat die inhoud van je verhaal staat als een huis. Dat je een bepaalde indeling volgt en een opbouw hebt voor je verhaal.
Zoals het ook belangrijk is, dat je er goed bij staat en dat je de stress enigszins onder controle hebt!

Maar hoe?

Wat naar mijn mening vaak te weinig aan bod komt, is de impact die je stem heeft. En hoe je daar mee omgaat, als die even niet laat horen wat jij wilt. Dat is een aparte expertise, die niet altijd overal in huis is en aan bod komt in een doorsnee presentatie training.
Je stem pakt je helemaal bij de kladden, zeg ik altijd. En wat ik daarmee bedoel is, dat je hele lichaam je instrument is. Je houding, je ademhaling, de articulatie, dat is allemaal stem! Het begint al bij je lichaamshouding, die zo belangrijk is voor een goede stemklank en presentatie.

Lees hier nog maar eens zeven tips voor een goede lichaamshouding. Ze zullen jou alvast helpen je stem beter te gaan gebruiken in je presentaties. Bovendien krijgt je uitstraling een geweldige boost.

Casus.

Onlangs had ik een cliënte, die al veel vaardigheden heeft om een bepaalde rust te bewaren. Ze mediteert veel, haar adem zit laag, inhoudelijk weet ze wat ze wil vertellen. En toch zijn de teamvergaderingen een hel voor haar, omdat er een heftige spreekangst toe slaat. Dit maakt, dat haar stem compleet wordt afgeknepen. In haar geval was het de stand van haar hoofd, die haar klank tegen werkte.

Doordat ze aanvankelijk haar hoofd te veel in de nek gooit, ontstaat er geen verbinding met haar lijf. En dus niet met de adem èn niet met de juiste resonansholtes. Haar stem blijft als het ware steken in de keel. Onder spanning wordt dit alleen maar erger. Dan kun je mediteren wat je wilt, wat ik zeker toe juich, het hielp haar niet op het ‘moment suprême’, jammer genoeg.

Maar met een paar technische stemtips merkte ze al dat de blokkerende spanning en angst afneemt. Ze voelt en weet nu wat ze moet gaan doen met haar stem om beter te klinken. Ze krijgt grip op de zaak. Dit brengt haar rust en ontspanning!

Stem is hèt voertuig van je presentatie!

Waarmee ik maar wil zeggen, dat de oplossing soms elders ligt dan je denkt. ‘Ik moet werken aan mijn spreekangst’, denk je. ‘Ik ga een training doen om aan mijn presentatie en ontspanning te werken’. Terwijl je beter zou kunnen werken aan je stem, aan je instrument. Aan hèt voertuig van je verhaal. En het allermooiste is, dat wanneer je dat doet, je jezelf daarmee zo geweldig bij de kladden pakt, dat het totale plaatje van je performance honderd procent verbetert!

Jij bent je instrument. We willen jou horen en zien in volle glorie! Klinkend als een klok.

Hoe vergaat het jouw stem? Kun jij die zien als één van de belangrijkste onderdelen van je performance?

Ik hoor je heel graag onder dit blog.

Gratis en voordelig!

Als dank voor je reactie maak je kans op mijn boek ‘Stembalans’ over de stem als instrument voor persoonlijke groei.

En wil je zelf leren je stem in presentatie optimaal te gebruiken, meld je dan aan voor de workshop ‘Present met je stem’ op 18 februari.

Of bestel de online training ‘Vanzelfsprekend presenteren’, nu als super voordelige kerstbonus aanbieding!

Ik lees je heel graag onder dit blog en ben echt benieuwd naar je reactie.

Klankvolle groet, Marjolein.

Michel - 31 oktober, 2016

Helemaal mee eens, Marjolein.
Mijn uitdaging is om het goede gebruik van mijn stem ook daadwerkelijk toe te passen. Ik schiet snel weer in mijn oude gebruik.
Misschien goed om daar een over te bloggen.
Groet, Michel

Comments are closed